BBC

Korona virus: U Srbiji u bolnicama mahom nevakcinisani – tvrdi Tiodorović, Velika Britanija odobrila vakcinu Moderna za decu stariju od 12 godina

A woman gets a Covid-10 vaccine in Belgrade, Serbia. File photo

EPA

Dok u Evropi i svetu još nema jedinstvene preporuke o trećoj dozi vakcina protiv korona virusa, u Srbiji je počelo davanje treće doze, pre svega najugroženijim kategorijama, a poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja poziva sve na imunizaciju.

Vlada Srbije objavila je proceduru za primanje treće doze, a sve o tome pročitajte ovde.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još šest ljudi, a novozaraženih je 1.497.

Uprkos povećanju broja obolelih od Kovida-19, neće biti uveden policijski čas ili ograničeno kretanje, kaže član Kriznog štaba u Srbiji Branislav Tiodorović.

On je za TV Prva rekao da trenutna epidemiološka situacija u Srbiji može da se oceni kao nesigurna i da u bolnicama ima najviše pacijenata koji nisu vakcinisani.

Strani i makedonski državljani će od 1. septembra za ulazak u Severnu Makedoniju morati da imaju sertifikat o vakcinaciji, ili negativan PCR test, ili dokaz da su nedavno preležali kovid, odlučila je Vlada u Skoplju.

Britanska Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode odobrila je upotrebu vakcine Moderna kod dece starije od 12 godina.


U svetu je do sada zaraženo više od 208 miliona ljudi, a preminulo više od 4,38 miliona, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Dato je više od 4,7 milijardi doza vakcina.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još šest ljudi, a zabeleženo je još 1.497 novih slučajeva zaraze od 12.818 testiranih.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 736.313 slučajeva zaraze, a preminulo je 7.177 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 894 ljudi, a na respiratorima je 30 pacijenata.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da je povećan broj preminulih da je nedavno mladić od 22 godine izgubio bitku sa bolešću, a bio je nevakcinisan.

„Više od 92 odsto je onih koji su hospitalizovani, a nisu vakcinisani.

„Nevakcinisani imaju strahovito mnogo više šanse da obole sa težom kliničkom slikom, čak 20 puta više nego vakcinisani”, rekao je Tiodorović za TV Prva.

Poručio je da se sednica Kriznog štaba očekuje svakog trenutka i da nikakvog uvođenja policijskog časa ni ograničavanja kretanja neće biti.

„Nema potrebe, jer nismo u takvoj situaciji. Međutim, mere koje nismo ukinuli moraju se poštovati – maska, distanca i dezinfekcija”, istakao je Tiodorović.


Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine

BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

  • UAustriji je preporučeno da se planirana vakcinacija trećom dozom sprovede isključivo vakcinama Fajzer-Biontek ili Moderna
  • U Velikoj Britaniji je odobrena vakcina Moderna za decu stariju od 12 godina
  • Papa Franja poziva sve na imunizaciju jer samo tako može da bude pobeđena pandemija
  • Australijska avio-kompanija Kvantas traži od svih zaposlenih da se vakcinišu
  • Novi Zeland uvodi kratkotrajno zaključavanje zbog jednog slučaja zaraze, prvog u posledljih šest meseci

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.711 ljudi, a oporavilo se 192.156

  • Hrvatska – 367.933 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.291, a oporavilo se 357.518 ljudi

Do sada je preminulo 4.436, a oporavilo se 255.193 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.574 ljudi, a oporavilo se 151.144

Preminulo je 1.646, a oporavilo se 100.751 ljudi

  • Kosovo – 118.752 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 2.291, oporavilo se 106.278 ljudi


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Iz Svetske zdravstvene organizacije saopšteno je da su identifikovali falsifikovane indijske vakcine protiv korona virusa Kovišild u Indiji i Africi.

Ova vakcina predstavlja indijsku verziju cepiva AstraZeneka i najviše se koristi u toj državi, a do sada je dato 486 milina doza.

Australijska aviokompanija Kvantas (Qantas) naložila je da svi zaposleni moraju biti vakcinisani – oni u direktnom kontaktu sa ljudima poput pilota, posade i osoblja na aerodromu moraju primiti obe doze do polovine novembra, ostali do kraja marta.

Britanska Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvodeodobrila je upotrebu vakcine Moderna kod dece starije od 12 godina, prenosi Beta.

U Sjedinjenim Američkim Državama registrovano je više od 1.000 smrtnih slučajeva u jednom danu, prenosi Rojters.

Novi Zeland je uveo kraktotrajni karantin za celu zemlju zbog jednog novootkrivenog slučaja zaraze, prvog u poslednjih šest meseci.

Muškarac od 58 godina zaražen je virusom, prepostavlja se Delta sojem, pa su vlasti uvele trodnevno zaključavanje za celu zemlju i sedmodnevno za Oklend odakle je taj čovek.

Uprkos apelu Svetske zdravstvene organizacije da se obustavi davanje treće doze vakcina kako bi i druge zemlje dobile vakcine za imunizaciju stanovništva, Izrael je odlučio da se o taj apel ogluši.

U toj zemlji je dato već skoro milion trećih doza, a iz Ministarstva zdravlja su naveli da je takva odluka doneta pošto su u obzir uzeti medicinski faktori i da imunozovanje Izraelaca treći put spasava živote.

Nacionalni savet za vakcinaciju u Austriji preporučio je da se planirana vakcinacija trećom dozom sprovede isključivo mRNK vakcinama Fajzer-Biontek ili Moderna.

Kao prvi, treću dozu vakcine treba da dobiju stariji građani, rizične grupe, kao i svi koji su vakcinisani „tradicionalnim vakcinama”.

Treća doza, dodaje se u saopštenju, trebalo bi da se da, u zavisnosti od rizika i starosti, kao i vrste vakcine, između šestog i devetog meseca pune imunizacije.

Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn, koji se do skoro tome protivio, razmišlja o uvođenju ograničenja za nevakcinisane.

On je rekao da se može desiti da se, na primer, na manifestacije puste samo lica koja su vakcinisana.

Takav zahtev izneo je pokrajinski sekretar za zdravstvo Beča Peter Haker, koji je predložio da se u ugostiteljske objekte puštaju samo vakcinisani.

Mikštajn je dodao da se tako nešto može zamisliti od oktobra.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News na srpskom

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link