Novi Sad

Ko su savremeni novosadski umetnici?

Predstavljamo vam pet savremenih umetnika, ostvarenih ili onih koji se upravo ostvaraju, za koje verovatno niste znali da su naši sugrađani:

Goran Đukić

Poznat i pod pseudonimom Goran Gorski, jedan je od najuspešnijih srpskih strip autora. U Srbiji je radio ilustracije za Politikin zabavanik i Dnevnik, obično crpeći inspiraciju iz nacionalne istorije i slovenske mitologije (ovo je najvidljivije u ilustracijama za knjigu Poema o Voždu, inspirisanu Karađorđem).

U isto vreme, Đukić je u Americi radio na komercijalnim strip ostvarenjima kao što su Ultaverse Year Zero i Cowboys and Aliens, dok za nemačke izdavačke izdaje horor i magijske grafičke romane.

Jelena Prokopijević

23-godišnja vajarka, koja iza sebe već ima preko dvadeset postavki i brojna domaća i međunarodna priznanja. Prvu samostalnu izložbu, imaće ove jeseni u Fabrici. Prokopijević navodi da iako misli da ima umentički gen, da je uspeh u umetnosti nemoguć bez predanog rada.

Njena skulptura Metamorfoze dobila je godišnju nagradu Akademije umetnosti za najuspešnije umetničko delo.  Kritičari najčešće ističu izrazito ličnu i intimističku prirodu njenih radova.

vajarstvo-umetnost-novisad

Željko Škrbić

Doktor fizike, a sin fotografa, nakon dvadeset godina bavljenja naukom odlučuje da postane umetnik. Radi kao predavač na Odseku za fotografiju, vodi časopis o kulturi i teoriji fotografije i sve vreme stvara.

Imao je šest samostalnih izložbi i učestovao u brojnim međunarodnim i domaćim umetničkim kolonijama. Njegova fotografija je skoro dokumentaristička, a vojvođanski pejzaži, pogotovo njihovo depresivno i monotno naličje najčešći su izvor inspiracije.

Luna Jovanović

Mlada fotografkinja  i odnedavno vajarka, je pokupila brojne nagrade odmah nakon Akademije. Dobitnica je nagrade Dragoljub Tošić, stipendista republičkog fonda za talente, kao i nagrade magazina ReFoto za fotografiju godine. Imala je brojne postavke u zemlji i inostranstvu, radovi su joj uvršteni u više zbornika, a objavljivale je i komercijalne fotografije u nekoliko specijalizovanih magazina.

Motivi njenog stvaralaštva variraju od lične poetike, preko interesovanja za teoriju kulture, okultno do pitanja roda i  rodnih odnosa.

luna-jovanovic-umetnica-fotografija

Marija Jevtić

Za rad se pripremala na novosadskoj Akademiji umetnosti. Član je organizacije NPC (Nova poenta kulture koja se bavi oslikavanjem murala. Učestvovala je u brojnim zajedničkim postavkama- između ostalog u izložbama SKCa i udruženja frankofona Srbije.

Njene radove odlikuju svedene forme i korišćenje neuobičajenih materijala. Navodi da radovi koje izlaže nemaju ideološku ili bilo kakvu drugu svetonazornu potku, osim u smislu prepispitivanja postojećih obrazaca i šokiranja čula.

Janko Kanja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link