BBC

Korona virus: Bez novih, strožih mera u Srbiji, preminuo bivši ministar zdravlja Zoran Stanković

bolnica, pacijent

Getty Images

Dok se bolnice u Srbiji ubrzano pune novoobolelima od korona virusa, Krizni štab je odlučio da ne uvodi nove, strože mere, a američke zdravstvene agencije objavile su da delotvornost Fajzerove vakcine posle šest meseci od primanja druge doze, pada na 47 odsto sa 88 odsto.

Prema poslednjim zvaničnim podacima od utorka, 5. oktobra, korona virus je odneo još 51 život u Srbiji u protekla 24 sata, a registrovano je i 7.190 novih slučajeva zaraze.

Među preminulima od posledica korona virusa u Srbiji je i patolog i bivši ministar zdravlja i odbrane Zoran Stanković (67), objavio je RTS u utorak.

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je treće doze vakcine Fajzer ljudima starijim od 18 godina.

Ta agencija Evropske unije je navela da davanje buster vakcine može da dođe u obzir najmanje šest meseci posle druge doze.

U svetu je do sada zaraženo više od 235 miliona ljudi, a preminulo više od 4,8 miliona.

Dato je više od 6,3 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa zabeležen 51 smrtni slučaj, a registrovano je 7.190 novih slučajeva zaraze od 23.903 testiranih.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 974.179‬ slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 8.481‬ ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 6.519 ljudi, a na respiratorima 269 pacijenata.

RTS je objavio da je od posledica korona virusa preminuo Zoran Stanković, bivši ministar zdravlja Srbije i ministar odbrane Srbije i Crne Gore i nekadašnji direktor Vojno-medicinske akademije u Beogradu.

Bio je i predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Na predsedničkim izborima 2012. godine, bio je kandidat ispred Ujedinjenih regiona Srbije, u to vreme ministar zdravlja.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Šta je odlučio Krizni štab?

Iako je medicinski deo Kriznog štaba za sprečavanje širenja epidemije, kako je rekla predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, tražio restriktivnije mere, odlučeno je da one ne budu uvedene.

„Nastavljamo kao što smo počeli sa postojećim merama, uz to da je neophodna vakcinacija, vakcinacija, vacinacija”, ponovila je nekolikop puta.

„Vakcinacija je jedini održiv odgovor na ovu pandemiju”, poručila je premijerka.

Dodala je da su se na kriznom štabu saglasili da bi restriktivnije mere bile „samo produžavanje agonije, odugovlačenje rešenja i svakako ne trajno rešenje”.

Ona je rekla da je medicinski deo stručnog štaba tražio da se na najmanje 10 dana zabrane javna okuljanja više od pet ljudi i da se do 17 sati ograniči radno vreme svima osim esencijalnim uslužnim delatnostima.

Brnabić je podsetila da su neke mere i dalje na snazi kao što je nošenje maski u zatvorenom, kao i na otvorenim mestima gde nije moguće držati distancu, ali i vakcinacija.

Upitana čemu onda služi medicinski deo Kriznog štaba, odgovorila je: „Da savetuje”.


U bolnicama u Srbiji trenutno je više od 6.500 ljudi, pokazuju zvanični podaci Ministarstva zdravlja, a RTS je preneo da u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Novom Sadu najmlađi pacijent ima 21 godinu, dok najmlađi pacijent koji je na respiratoru ima 22 godine.

Načelnica Dečije klinike u KBC „Dragiša Mišović” Olivera Ostojić izjavila je da je u toj ustanovi, zbog korona virusa trenutno na lečenju 35 dece različitih uzrasta.

Ostojić je za RTS rekla da više nema uzrasta koji je „striktno najugroženiji”.

„Na lečenju su (bebe) od desetak do 15 dana pa (mladi) do 18 godina, nemamo više striktno uzrast koji nam je najugroženiji”, rekla je ona i dodala da u bolnici „nema vakcinisane dece”.

RTS je preneo da je do sredine septembra vakcinisano oko 5.000 dece koja imaju između 12 i 17 godina.

Doktorka Snežana Kalabić, koordinatorka vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, izjavila je da se očekuje da će, dolaskom hladnijeg vremena i dužim boravkom u zatvorenom, biti i veća verovatnoća da rizik od zaražavanja bude veći i da ćemo imati veće brojeve zaraženih.

Ona je za N1 rekla da se poslednja tri dana zbog rasta broja zaraženih jeste povećao broj vakcinisanih, ali – to nije dovoljno.

Kalabić kaže da su na Sajmu imali oko 1.000 vakcinisanih dnevno, a u ponedeljak 1.100, od čega 850 trećom i 350 prvom i drugom dozom.

„Imajući u vidu podatak da je u zemlji 53 odsto vakcinisanih, to je nedovoljno, brojevi zaraženih su poražavajući”, rekla je ona.

Istakla je da se i vakcinisani zaražavaju ali ne teškom kliničkom slikom.

„Bolnice su pune, lekari i zdravstveni radnici se iscrpljuju jer imamo veliki broj zaraženih sa težom kliničkom slikom”, rekla je dr Kalabić.

grafika

BBCPogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.


Ukratko iz sveta:

  • Uskoro odluka kovid propusnicama u Velsu
  • Australija neće primati strane turiste do 2022. godine
  • Davanje buster vakcine može da dođe u obzir šest meseci posle druge doze, saopštili su predstavnici Evropske agencije za lekove
  • Izdato je odobrenje i za davanje treće doze vakcine kompanije Fajzer-Biontek osobama od 18 godina i starijim
  • U svetu je do sada zaraženo više od 235 miliona ljudi, a preminulo više od 4,8 miliona. Dato je više od 6,3 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 10.726 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 408.918 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.685, a oporavilo se 392.160 ljudi

  • Slovenija – 297.062 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 4.589, a oporavilo se 280.495 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 6.719, a oporavilo se 174.148 ljudi.

  • Crna Gora – 133.005 potvrđenih slučajeva

Preminulo je 1.943, a oporavilo se 124.907 ljudi

  • Kosovo – 160.200 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 2.962, oporavilo se 155.194 ljudi.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je davanje treće doze vakcine kompanije Fajzer-Biontek osobama od 18 godina i starijim.

Odlučeno je da se dodatna, treća doza vakcine protiv kovida, može dati ljudima sa oslabljenim imunološkim sistemom, najmanje 28 dana posle druge doze.

Skot Morison, premijer Australije,rekao je da će strani turisti moći da uđu u zemlju tek od sledeće godine.

„Ako ste dvostruko vakcinisani u inostranstvu i boravite u Australiji, ako ste australijski državljanin i ako ste član porodice možete putovati, na listi prioriteta nisu strani turisti”, rekao je Morison.

Prema podacima Instituta Robert Koh (RKI) u Nemačkoj je trenutno posebno velik broj zaraženih među decom predškolskog uzrasta i adolescentima do 19 godina.

Pandemija kovida primorala je mnoge stomatologe u Engleskoj da pređu u privatnu praksu, pa je veliki broj pacijenata ostao bez pregleda iako im je bio potreban.

Trenutno stanje u stomatološkoj zaštiti je jako loše, što potvrđuje i slučaj Danijele Vots iz Safolka koja je sama sebi izvadila čak 11 zuba.

„Ovde niko ne može da vam pomogne”,

„Moj zubar je zatvorio ordinaciju pre šest godina i moja deca i ja nismo imali gde da odemo na pregled”, rekla je ona.

Dodaje da je nisu uputili na novog stomatologa, jer su prioritet bili kovid pacijenti.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News na srpskom

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link