Beograd Magazin

Mesto patnje i stradanja postaje dečji vrtić

Lideri jevrejske zajednice u Srbiji uputili su oštre kritike na najavu otvaranja nove predškolske ustanove u zgradi u Beogradu koja je nekada bila deo nacističkog koncentracionog logora, piše britanski Gardijan, a prenosi 021.

U zgradi na Starom sajmištu bilo je puno poslovnih kancelarija tokom proteklih godina i vlada je obećala da će podići spomenik žrtvama Holokausta, ali to obećanje nije ispunjeno.

“Dečji vrtić je neprikladan kada imate u vidu šta se tamo događalo”, rekao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

On je ocenio da je “još veći skandal što su kafane tamo bile locirane, godinama, čak i decenijama”.

“Tamo je čak bio i noćni klub. To mesto je mesto patnje i stradanja i ne može se dopustiti da to bude zaboravljeno”, rekao je Sabadoš.

Aktuelni vlasnik zgrade poriče da je oskrnavio to mesto, rekavši da se “borio 20 godina, investirajući u zgradu brinući se, održavajući je”.

“Kupio sam je u užasnom stanju, potpuno ruiniranu. Nije čak imala ni krov, bio je potpuno truo. Trebalo bi da uporede stanje te zgrade ’98 i sada. Trebalo bi da kažu – hvala vam ljubazno gospodine, izuzetan rad, gospodine”, kaže vlasnik.

Predsednik Saveza jevrejskih opština je rekao da mnogi koji su vodili poslove na Starom sajmištu po svoj prilici nisu bili svesni istorije tog mesta.

“To je simptom nedostatka našeg kolektivnog sećanja”, rekao je on.

I drugi nekadašnji koncetracioni logor u Beogradu, Topovske šupe, predviđen je za prodaju i komercijalne sadržaje, objavio je Gardijan.

Novosadski lekar koji je preživeo Holokaust oči u oči sa svojim zločincem

generic vignette (DESK luftika.rs)
13 Shares
Share via
Copy link