Svet

Ko je policajac koji je ubio tinejdžera i zapalio Francusku? Građani mu donirali milion evra

francuski-policajac
Foto: Tanjug/AP

Florijan M. (38), koji je upucao Nahela M. (17) 27. juna, optužen je za namerno ubistvo i nalazi se u pritvoru. Njemu i njegovoj porodici je otada potrebna policijska zaštita. Ko je muškarac čiji je smrtonosni pucanj gurnuo Francusku u haos?

Bivši vojnik je oženjen i ima decu, prema pisanju L’internaute. U njegovoj dugoj policijskoj karijeri primio je orden za unutrašnju bezbednost, osam pisama čestitki i više pohvala svojih ndređenih, piše Telegraf.

Nije bilo žalbi na njega. Takođe je dobio dve bronzane medalje za specijalnu hrabrost: jednu u 2020. tokom protesta žutih prsluka i drugu 2021. godine jer je pomogao da se uhvati otmičar.

Kolege ga opisuju kao “veoma dobrog policajca”, koji je “veoma profesionalan” i nije “usijane glave”. Testovi na alkohol i drogu od ubistva tinejdžera su negativni.

“Nije želeo da ubije”
Njegov advokat rekao je da je policajac šokiran nasiljem u snimku, koji je video u policijskom pritvoru.

“Ne ustaje ujutru da bi ubijao ljude. Nije želeo da ga ubije. Pokušao je da puca u nogu vozača ali je u tom trenutku odgurnut iz automobila tako da je cev krenula uvis. Tako je pucanj ispaljen u području grudi koje očigledno nije želeo da pogodi”, rekao je njegov advokat.

Ukoliko bude osuđen, preti mu 30 godina zatvora.

Florijan M. je na saslušanju rekao da je video neposrednu opasnost jer je vozač mogao da ubije ili povredi prolaznike da je ponovo pobegao vozilom. Takođe je bio između zida i vozila i “osećao se ugroženim”.

Advokati Nahela M. takođe su optužili kolegu Florijana M. da je “saučesnik”. Na snimku incidenta, neposredno pre nego što je pucano, čuje se glas koji govori: “Zabiću ti metak u glavu”.

Sakupljeno više od milion evra donacija za policajca
Čini se da u Francuskoj postoji solidarnost sa policajcem, što se može izbrojati i u novcu. Naime, više od 1,2 miliona evra sakupljeno je za policajca Florijana.

Na drugoj donatorskoj stranici, za porodicu ubijenog tinejdžera sakupljeno je više od 260.000 evra.

Prikupljanje donacije za policajca organizovao je Džin Mesiha, bivši portparol desničarskog predsedničkog kandidata Erika Zemura, a početni cilj bio je 50.000 evra.

“Podrška porodici policajca iz Nantera, Florijana M, koji je radio svoj posao i danas plaća visoku cenu. Podržite ga masovno i podržite našu policiju”, navodi se na stranici.

U stanu od 50 kvadrata u Francuskoj pronađeno 40 ovaca, čekale na klanje

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link