Lifestyle

Knjige koje morate pročitati na letovanju

Dok pijete koktele na plaži ili odmarate u hladu uzmite knjigu i otplovite u neki drugi svet. Mi vam predlažemo pet književnih dela u kojima možete uživati ovog leta.

„Central park” – Gijom Muso

Alis i Gejbrijel se do juče nisu poznavali. Ona je policajka, on je džez pijanista. Alis je bila u Parizu, a Gejbrijel u Dablinu. Nemaju ništa zajedničko. Jednog jutra se oboje bude u Njujorku. Vezani su lisicama i ne sećaju se šta se desilo prethodne noći. Ne znaju ni kako su tu dospeli. Da bi rešili misteriju, moraće da sarađuju. Kome mogu da veruju? Ko su im neprijatelji, a ko prijatelji? I da li je njihov prvi susret zaista bio u Central parku?

Nepredvidive okolnosti, slučajnosti ili možda ipak ne? Zbog „Central parka” ćete se zapitati koliko je nerealna stvarnost, a koliko je realna fikcija.

Central-park

 

„Kradljivica knjiga” – Markus Zusak

Ovo je priča o Lizel, devojčici koja je krala knjige dok su u Nemačkoj padale bombe. Lizel se susreće sa brojnim ljudima, neki su joj prijatelji, neki je baš i ne vole, a neki će joj promeniti život. Nacistička Nemačka, rat i jedna devojčica koja samo želi da živi mirno sa svojim drugovima i porodicom. Možete li da pretpostavite kakav je kraj priče koju pripoveda Smrt?

Kradljivica-knjiga

„Kaluđer koji je prodao svoj Ferari” – Robin Šarma

Džulijan Mentl je bio brilijantan advokat, možda i najbolji u svom poslu, a onda je jednog dana doživeo infarkt u sudnici. Niko ga nije video dugo vremena posle toga, a sada se vratio da svom bivšem učeniku ispriča svoju priču. On nas vodi kroz svoje putovanje po Himalajima i svoj boravak među mudracima Sivane kako bi nam pokazao da ništa nije nemoguće i da sami možemo da promenimo svoj život. Ukoliko ste odlučili da promenite svoje navike iz korena, ova knjiga je pravi odabir za vas.

Kaludjer-koji-je-prodao-svoj-ferari

„Veliki Getsbi” – F. Skot Ficdžerald

Skot Ficdžerald nas vodi u dvadesete godine prošlog veka. On nam pripoveda priču o Getsbiju, čoveka kome se svi dive i poštuju ga. Njegov život zaista izgleda idealno. Skupa odela, raskošne zabave, brojni prijatelji, najnoviji automobili. Međutim, kao i u svakoj priči, tako i ovde, postoji i druga strana. Getsbi možda ima sve, ali nema ono što zaista želi, a to je Dejzi.  Ovo je knjiga koja se čita u jednom dahu, sa krajem koji će vas ostaviti bez reči.

veliki_getsbi

„Porodica” – Mario Puzo

Mario Puzo nam priča priču o jednoj od najmoćnijih porodica u celoj istoriji, Bordžijama. Spletke, intrige, laži, ubistva i prevare su svakodnevnica u njihovom svetu. Jedine osobe kojima papa Aleksandar VI može da veruje su njegova deca: Lukrecija, Čezare, Huan i Žofre. Međutim, da li je zaista tako, da li je krv dovoljna da bi ti neko bio odan ili je ipak potrebno nešto više?

Udubite se u ovu knjigu, vratite se u 15. vek, posetite Italiju i pokušajte da otkrijete koje to tajne krije porodica?

mario-puzo-porodica

 

 

 

Share via
Copy link