Svet Vesti

Tabla sa apokaliptičnom porukom izronila u Češkoj: Ako me vidiš, plači (VIDEO)

Kamenje gladi
Foto: Printskrin/Youtube

Danima se govori o zaista nesvakidašnjem događaju koji se dogodio u Češkoj kada je pronađen kamen na kome piše „Ako me vidiš, plači“.

Stvar je utoliko dramatičnija što je kamen po prvi put otkriven sada u vreme nezapamćenih suša koje su i dovele do povlačenja vode i pada vodostaja Elbe, toliko da je kamen postao uočljiv.

Kamenje gladi

Nizak vodostaj nekada je bio znak da bi moglo doći do propadanja useva i pojave gladi. Takozvano “kamenje gladi” pronađeno je i u suvim delovima korita reke Rajne.

“Kamenje gladi” poznato je i u Rajni i njenim pritokama, sve do grada Šafhauzena u Švajcarskoj. Najstariji natpis datira iz 1857. godine, a kasnije je dodato “gladna godina 1947”.

Kamen je izvirio i u sušnim letima 2003. i 2018. godine.

Nikad manje vode u Rajni

Inače, do sada nije nikada tako malo vode teklo kroz Rajnu kao prethodnih dana u Holandiji kada rekom teče 735 kubnih metara vode u sekundi. Poređenja radi, tokom najnižeg nivoa 2018, još uvek je prolazilo 855 kubnih metara u sekundi.

Susa, Evropa 2022
Foto: Ovogodišnja suša u Evropi bi mogla biti najveća u poslednjih pet vekova

Zanimljivo je da se u starim holandskim gradovima često može naići na visoko kamenje u rekama na kojima se nalaze pruge i datumi. Oni služe kao podsetnik na visoke vodostaje i katastrofalne poplave.

Neko kamenje je nestalo

U drugim evropskim zemljama postoji suprotna tradicija – kamenje koje upozorava na dramatično nizak nivo vode kakav je upravo pronađen u Češkoj. Za sada se zna za 27 takvih prirodnih “spomenika” u Nemačkoj i okolini, a većina se nalazi u reci Elbi.

Neko kamenje izviri na površinu svakih par godina, drugo ljudi vide mnogo ređe. Neki od njih su nestali, odnosno nisu se pojavili u moderna vremena.

Žena se golim rukama spustila u dubok bunar, jer žeđ ne zna za strah (VIDEO)

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

24 Shares
Share via
Copy link