Vesti Novi Sad

Kineski policajci patroliraju novosadskim ulicama (VIDEO)

kineska policija u novom sadu

Srpski policajci koji patroliraju novosadskim ulicama od danas (23. septembar) su dobili pojačanje u vidu svojih kineskih kolega.

Građani su srpsko-kinesku patrolu u kojoj su dva kineska policajca i srpski policajac i policajka mogli da vide u centru Novog Sada, Dunavskom parku i na Keju, javlja 021.

Koliko se moglo čuti, kineski policajci prvi dan na ulicama vojvođanske prestonice provode u obilasku ulica i lokacija gde turisti uglavnom borave, a ovo je i prilika da se upoznaju sa svojim kolegama iz Srbije.

Reporter 021.rs je primetio i nekoliko kineskih turista koji su uglavnom iz daljine posmatrali prolazak uniformisanih policajca i nisu odavali utisak iznenađenosti, što je nekako i očekivano jer mnoge policije u svetu neguju ovakav vid saradanje gde se ljudstvo razmenjuje kako bi se olakšala komunikacija sa strancima.

To su srpski državljani, na primer, mogli da vide i u Crnoj Gori.

Kineski policajci nisu naoružani i nemaju nikakve posebne nadležnosti, već im je zadatak da tokom patrola u Novom Sadu, Beogradu i Smederevu, gde je najveći broj kineskih turista, pomognu u komunikaciji sa njima ne samo zbog jezika, već i zbog toga što je međunarodna praksa pokazala da su građani otvoreniji za saradnju kada vide predstavnike svoje zemlje.

Novosađani su, kako se uverio reporter 021.rs, kineske policajce fotografisali mobilnim telefonima, a nekolicina im se i javila na engleskom.

„Helou, zdravo, bog ti pomogo, brat Kinez!

131 Shares
131 Shares
Share via
Copy link