Recepti koji slede, iz nekog su razloga poneli naziv baš „novosadski“- ali skoro svaka kuvarica ima različito objašnjenje zašto je to tako. Očekivano , radi se uglavnom o mešavini nemačke, mađarske i srpske kuhinje.
Novosadski langoš
Sastojci
– 800-1kg brašna
– pola kocke kvasca znači 10g
– 1-2dcl jogurta
– kašikica soli
– vode, na 800g brašna trebaće oko pola litre vode
Prvo u malo mlakog mleka a to je 1dcl razmrvite kvasac i malo šećera dobro promešajte te ostavite da se peni. U veću posudu prosejte brašno i so pa dodajte kvasac i jogurt. Mesite testo lagano dodajući polako vodu. Testo treba da bude meko i lepljivo. Ostavite ga 1 sat da se odmori. Potom u veći tiganj sipajte abar da bude 2-3cm. Testo premesite i pored testa pripremite jednu posudu sa vodom. Tako će vam biti lakše da vadite testo a da vam se ne lepi za ruke, jer će te ruke pre svakog vađenja testa pokvasiti u vodi. Vaditi testo mokrim rukama tačnije „čupkari“ i potom rukama razvući, rastanjiti koliko god možete. Staviti u ulje i peći. Prvo jednu potom drugu stranu. Pazite da se ne prepeku. Važno je da budu što tanje a testo što mekše. Od gore posuti narendan sir ili poslužiti sa šećerom.
Novosadske kocke
Sastojci
Kora
– 6 jaja
– 140 g. šećera
– sok od 1 limuna
– 140 g. oraha
Fil
– 250 g. maslaca ili margarina
– 3 tvrdo kuvana žumanceta
– 200 g. šećera u prahu
– 140 g. mlevenih oraha
– 100 g. mlevene plazme
– 1 kašika mleka
Glazura
– 120 g. bele kuvertura čokolade
– 4 kašike ulja
Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, da pobele u udvostruče masu. Dodati sok od limuna, izmešati, zatim dodati belanca i orahe i lagano ručno izmešati.
Sipati u veliku tepsdiju na papir za pečenje. Peći na 150 stepeno oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi pa preseći na dva dela.
Za fil, penasto umutiti maslac i šećer u prahu. Dodati žumanca koja se prethodno propasiraju. Zatim dodati orahe, keks i kašiku mleka, sve dobro sjediniti i filovati kolač.
Nafilovan kolač pritisnuti nečim da bi gornji sloj bio potpuno ravan, tada će glazura delovati lepše.
Novosadska pita
– 500 g kora za pitu
– 500 g mladog kravljeg sira
– 200 ml mineralne vode
– 200 ml mleka
– 4 jajeta
– biber, ulje, so
U odgovarajuću posudu staviti sir, pa ga isitniti viljuškom. Uzeti pet kora, malo zgužvati na veličinu tepsije i staviti u nauljenu tepsiju. Na kore staviti polovinu izmrvljenog sira. Poređati još pet kora i preko njih naneti ostatak sira. Preko sira staviti još pet kora. Pitu iseći na kocke, a između sipati ulje U posebnoj posudi umutiti žicom: mleko, mineralnu vodu i jaja. Posoliti i pobiberiti. Umućenom smesom preliti pitu, pa još malo poprskati uljem. Ovako pripremljena pita treba da odstoji u frižideru 1 dan. Sutradan peći na najačoj vatri oko 20 minuta. Pečenu pitu seći na kocke po već isečenim mestima. Pitu servirati na tanjiru sa kašikom kisele pavlake.
Prijatno!
Izvor: Coolinarka
Janko Kanja
Dodaj komentar