BBC

Korona virus: Šta do sada znamo o novoj podvarijanti omikron soja

Coronavirus and vaccines

Getty Images

Nova podvarijanta kovida brzo se širi Sjedinjenim Američkim Državama i izaziva izvesnu zabrinutost.

Šta, dakle, treba da znate o novoj podvarijanti omikron soja XBB.1.5 (Iks-Be-Be.1.5)?

Šta je XBB.1.5 i kakvi su simptomi?

Ovo je još jedna podvarijanta svetski dominantnog omikron soja, koji se pojavio posle ranijih alfa, beta, gama i delta sojeva.

Omikron je nadmašio sve prethodne sojeve korona virusa otkako se pojavio krajem 2021. godine, a iz njega su se razvile mnoge podvarijante koje su zaraznije čak i od originala.

Smatra se da su simptomi virusa XBB.1.5 slični simptomima prethodnih omikron varijanti. Većina ljudi ima simptome slične prehladi.

Da li je XBB.1.5 zaraznija ili opasnija od ranijih varijanti?

Podvarijanta XBB.1.5 se razvila iz XBBova podvarijanta je otkrivena u Indiji u avgustu 2022. godine i zdravstveni zvaničnici nisu je klasifikovali kao takozvanu „varijantu koja izaziva zabrinutost“.

Mutacija prisutna u podvarijanti XBB pomaže virusu da nadvlada imunološku odbranu tela, ali mu istovremeno smanjuje moć da zarazi ljudske ćelije.

Profesorka Vendi Barkli sa Imperijalnog koledža u Londonu kaže da XBB.1.5 ima mutaciju poznatu kao F486P, koja mu omogućava da se veže za ćelije dok istovremeno nastavlja da napada imunitet.

Zbog toga se ova podvarijanta lakše širi.

Barkli objašnjava da su ove evolutivne promene kao „usputne stanice“ u razvoju virusa koji pokušava da pronađe nove načine da zaobiđe odbrambene mehanizme tela.


Pogledajte i ovaj video: Pet razloga zbog kojih se možda još uvek niste zarazili kovidom:

Korona virus: Pet razloga zbog kojih se možda još uvek niste zarazili
The British Broadcasting Corporation

Naučnici iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) potvrdili su u sredu da XBB.1.5 ima „prednost rasta“ u odnosu na sve druge podvarijante do sada.

Ali oni kažu da ne postoje naznake da je ova podvarijanta ozbiljnija ili štetnija od prethodnih omikron varijanti.

SZO je saopštila da će pažljivo pratiti laboratorijske studije, podatke iz bolnica i stope zaražavanja kako bi otkrila više od tome kako XBB.1.5 utiče na pacijente.

Gde se XBB.1.5 širi?

Procenjuje se da je podvarijantom XBB.1.5 zaraženo više od 40 odsto obolelih od kovida u Sjedinjenim Američkim Državama, što ga čini dominantnim sojem u zemlji.

Početkom decembra, ovim virusom je bilo zaraženo četiri odsto kovid bolesnika, tako da je veoma brzo nadmašio sve ostale verzije omikrona.

Broj kovid pacijenata na bolničkom lečenju počeo je da rastu poslednjih nedelja širom Amerike.

An at-home Covid test

Getty Images
Broj zaraženih kovidom, broj hospitalizovanih pacijenta kao i broj umrlih su u porastu tokom proteklih nedelja u Americi

Da li su naučnici zabrinuti zbog XBB.1.5?

Profesorka Barkli kaže da nije posebno zabrinuta za vakcinisanu populaciju.

Ali, ona je zabrinuta zbog posledica po ranjive grupe, poput imunokopromitovanih pacijenata, koji imaju manje koristi od vakcina protiv kovida.

Profesor Dejvid Hejman iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu potvrdio je da ima još mnogo toga da se sazna o ovoj najnovijoj podvarijanti.

Ali, on kaže da je malo verovatno da će ona stvarati velike probleme u zemljama koje imaju visoku stopu vakcinacije i prethodnih zaražavanja.

Njega brinu zemlje kao što je Kina, gde je mali broj vakcinisanih, a prirodni imunitet na niskom nivou zbog produženih karantina.

„Kina mora da deli kliničke informacije o zaraženima da bismo videli kako se varijante ponašaju kod populacije bez imuniteta“, kaže profesor Hejman.


Možda će vas zanimati i video sa odgovorima na najčešća pitanja o kovid vakcinama:

Mnogi i dalje imaju dileme u vezi sa vakcinacijom, a BBC odgovara na vaša pitanja.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Share via
Copy link