Novi Sad Vesti

Karlovačka gimnazija prva srednja škola u Srbiji koja uvodi besplatne higijenske uloške

karlovačka gimnazija
Foto: Z.Milosavljević

U jeku priča o menstrualnom siromaštvu u kojem žive žene koje ne mogu da priušte neophodne proizvode tokom menstruacije, Karlovačka gimnazija od narednog polugodišta uvešće besplatne higijenske uloške. To je prva srednja škola u Srbiji koja se odlučila na takav potez.

Reč je o učešću u projektu OPENS-a „Uključi se, pronađi rešenje!“.

– Već od drugog polugodišta naše učenice neće morati da se pitaju da li je potreba za higijenskim ulošcima u školi ljudsko pravo ili luksuz. Hvala OPENS-u na podršci, a sve ćemo učiniti da i ostale ideje uskoro budu realizovane, navode iz te gimnazije, prenosi 021.rs.

Ranije ove godine organizacija Gender Knowledge Hub, u saradanji sa Balkan IDEA Novi Sad, IRIDA i Centrom za omladinski rad pokrenula je kampanju javnog zagovaranja da proizvodi za menstruaciju budu dostupni i besplatni u srednjim školama.

Istraživačica i aktivistkinja Dušica Stojadinović iz organizacije Gender Knowledge Hub je ranije rekla da su tom prilikom započeli i istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Srbiji.

– Tu su neki preliminarni rezultati zanimljivi. Na primer, jedno od pitanja je bilo „Da li si ikada bila u situaciji da određeni menstrualni proizvod koristiš duže, jer nemaš uložaka/tampona da zameniš?“ i tu je 48.3 odsto devojaka odgovorilo da jeste.

Takođe, za razloge koje su navodile zašto se to dešavalo jeste da ili nisu imale dovoljno ili nisu imale pri ruci, dosta devojaka je odgovorilo i da u toaletu nema tople vode ili sapuna da operu ruke pre i posle zamene menstrualnog proizvoda.

Takođe, oko 25 odsto njih je pozajmljivalo menstrualne proizvode jer nije imalo dovoljno, a kod polovine učesnica istraživanja se to dešavalo jednom do tri puta godišnje.

Uglavnom su to pozajmljivale od drugarice u školi. To se radi krišom, jer se stide, sramota ih je od dečaka, ne žele da to bude nešto o čemu se priča, smatraju da je to lično pitanje, rekla je Stojadinovićeva.

Inače, takvu inicijativu za dostupnost menstrualnih proizvoda imaju i tri visokoškolske ustanove – Filozofski i Medicinski fakultet u Novom Sadu, kao i Filozofski fakultet u Beogradu. Akciju na nivou Srbije i regiona sprovodi kolektiv „Ženska inicijativa“.

Izvor: 021.rs

Miličina „ženska kolica“ želimo u celoj Srbiji, proizvodi za menstruaciju su neophodnost, a ne luksuz

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

62 Shares
Share via
Copy link