Lifestyle

Kako zaraditi novac preko interneta?

U Srbiji rad preko interneta nije toliko razvijen i popularan kao što je u zapadnim državama, međutim, sve je više onih koji bi želeli da posao obavljaju iz udobnosti sopstvene fotelje. Razloga je mnogo. Roditelji, a najviše mame ne žele da ostavljaju svoju decu bebisiterkama, drugi pak žele da budu sami svoje gazde i da na taj način odrede sebi dužinu radnog vremena ili a nekima je jednostavno potreban dodatni novac.

Internet i poznavanje engleskog jezika otvaraju vrata ka inostranim firmama. Nikoleta Pajić piše za strani sajt i kaže da joj posao preko interneta donosi brzu zaradu, ali i to da od njega ne bi mogla da živi.

– Ja napišem vest za sat vremena, a zaradim neka 3-4 evra što u Srbiji za to vreme ne bih mogla. Posao preko interneta mi služi čisto da zaradim džeparac, jer za ovaj posao mesečno dobijem samo 50 evra i nije nešto od čega bih mogla da živim. Kada bih našla više takvih poslova, možda bih na neki način uspela da zaradim neku prosečnu platu – ispričala je ona.

poslovi-preko-interneta-kafa

Veb dizajnerka Andrijana Vešović Zombijana je pomoću Facebook-a unovčila svoje znanje i talenat. Ona je u okviru projekta „Zombijana crta Twitter“ ilustrovala tvitove koji su joj doneli slavu, međutim, ona internet prvenstveno koristi kao vid samopromocije.

– To na internetu mi služi kao reklama da bi me ljudi našli i zaposlili što freelence što full-time. Prodajem majice, cegere i šolje i od toga imam zaradu. To je bukvalno sitan novac čisto da kupim novi pribor – izjavila je Vešovićeva.

Internet nudi široku lepezu poslova za koje nije potrebno znanje niti neka kvalifikacija. Studentkinja Jovana Pajić, novac zarađuje rešavanjem anketa koje se bave istraživanjem tržišta.

– Svaka urađena anketa nosi određen broj bodova. Kada sakupimo dovoljan broj mi te bodove možemo da unovčimo, da ih zamenimo za vaučer ili da doniramo u humanitarne svrhe, sve zavisi od nas. To i nije neki način da se zarade velike pare, ali kao džeparac može dobro da dođe svakom studentu – izjavila je Pajićeva.

posao-od-kuce-mama-i-dete

U poslednjih nekoliko godina srpski Youtube kanali doživljavaju ekspanziju. Najgledanijem novosadskom youtuberu Milanu Iniću Yasserstain-u, postavljanje klipova donosi prihode iz nekoliko različitih izvora.

– Postoji više prihoda. Sponzorstvo, merchandise i mesečno od Youtube-a, to jest od adsense-a. Normalno, od sponzora se može najviše zaraditi ako pokažeš da si stvarno ozbiljan – rekao je on.

Milan, koji studira montažu na Akademiji umetnosti se u budućnosti isključivo želi baviti ovim poslom, jer kako kaže, od novca koji već sada zaradi može pristojno da živi.

– Mogu da živim od toga, ne moram da tražim novac od roditelja. Najveći deo prihoda ulažem u opremu, a od te zarade koju imam isplaćujem i plate onima koji mi pomažu u kreiranju sadržaja – izjavio je Inić.

Internet omogućava mnošto različitih poslova koji se mogu obavljati iz sopstvene fotelje. U Srbiji je ta grana tek počela da pupi, međutim, za procvat ima nade i on tek treba da se desi.

PARTNERI SAJTA


16 Shares
Share via
Copy link