Magazin

Korak po korak kroz trudnoću

Za buduće roditelje veoma je važno da pametno odigraju svoje uloge u začeću, rađanju i odgajanju deteta. Oba roditelja treba  partnerski da učestvuju u planiranju porodice, da pored majke, otac sve vreme bude uključen u velika i mala iskušenja u stvaranju jednog novog života. Razumevanje i podrška su bitni kako bi prihvatili način života u trudnoći i pre nje i bebi obezbedili da ima najbolje uslove da se rodi živa i zdrava.

Trudnoća po nedeljama i mesecima

Trudnoća se meri na nekoliko načina:

  • trudnoća po nedeljama – nedelja po nedelja do 40 nedelja;
  • Mesec po mesec po 10 lunarnih meseci;
  • Tradicionalnih 9 meseci.

Budućim roditeljima najlakše je da trudnoću prate tradicionalno, mesec za mesec, do punih 9 meseci. Tako se trudnoća deli na 3 trimestra, a počinje sedam dana posle prvog dana poslednje menstruacije. Neke majke intuitivno osete da su trudne pre no što se to potvrdi ultrazvučnim pregledom ili pregledom krvi. No pre toga, roditelji će odraditi test na trudnoću u kućnim uslovima, a pouzdanost tih testova danas, jednaka je pouzdanosti testova u laboratorijama. Poslužiće  kao putokaz da počne briga o plodu u vreme kada se on implantira, tj. ugnežđuje u matericu. Život bi bio mnogo jednostavniji kada bismo znali šta će se iz meseca u mesec dešavati i kada bi bili sigurni koji je to dan kada će se beba roditi. U prvim mesecima osećate da lebdite,a osećanja se smenjuju od izliva sreće do bujice suza, a onda u 4. mesecu trudnoće shvatite da je trudnoća postala stvarnost.

Šta možete da očekujete u 4 mesecu?

U 4. mesecu trudnoće stomak je najupečatljivija promena, ali nije i jedina. U ovom mesecu promene su svakodnevne od dlanova koji mogu da pocrvene, kose koja slabi ili desni koji mogu da oteknu i krvare, zamor, rasejanost. 

Pošto trudnoću prati tim, roditelji i ginekolog, u ovom mesecu možete da očekujete da lekar proverava težinu i krvni pritisak, mokraću na prisustvo belančevina i šećera, srčanu radnju ploda, veličinu materice, visinu materice, ima li otoka ili proširenih vena. Za svaki odlazak  ginekologa bitna je  lista pitanja o kojima želite da razgovarate, kako nešto ne biste zaboravili. Za ovaj period važni su simptoni koji se javljaju: zamor, sve ređe mučnine i povraćanje, zatvor, gorušica, naduvenost trbuha, glavobolje, povremene vrtoglavice ili nesvestice, krvarenje desni, zapušenost nosa, veći apetit, blagi otok, proširene vene, beličasti sekret.  

Niste sasvim svoji

Kada stomak poraste, postaje jasna činjenica da beba raste. Trudnice tada osete strah, zarobljenost,  bez obzira da li je trudnoća planirana ili ne.  Još uvek ne znaju ko je biće u stomaku, ali roditelji shvataju da je to biće sada između njih i da im je okrenulo život naglavačke. Nestaje ona sloboda u planiranju vremena i života, sada neko iz stomaka postavlja zahteve – fizičke i emocionalne. Javlja se nestabilnost slična onoj pred menstruaciju,razdražljivost, plačljivost, iracionalnost, radost zbog konačne svesti o trudnoći. Često se trudnica ne ugoji, pa se onda javlja osujećenost ili frustracija, ali nema razloga za brigu, svaki organizam je priča za sebe. Za 4. mesec realno je da niste svoji.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link