Mnogima je dan nezamisliv bez kafe, a iako taj napitak ima mnoge prednosti, postoje kombinacije koje mogu izazvati probavne smetnje ili negativno uticati na celokupno zdravlje.
Važno je paziti na kombinacije sa drugim namirnicama i napicima. Na primer, kafu ne bi trebalo piti sa sokom od pomorandže.
Kombinovanje kafe i soka od narandže može da poveća proizvodnju želudačne kiseline, što može izazvati nelagodnosti poput gorušice i probavne smetnje. Ova kombinacija može da iritira želudac, zbog čega je bolje uživati samo u kafi.
Kafa i alkohol nisu najbolji spoj
Mešanje kafe sa alkoholom može dovesti do dehidratacije i poremećaja ravnoteže tečnosti u telu. Efekti kafe mogu prikriti sedativni učinak alkohola, što može dovesti do prekomernog konzumiranja alkohola.
Bilo da je reč o pivu, vinu ili koktelima, bolje je izbegavati ovu kombinaciju kako biste očuvali ravnotežu u organizmu.
Začinjena hrana i kafa – loš spoj za želudac
Začinjena jela mogu da iritiraju želudac, a kada se takva hrana kombinuje sa kafom, proizvodnja želudačne kiseline može da se poveća, što može da izazove gorušicu i nelagodnosti u probavnom sistemu. Jela poput takosa, čilija ili začinjenih jela sa ljutim sosom bolje je izbegavati uz kafu, kako ne biste vršili dodatni stres na probavni sistem.
Kafa i mlečni proizvodi
Kombinacija kafe i mlečnih proizvoda može da ometa apsorpciju kalcijuma u telu, što može biti posebno značajno za starije osobe koje moraju paziti na gustinu kostiju. Osim toga, za neke ljude, kombinacija kafe s mlekom može izazvati probavne smetnje. Ako ste navikli piti kafu s mlekom, možda bi bilo dobro da razmislite o promeni te navike.
Izvor: Klix.ba
Dodaj komentar