Recepti

Nemojte bacati koru lubenice – napravite idealan zdrav letnji slatkiš na ova 3 načina (VIDEO)

kora od lubenice slatkiš recepti
Foto: SB Freelancer/Shutterstock

Sa vrelim letnjim danima stigla je i sezona lubenica, verovatno najpopularnijeg slatkiša koji pruža savršeno slasno osveženje.

Međutim, nakon što pojedemo sočnu crvenu unutrašnost, ostaje kora, koja, ukoliko je ubrzo ne bacimo, počinje da širi neprijatan miris.

Zašto je ne biste pojeli? Možda niste znali, ali i konzumacija kore ovog prelepog voća (tačnije povrća) nudi brojne zdravstvene prednosti.

Veoma zdrava “grickalica”

Kora lubenice postaje sve popularnija, zahvaljujući pokretu „zero vaste“, što znači da ništa što jedemo ne bacamo – uključujući i koru lubenice.

Naravno, podrazumeva se da nije prskana i tretirana herbicidima ili pesticidima.

Kora lubenice je veoma zdrava – odličan je izvor vlakana, sadrži aminokiseline i odlična je za zdravlje srca i krvnih sudova, piše Index.

Sledeći put kada budete jeli lubenicu, zapamtite to i iskoristite njenu koru na jedan od sledećih načina.

Možete da je ogulite, a ako je lubenica domaća i neoljuštena, onda ni to ne morate.

Evo šta možete da uradite sa korom:

Konzervirana slatka kora lubenice

Da biste sačuvali koru lubenice i od nje napravili slatki kompot, koji možete jesti, ili dodati raznim poslasticama, biće vam potrebno 650 g kore lubenice, 650 g smeđeg šećera, 100 ml limunovog soka, kašika ekstrakta vanile i voda.

Nakon što pojedete lubenicu, isecite koru na komade i ostavite u litri vode, u koju ste dodali limunov sok – otprilike dva do tri sata.

Komade kore dobro isperite, a u međuvremenu u šerpu stavite 500 ml vode, dodajte šećer i pustite da provri.

Zatim dodajte koru lubenice i kuvajte na laganoj vatri oko dva sata.

Deset minuta pre kraja, dodajte ekstrakt vanile i promešajte.

@cerensfoodstudio

Have you ever tried this before? #learncoolstuff #lowwasterecipe #culinaryartschef #ecofriendly #watermelonrecipe #zerowastecommunity #nowastecooking #coolrecipe #jamrecipes @tastemade @foodnetwork @foodhacks.hm

♬ Funny Song – Funny Song Studio & Sounds Reel

Ohladite, pa sipajte u tegle i čuvajte u frižideru. Možete je poslužiti uz tortu ili neki kolač.

Smuti sa korom od lubenice

Možda najjednostavniji način da iskoristite koru lubenice je da od nje napravite lep i zdrav smuti.

Isečenu koru lubenice stavite u blender, dodajte par kockica leda i malo limunovog soka.

Dobićete ukusan smuti, koji je savršeno osvežavajuće piće – idealno za tople letnje dane.

Slatkiši od kore lubenice

Slično kao u prvom primeru, možete napraviti slatkiše od kore lubenice.

Koru prvo isecite na kockice, pa je pospite šećerom, dobro izmešajte i ostavite da odstoji jedan sat.

Zatim lagano propržite koru lubenice na tiganju, dok ne počne da se karamelizuje.

@plantbasedcouple

Beste Reste Folge 9 ♻️ Kennt ihr noch andere Möglichkeiten die Schale einer Wassermelone zu verwerten? 🍉😏 #watermeloncandy #watermelonsugar #watermelon #watermelonpeel #wassermelone #wassermelonenschale #bestereste #zerowaste #lebensmittelverschwendung

♬ Roxanne – Instrumental – Califa Azul

Potopite je u ledenu vodu, ili je prenesite iz tiganja na tanjir i poslužite ohlađenu.

Izvor: Index

Prodavačica sa pijace otkriva kako da sa sigurnošću odaberete najslasniju lubenicu, obratite pažnju na ovu tačku

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link