Ljubimci Magazin

Kineska vlada brutalno ubija ljubimce dok su vlasnici u karantinu

Korgi-ubijen

Video o brutalnom prebijanju psa do smrti u Kini, čiji je vlasnik bio u karantinu šokirala je naciju i prestrašila vlasnike kućnih ljubimaca koliko daleko vlada može da ide u ostvarenju svog cilja – da kovid svede na “nulu”. Eutanazija mačaka je „neophodna“ i u skladu sa zakonom, dok narod strahuje da vlada istrebljuje kućne ljubimce. Ceo svet je ostao zaprepašćen.

Dezinfekcija šipkom po glavi

Ženku rase Velški korgi, po imenu Čaofen, udarali su državni radnici u zaštitnoj opremi. Sve se dogodilo nakon što je vlasnik imao kontakt sa pacijentom pozitivnim na koronavirus i odmah je poslat u izolaciju.

Video je snimljen u kući vlasnika. Pas je utrčao u drugu prostoriju nakon što je udaran metalnom šipkom po glavi.

Vlasnica, koja je u novinskim izveštajima imenovana kao gospođa Fu, rekla je kasnije da je Čaofen umrla, a da su kućni ljubimci nekih njenih komšija doživeli istu sudbinu.

Vlasti u Šangžau, gradu na istoku Kine, navele su da su radnici koji su dezinfikovali to područje dali životinji „bezopasan tretman“. O tome nisu obavestili vlasnika, a za sve se saznalo nakon što je snimak postao viralan na popularnoj kineskoj društvenoj platformi Veibo, nalik Tviteru.

korgi2
Ubijena Čaofen

Strah da vlada istrebljuje ljubimce

Sumanuti čin razbesneo je ljubitelje životinja i uneo strah da vladini zvaničnici u nekim provincijama istrebljuju kućne ljubimce koji bi mogli da imaju virus. Kina inače preduzima agresivne korake da obuzda delta soj koji se širi populacijom.

Dok neki gradovi, poput Šangaja, dozvoljavaju vlasnicima da svoje životinje stave u karantin, na drugim mestima se sprovode “oštrije” mere. Žena u Čengduu rekla je da su njene mačke ovog meseca ubili zvaničnici nakon što je stavljena u karantin, navodi “South China Morning Post”.

Na Veibo-u korisnici su pisali da žive u strahu, a mnoštvo ljubimaca čine članove porodica u kojima su obožavani. Neki korisnici ove mreže su čak svedočili da se ne usuđuju da izađu iz stana, a da su mere toliko rigorozne da pojedine osobe u kupovinu ne nose mobilne telefone – jer se plaše da bi tragove koji su iz spoljašnjosti ostali na njima mogli da unesu u svoj dom.

Eutanazija mačaka kao primer “lečenja”

U septembru je žena koja se zarazila virusom rekla da su njene tri mačke ubili radnici zajednice koje je zamolila da se brinu o njima dok je bila u bolnici, nakon što su životinje bile pozitivne na kovid, izvestili su iz “Beijing News-a”.

– Pošto nije bilo prethodnog primera lečenja mačaka, oni žele da eutanaziraju mačke i želeli su da im dam pismeno ovlašćenje. Nisam pristala –  rekla je ona i dodala da je želela da se leče.

Odgovarajući na taj slučaj, “Global Times”, tabloid tamošnje Komunističke partije je napisao:

– Većina Kineza veruje da je eutanazija mačaka neophodna odluka u skladu sa zakonom radi prevencije i kontrole epidemije – naglašeno je u agresivno-propagandnom tonu.

Macke

Dokle se širi sumanutost?

Iako se smatra da poreklo virusa potiče od divlje životinje, bilo direktno od slepog miša ili rakuna – domaće životinje i životinje iz zoološkog vrta ne šire virus.

Ove životinje mogu da se zaraze koronavirusom od ljudi, ali nema jasnih dokaza da prenos ide obrnutim putem – od tih životinja ka ljudima. Treba napomenuti da se ove vrste ne mogu lako zaraziti u prirodnim uslovima i naglasiti da – nema dokaza da zaražene mačke ili psi prenose virus na druge životinje ili na ljude. To je još u martu saopštilo Američko veterinarsko medicinsko udruženje.

U Kini mnogi vlasnici kućnih ljubimaca strahuju da bi njihovi životni pratioci mogli završiti kao kolateralna šteta jer lokalni zvaničnici iskorenjuju sve što smatraju rizičnim usred napora da se ispuni vladina “strategija” da kovid svedu na takozvani “Zero Covid”, iliti nultu tačku.

Prema tome, da li će Kinezi likvidirati sve životinje da bi kovid tek tako “ispario”? Da li je to rešenje? Podsetimo, ova država, veliki prijatelj Republike Srbije, u svom nazivu nosi ime Narodna Republika Kina.

Koji narod je državnim radnicima i na osnovu kog prava dao dozvolu da provale u dom žene i ubiju njenog psa? Ljubimca, člana porodice, njenog životnog pratioca kog je obožavala. Pritom, ubijaju se i psi i mačke, a kako vreme odmiče njihov broj je sve veći. Odgovor je jasan, a u kontekstu horora koji se događa u Kini, ti ljudi ni za šta nisu ni pitani. Pati i strada – i narod i njihovi ljubimci.

Radnici na gradilištu kineskog Linglonga obesili i odrali mačku, pripremali sebi ručak na poslu

58 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap