BBC

Korona virus: Imunolozi u Srbiji kažu da bi se epidemija stavila po kontrolu da ima više od 80 odsto imunizovanih, Nemačka ukida vanredno stanje sledećeg meseca

vakcinacija dece

Getty Images
U Americi se vakcinacija dece starije od 12 godina već sprovodi

Dok se situacija sa korona virusom u Srbiji ne smiruje, a virusolozi poručuju da bi se epidemija stavila pod kontrolu kada bi se više od 80 odsto ljudi imunizovalo, u Americi su nadležni stručnjaci glasali da se dozvoli upotreba vakcine Fajzer za decu uzrasta od pet do 11 godina.

„Situacije je više nego alarmantna, treba da se vakciniše od 80 ljudi”, rekla je virusološkinja Maja Stanojević za program Newsmaxadria.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa od korona virusa preminulo još 62 ljudi, zabeleženo je 7.840 novih slučajeva zaraze.

Brazilski senatori podržali su podnošenje krivične prijave protiv predsednika Žaira Bolsonara zbog, kako smatraju, neadekvatnog odgovora države u borbi proti pandemije koji je, prema zvaničnim podacima, odnela više od 600.000 Brazilaca.

U svetu je do sada zaraženo 244,5 miliona ljudi, a preminulo je blizu pet miliona.

Dato je više od 6,85 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa korona virus odneo još 63 života, a registrovano je 7.840 novih slučajeva zaraze od 26.498 testiranih.

Ovo je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu od 4. decembra 2020. godine kada je umrlo 69 ljudi.

Od početka pandemije, zvanično je potvrđeno 1.111.957 slučajeva zaraze, a umrlo je ukupno 9.634 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 6.789 pacijenata, a na respiratorima 267.

Snežana Rsovac pulmološkinja i načelnica intezivne nege u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj rekla je za RTS da su na respiratoru dve bebe, koje su u stabilnom stanju, ali su vitalno ugrožene.

„Što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod dece”, objasnila je doktorka.

U ponedeljak uveče ispred zgrada u kojima se nalazi stan epidemiologa Branislava Tiodorovića u Nišu i dom Predraga Kona u Beogradu održani su protesti protivnika uvođenja kovid propunica.

Okupljeni su zaustavili saobraćaj i uzvikivali „uhapsite Kona”, „Izađi na terasu”.

U Beogradu je u sredu napadnuta ekipa Hitne pomoć, a incident se dogodio pošto je tehničar upozorio pacijenta da stavi masku.

„Razlog je što je pacijent kašljao, naš tehničar ga je zamolio da stavi masku, a on je rekao da ne veruje u maske i ne veruje u mere. Izvadio je nož i pošao da ga ubode. Hvala bogu, sve se dobro završilo, pozvali smo MUP koji je intervenisao”, navela je doktorka Ivana Stefanović za Radio-televiziju Srbije.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, osudio je ovaj napad i rekao da će država preduzeti sve da se svaki sličan slučaj maksimalno sankcioniše.

„Krajnje je vreme da se odlučimo da li hoćemo da nas leče profesionalci, lekari ili da verujemo društvenim mrežama i lažima koje se plasiraju. Zašto neko zove hitnu pomoć, ako ne veruje u tu medicinu?”

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta sojaPogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.


Ukratko iz sveta:

  • Nadležni u kompaniji Moderna u Americi uskoro nameravaju da zatraže odobrenje od regulatornih tela u svetu za primenu vakcine kod dece od pet do 11 godina
  • Brazilski senatori izglasali su preporuku da se predsednik te zemlje Žair Bolsonaro optuži zbog postupanja tokom epidemije korona virusa, među kojima i optužbe za zločine protiv čovečnosti jer je u toj zemlji umrlo više od 600.000 ljudi.
  • Nemački parlament neće produžiti vanredno stanje zbog epidemije na nacionalnom nivou, kada ono istekne narednog meseca, ali će na snazi ostati određene sanitarne mere za suzbijanje širenja korona virusa, preneli su lokalni mediji.
  • U Rusiji su u poslednja 24 sata registrovana 36.582 nova slučaja zaraze korona virusom, a umrlo je 1.123 ljudi, najviše u danu od početka epidemije.
  • U svetu je do sada zaraženo 244,5 miliona ljudi, a preminulo blizu pet miliona. Dato je više od 6,85 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 11.423 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 453.936 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 9.116, a oporavilo se 424.175

Do sada je preminulo 4.704, a oporavilo se 299.171 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 7.072, a oporavio se 187.149 ljudi

Preminulo je 2.075, a oporavilo se 135.567 ljudi

  • Kosovo – 160.658 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.975, oporavilo se 157.256 ljudi


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Nemački parlament neće produžiti vanredno stanje zbog epidemije na nacionalnom nivou, kada ono istekne narednog meseca, ali će na snazi ostati određene sanitarne mere za suzbijanje širenja korona virusa, preneli su lokalni mediji.

Poslanici Bundestaga su naveli da uprkos porastu broja zaraženih, ne vide potrebu da se 25. novembra produži vanredno epidemiološko stanje od nacionalnog značaja uvedeno u martu 2020.

Tvrde da se situacija promenila jer je dve trećine stanovnika vakcinisano i da vanredna epidemiološka situacija više nije potrebna za sprovođenje nekih mera.

Za vreme vanrednog stanja savezna i regionalne vlade mogle su da uvode mere za suzbijanje širenja zaraze bez odobrenja parlamenata.

Tri stranke koje pregovaraju o novoj nemačkoj Vladi, Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali, žele da promene pravac upravljanja epidemijom u toj zemlji.

Danas je u Nemačkoj registrovano 23.212 novozaraženih, a ukupno je zaraženo više od 4,5 miliona od početka pandemije korona virusa.

U Rusiji su u poslednja 24 sata registrovana 36.582 nova slučaja zaraze korona virusom, a umrlo je 1.123 ljudi, najviše u danu od početka epidemije.

Od početka epidemije ukupno se zarazilo više od osam miliona ljudi, od kojih je njih 233.898 umrlo.

Prema podacima tamošnjeg kriznog štaba, broj novozaraženih već dve nedelje je veći od 30.000, prenosi agencija TASS.

Ivermektin: „Magični lek” ili lažna nada
The British Broadcasting Corporation

Brazilski senatori izglasali su preporuku da se predsednik te zemlje Žair Bolsonaro optuži zbog postupanja tokom epidemije korona virusa, među kojima i optužbe za zločine protiv čovečnosti jer je u toj zemlji umrlo više od 600.000 ljudi.

Preporuke su poslate glavnom tužiocu kojeg je Bolsonaro imenovao na tu poziciju.

Brazilski predsednik tvrdi da nije kriv ni za šta, ali je zbog produbljene krize poljuljana njegova popularnost u toj zemlji.

Brazil je po broju smrtnih slučajeva na drugom mestu u svetu posle SAD.

Nema garancija da će preporuke Senata dovesti do podizanja krivične prijave, jer preporuke iz izveštaja sada mora da proceni glavni tužilac Augusto Aras od kog se očekuje da štiti predsednika.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

BBC News na srpskom

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link