Svet

Vučićev brat Si ‘rešio’ bivšeg predsednika Kine, na silu ga izveli sa kongresa (VIDEO)

kina-kongres
AP Photo/Andy Wong

Kineski premijer Li Kećang i trojica drugih članova Stalnog odbora Politbiroa, najvišeg tela vladajuće Komunističke partije za kreiranje politike, isključeni su iz novoizabranog Centralnog komiteta. Više od 2000 delegata na partijskom kongresu u Pekingu, koji se održava svakih pet godina, izabralo je Centralni komitet u kojem je 205 članova i 171 zamenik.

Li Kećang (67), Li Žanšu (72), Vang Jang (67) i Han Ženg (68), pripadnici sedmeročlanog Stalnog odbora, isključeni su iz novog Centralnog komiteta. Centralni komitet će se u nedelju sastati iza zatvorenih vrata na svojoj prvoj plenarnoj skupštini ili plenumu kako bi glasao o sastavu novog Politbiroa, koji se u pravilu sastoji od 25 članova i Stalnog odbora.

CNN je objavio da je bivši generalni sekretar KP Kine i predsednik Kine Hu Đintao (79) izveden iz Velike dvorane naroda tokom ceremonije zatvaranja kongresa.

Bivši kineski predsednik Hu Đintao izveden je iz sale, vidno mimo njegove volje, pred ceremoniju zatvaranja kongresa Komunističke partije Kine, prenose i novinari agencije Frans pres. Taj neuobičajeni incident nisu objasnili ni preneli državni kineski mediji a izgleda da je svako nedavno pominjanje bivšeg predsednika cenzurisano na kineskom internetu.

Hu Đintao bio je predsednik Kine od 2003. do 2013. Hu (79) je izgledao vrlo slabo, a njega su zaposleni nagovarali da se digne sa svog mesta pored predsednika Si Đipninga u prvom redu u Palati naroda u Pekingu gde se održavao kongres. Jedan zaposleni je pokušao da uhvati bivšeg predsednika za ruku, ali on je odbio. Ta osoba je onda pokušala da ga povuče da ustane, ali on je nastavio da pruža otpor.

Zatim je kako izgleda pokušao da pokupi neka dokumenta koja su izgleda pripadala aktuelnom predsedniku. Posle je usledio razgovor od oko jednog minuta između zaposlenog i Hu Đintaoa. Hu Đintaoa su na kraju ubedili da napusti salu, vidno protiv njegove volje. Držeči ga za ruku zaposleni su ga izveli iz sale.

Nije dato nikakvo zvanično objašnjenje za taj postupak.

Kad je ustajao Hu Đintao je nešto kratko progovorio sa Si Đinpingom, koji mu je odgovorio a da ge ne pogleda, i sa premijerom Li Kećijangom koga je prijateljski potapšao po ramenu.

Isključeni su takođe 64-godišnji Ji Gang, guverner kineske centralne banke i 66-godišnji Guo Šućing, predsedavajući agencije za regulaciju bankarskog i osiguravateljskog sektora.

Zamenik premijera Liu He (70), kineski ekonomski stručnjak, takođe je isključen iz novog Centralnog komiteta.

Izvor:Beta

Smrt 1000 rezova je najbrutalnija kazna koju je izmislio ljudski rod – spora i jezivo bolna

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link