BBC

Korona virus: Kovid-19 najverovatnije potekao iz kineske laboratorije, tvrdi prvi čovek FBI-ja

FBI Director Christopher Wray

Getty Images

Federalni istražni biro (FBI) veruje da je korona virus „najverovatnije potekao iz laboratoriji koju kontroliše kineska vlada“, izjavio je Kristofer Rej, direktor te američke službe.

„FBI već duže vreme sumnja da je pandemija počela najverovatnije kao rezultat mogućeg laboratorijskog incidenta“, izjavio je Rej za televiziju Foks Njuz.

To je prva javna potvrda poverljivih nalaza FBI-ja o nastanku korona virusa.

Kineske vlasti su ranije negirale optužbe da je došlo do curenja virusa iz vuhanske laboratorije, nazivajući ih klevetama.

Izjava FBI direktora dolazi dan pošto je američki ambasador u Kini pozvao tu zemlju da bude što iskrenija kada je reč o nastanku pandemije.

„Kina je činila sve da zamagli i osujeti“ pokušaje da se utvrdi izvor globalne pandemije, izjavio Rej u intervjuu u utorak 28. februara.

„A to nije dobro ni za koga“, dodao je.

Neke studije sugerišu da su životinje prenele virus na ljude u kineskom gradu Vuhanu, na gradskoj pijaci morskih plodova i divljih životinja, udaljenoj 40 minuta vožnje od vodeće svetske laboratorije za viruse.

Ova laboratorija nalazi se u sklopu Instituta za virusologiju u Vuhanu koji je istraživao korona viruse.

Zaključci drugih američkih vladinih agencija se razlikuju od FBI nalaza.

Predstavnici kineske vlade još nisu odgovorili na komentare direktora FBI-ja.

Ipak, u ponedeljak su odbacili medijske navode američkog ministarstva energetike da postoji određena verovatnoća da je virus „pobegao“ iz laboratorije.

Ministarstvo je prethodno saopštilo da nije poznato kako je pandemija počela.

Peking je takođe ukazao i na istragu Svetske zdravstvene organizacije iz 2021, koja je utvrdila da je „teoriju curenja virusa iz laboratorije malo verovatna.“

„Određene strane treba da prestanu sa narativom o ‘curenju virusa iz laboratorije’, sa blaćenjem Kine i politizacijom porekla virusa“, izjavila je Mao Ning, portparolka ministarstva spoljnih poslova.

Istraga SZO iz 2021. našla se na meti kritika. Njen generalni direktor pozvao je tada na novu istragu.

„Sve hipoteze ostaju otvorene i zahtevaju dalje proučavanje“, izjavio je on.

Map showing location of Wuhan Institute of Virology in Wuhan city

BBC

Džon Kirbi, portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, izjavio je da predsednik SAD Džozef Bajden u potpunosti podržava „vladine napore da se otkrije uzrok početka pandemije korona virusa.“

Dodao je da u Americi još ne postoji jasan konsenzus o tome šta se zaista desilo.

„Još uvek nismo stigli do toga.

„Kada budemo imali nešto spremno za javnost i Kongres, to ćemo i saopštiti“, rekao je.

I u izveštaju koji je objavio najviši američki obaveštajni zvaničnik u oktobru 2021, navodi se da su četiri američke agencije procenile sa „malom pouzdanošću“ da korona potiče od zaražene životinje ili srodnog virusa.

Kineski propagandisti su takođe izneli teoriju zavere koja sugeriše da je korona virus napravljen i procurio iz Fort Detrika u Frederiku, državi Merilend, 80 kilometara severno od Vašingtona.

Nekada centar američkog programa za biološka oružja, Fort Detrik trenutno ima biomedicinske laboratorije koje istražuju viruse, poput ebole i velikih boginja.

Napetosti u bilateralnim odnosima između SAD i Kine porasle su posle nedavne sage o špijunskim balonima.

Dvostranačka komisija američkih zakonodavaca započela je u utorak seriju saslušanja o „egzistencijalnoj“ pretnji vladajuće kineske Komunističke partije.

Prva sednica komisije Predstavničkog doma za strateško nadmetanje između Sjedinjenih Država i Komunističke partije Kine bila je usredsređena na pitanja kao što su ljudska prava i zavisnost američke ekonomije od kineske proizvodnje.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

BBC News na srpskom

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

50 Shares
Share via
Copy link