Moda Svet

H&M proteran u Kini na prodajnim aplikacijama, opasno se zamerili Komunističkoj partiji

Švedska kompanija za prodaju odeće H&M nestala je sa velikih kineskih sajtova za e-kupovinu i aplikacija za mapiranje objekata, nakon ponovnih komentara, navodno od prošle godine, da su zabrinuti zbog izveštaja o prinudnom radu u industriji pamuka Xinjiang.

U sredu 24. marta, kineska Komunistička partija reagovala je na saopštenje H&M-a da su „duboko zabrinuti“ zbog zloupotrebe radnika u industriji pamuka. Nejasno je zbog čega se ponovo pojavila stara izjava, ali je H&M optužen za širenje lažnih glasina o Sinđijangu. Post na društvenim mrežama izazvao je veliko ogorčenje širom interneta i lajkovan je 383.000 puta u roku od jednog dana, a desetine hiljada komentara korisnika poziva na bojkot H&M-a.

Jutros je pretraga za „H&M“ dala 0 rezultata na platformama za e-trgovinu uključujući Alibabin Taobao, JD.com i Pinduoduo, Meitianovu aplikaciju za listing prodavnica Dianping, aplikacije za mape iz Tencenta i Baidua, pored ostalih velikih onlajn platformi u Kini.

Kineska vlada je više puta negirala navode o prinudnom radu i drugim zloupotrebama u Sinđijangu. Kina navodi da su objekti u toj zemlji, koje su SAD, UK, Kanada i grupe za ljudska prava okarakterisali kao internističke kampove, zapravo „centri za stručno usavršavanje“.

Na konferenciji za novinare, portparol Gao Feng upitan je da li je Ministarstvo trgovine naložilo kompanijama za e-trgovinu da zabrane H&M, na šta je odgovorio:

-U vezi sa takozvanim poslovnim stavom nekih kompanija prema lažnim informacijama, kineski potrošači su već odgovorili stvarnim akcijama.

Ono što je jasno jeste da diplomatske tenzije između Kine i zapadnih zemalja rastu ove nedelje. Sinđijang je, zajedno sa drugim pitanjima, poslednjih godina u srcu političkog natezanja između Kine i SAD. Nekoliko kineskih državnih novinskih kuća pozvalo je na bojkot H&M-a širom zemlje u tekstovima u kojima je navedeno uklanjanje proizvoda prodavca od strane kineskih internet platformi.

Komentar Omladinske lige usledio je samo nekoliko dana nakon što su Britanija, Kanada, Evropska unija i SAD najavile sankcije kineskim zvaničnicima u eskalirajućoj raspravi oko pitanja ljudskih prava u Sinđijangu. Peking je odmah uzvratio sopstvenom širokom listom sankcija entitetima i pojedincima EU, kojima je zabranjen ulazak i poslovanje sa Kinom.

H&M je izgleda povukao svoju kontroverznu izjavu. Reagujući na onlajn gnev, švedski gigant odeće objavio je na Veibu da će „osigurati da njegovi globalni dobavljači ispoštuju njegove ciljeve održivog razvoja“ i da „ne zastupa nikakav politički stav“:

– H&M je uvek poštovao kineske potrošače i posvećen je dugoročnim investicijama i razvoju u Kini – dodaje se u saopštenju.

Srbija deklaracijom podržala logore za prevaspitavanje Ujgura, manjinskog naroda u Kini

oznake

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

284 Shares
284 Shares
Share via
Copy link