Kolač ženska ćud bila je jedna od omiljenih poslastica Vojvođana. Potiče još iz 19. veka. Obavezno se sekao na jednake kocke i servirao na belim porculanskim tanjirima.
Poneo je i zanimljive nazive damen kapric ili žensko jogunstvo. Vrlo jednostavno se pravi i za njega vam nije potrebno mnogo novca, a ukus je neverovatan. Ovaj vanvremenski klasik je prosto neodoljiv, zato obavezno morate da ga probate!
Sastojci:
1 šolja mleka
12 -14 kašike šećera
10 gr kvasca
1 kašika masti
4 žumanceta
2,5 šolje brašna
rendana kora limuna
pekmez od kajsija ili malina, ribizli ili džem
4 belanceta
1 kašika soka od limuna
Način pripreme:
Staviti kvasac da uskisne. Umutiti mast sa šećerom, žumancima i korom limuna. Ostaviti da kisne 1 sat u tepsiji. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečeno premazati pekmezom i snegom od belanaca.
Palet nožem ili kašikom napraviti talase pa staviti da se još malo zapeče – oko 5 minuta, da vrhovi postanu zlatno-braon.
Izvor: Lepote Srbije
Novosađanka Silvia spojila nauku i kulinarstvo i oživela bakine recepte iz 19. veka (FOTO)
Dodaj komentar