Magazin

Kontrola iz Vatikana otkriva čudne poslove crkve u Hrvatskoj

Vrhovnom kardinalu hrvatske katoličke crkve Josipu Božaniću na vrata je zakucala kontrola iz Vatikana, koju je poslao lično Papa Franja.

Kontrolni tim predvodi penzionisani poljski nadbiskup Jozef Mihalik, koji je na Kaptol pristigao u ponedeljak veče, javlja portal Index.

Neuobičajena poseta

Iz Zagrebačke nadbiskupije potvrdili su kako je u possetu Zagrebu stigao penzionisani poljski nadbiskup. On se već tokom jutra s kardinalom Bozanićem zadržao u dužem razgovoru.

U Nadbiskupiji kažu kako se radi o bratskom susretu, ali posete apostolskog vizitatora nisu česte, kaže Mato Mićan, stručnjak za kanonsko pravo.

„Taj posjet nije tajna ni tabu tema, ali da je neuobičajeno – jest. Apostolski vizitator dolazi isključivo po nalogu Svetog Oca i ima one ovlasti za koje je dobio od njega nalog“, kaže Mićan.

Popis na 40 stranica

A što je „neuobičajeno“ radio Kaptol, Mihalik je doneo na 40 stranica dugom izveštaju. Ključno pitanje su finansije, odnosno poslovanje Zbora prebendara.

Iz Zagrebačke nadbiskupije poručuju da je, u prvom redu, razmotreno pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara.

Oni, su podsetimo, optuženi da su omogućili hipoteke na crkvenoj imovini kako bi ulagači digli kredite. Tako su oštetili Crkvu, zbor je raspušten, a crkveni sud im je izrekao kazne.

Prvi finansijer Kaptola Mijo Gabrić je penzionisan, a Ilija Žugaj žalio se vrhovnom sudu Apostolske signature.

Pitanja oko crkvene imovine

Rasvetliti pitanja upravljanja crkvenom imovinom, koja očigledno zanima i samog papu, tek je jedna od tema. Monsinjor Mihalik neće razgovarati samo s kardinalom Bozanićem već i s pomoćnim biskupima i ostalim sveđtenicima.

U Vatikanu su, prema objavljenim informacijama, zabrinuti za neuredan život klera. Papinski vizitator vraća se u Vatikan u petak, a što je utvrdio na Kaptolu, trebalo bi biti poznato do leta.

Zašto je Hrvatska prva na listi „najglupljih zemalja sveta“, te da li smo i mi opravdali očekivanja

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link