vez-privezak-lancic-prodaja
Lifestyle

Kako zaraditi trgujući preko fejsbuka

Svi smo kao mali pravili lančiće i narukvice od najlona i perlica. Neki su to radili samo za sebe, a oni malo smeliji i veštiji prodavali su ih kako bi zaradili džeparac. Setite se samo prošlogodišnjeg buma koji su napravili dečaci i devojčice sa svojim ručno rađenim narukvicama od sitnih gumica!

Pročitajte više o nakitu u boci

U doba nezaposlenosti mnogi se snalaze kako znaju i umeju, a pojavom interneta i društvenih mreža otvorili su se novi horizonti. Reklamiranje je postalo besplatno, pa svako može postati vlasnik sopstvenog virtuelnog butika.

rucna-izrada-nakita-prodaja

Ukoliko u vaš Facebook pretraživač ukucate „ručno rađen nakit“ pred vama će se pružiti more stranica koje nude đinđuve od različitih vrsta materijala – „Nakit od kože“, „Unikatni nakit“, „Minđuše od gline“… i nizu nikad kraja. Međutim, istaći se u jatu rukotvorina i ponuditi nešto novo, nije nimalo lak zadatak.

Zbog  previše virtuelnih prodavnica sa sličnim ili istim ponudama, nekima je teško da se probiju, čak iako imaju sjajne proizvode. Dragana Stanojević je nakit počela da pravi pre tri godine kada je ostala bez posla. Ubrzo potom otvara Facebook stranicu, međutim, kako kaže, za sve ove godine ni jedan jedini nakit nije prodala preko ove društvene mreže.

– Verovali ili ne, meni niko nikada preko web stranice ili Facebook-a nije ništa naručio. Nakit prodajem lično po bazarima, a glavni maneken i “diler” je moja snaja koja zna da nosi taj nakit i na taj način uspe da proda na poslu ili prijateljima. Takođe je uspela i da pronađe dve prodavnice u Beogradu koje prodaju moje rukotvorine – izjavila je Stanojevićeva.

Ipak, neke devojke su dovoljno vešte da se snađu i ponude nešto što konkurencija nema. Lenka O je svoju ljubav prema vezu, kojim se povremeno bavi još od kada je kao mala na tavanu pronašla kutiju prepunu konaca i raznih materijala, iskoristila na veoma kreativan način.

– Ogrlice pravim od prirodnih materijala – drveta i konca. Kada se pomene vez, ljudi pomisle na nešto starinsko i etno, međutim, sigurno biste se iznenadili da vidite kakvu je sve primenu pronašao u savremenoj modi. Konkretno, kada je nakit u pitanju, videla sam zaista mnogo primera korišćenja veza koji su me motivisali da napravim nešto sebi blisko i ono što bih i sama volela da nosim – ispričala je Lenka O.

vez-srce-privezak-lancic

Kako kaže, posao joj dobro ide, ali joj želje kupaca često predstavljaju izazov pri pravljenju priveska. Zbog previše obaveza svoje unikatne rukotvorine prodaje isključivo preko društvenih mreža.

– Lenka O je devojka sa interneta, studentkinja i plesačica, koja na žalost nema toliko vremena da se sa kupcima druži na sajmovima, marketima. S toga, dobro je to što veliki deo posla mogu da obavim preko fejsbuka i instagrama, tako da je za sada ovaj model komunikacije najbolji – kaže ona.

Pogledajte najneobičnije ideje za nakit

Međutim, trgovcima se nudi  i opcija prodavanja proizvoda uz pomoć Shopify-ove Facebook prodavnice. U samo nekoliko koraka otvorite vaš online butik. Sve što je potrebno da uradite, jeste da u vaš Facebook pretraživač ukucate „Shopify“, prijavite se, postavite sliku proizvoda i odredite cenu. Shopify će automatski kreirati prodavnicu, pratiće i odgovaraće na sve porudžbine i na taj način olakšaće vaše poslovanje.

Svedoci smo da je prodaja nakita preko društvenih mreža na neki način postala trend i da se devojke često zalete misleći da će na taj način uspeti da zarade i da privuku veliki broj kupaca. Možda i hoće, ukoliko u moru već postojećih ponuda uspeju da isplivaju na površinu i serviraju nešto do sada neviđeno.

 

 

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

A

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share