Magazin

Koliko dugo će se sneg zadržati i kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu

kopaonik-sneg
Foto: Jovan Andrejić

Republički hidrometeorološki zavod je najavio današnje snežne padavine u Srbiji.

Slobodan Sovilj, meteorolog RHMZ-a, tim povodom je gostovao u „Uranku“ na K1 televiziji i najavio gde će pasti najviše snega i koliko dugo će se zadržati.

Otežan je saobraćaj jer sneg pada umerenim i jakim intezitetom u većem delu centralne i zapadne Srbije, kao i u delovima Vojvodine. Sneg ne pada na krajnjem jugoistoku Srbije, u delovima Timočke Krajine gde čak ima i sunca, takođe i na krajnjem severu Vojvodine, gde pada kiša zbog više temperature, ali će kiša i tamo preći u sneg – ispričao je Sovilj za K1 televiziju.

Najintezivnije padavine nas očekuju upravo danas tokom celog dana, zbog toga je RHMZ izdao narandžasti i crveni meteo alarm, odnosno najviši stepen upozorenja.

Danas očekujemo u nižim predelima između 15 i 25cm novog snežnog pokrivača, dok će u planinskim predelima pasti i do 50cm snega. Duvaće jak i olujni severozapadni vetar koji će da stvara snežne nanose i time dodatno otežavati saobraćaj – rekao je Sovilj za K1.

Slobodan Sovilj, meteorolog RHMZ-a

– Padavine će oslabiti polako tokom večeri ali neće nesati. Sutra će se zadržati padavine ali slabijeg inteziteta i sa manjom količinom, tako da će putari imati vremena da raščiste puteve.

– U ponedeljak sneg nastavlja da pada, a u utorak i sredu će biti suvo, međutim u jutarnjim satima očekujemo slab mraz, tako da će ovaj snežni pokrivač postepeno i manje da se topi. U četvrtak očekujemo prolazno naoblačenje koje će u toku popodneva usloviti i kišu i sneg, tako da će ovaj snežni pokrivač i da se zadrži nakon četvrtka – rekao je Sovilj, meteorolog RHMZ-a.

On je najavio da će jutarnji mrazevi ostati aktuelni i u petak, kao i za dane vikenda, što znači da će se snežni pokrivač zadržati cele sledeće nedelje.

Temperatura će biti između 0 i 4 stepena.

Neće biti izraženog toplog talasa ili nagli porast temperature koja bi prešla 10 stepeni.

Temperature će biti zimske, bez velikih minusa do kraja godine – rekao je i dodao: – Zima će biti prosečna tokom januara i februara, biće ledenih dana, sa srednjom temperaturom vazduha između 0 i 3 stepena, ne očekujemo jake mrazeve, međutim ukoliko dođe do izmene iznećemo upozorenja – ispričao je meteorolog RHMZ-a za K1 televiziju u „Uranku“.

Opet nas je iznenadio sneg u decembru, Beograđanin besan zbog loše komunalne usluge

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

18 Shares
Share via
Copy link