Lifestyle

Kako preurediti garažu?

Garaže su često jedan od najmanje iskorišćenih prostora u kući. One se upotrebljavaju za parkiranje automobila, skladištenje alata i drugih predmeta za domaćinstvo. Ipak, uz malo truda garaža može da postane funkcionalan i višenamenski kutak koji će poboljšati vaš životni prostor.

U ovom tekstu ćemo istražiti sedam koraka koji će vam pomoći da transformišete svoju garažu iz pretrpanog nereda u dobro organizovan, svestran prostor.

#1 Raščistite prostor

Prvi korak u preuređenju vaše garaže je čišćenje nereda.

Počnite tako što ćete sve izvaditi iz garaže i sortirati u tri gomile: zadržati, pokloniti i baciti. Ovo će vam pomoći da identifikujete šta vam je zaista potrebno i čega se možete osloboditi.

Nakon ovog koraka, potrebno je pažljivo očistiti ceo prostor. Iako je moguće da ovo uradite sami, uz profesionalno čišćenje garaža u Beogradu, ali i širom naše zemlje obezbedićete sebi detaljno sređen i mašinski opran prostor.

#2 Isplanirajte buduću namenu

Drugi korak je planiranje preuređenja garaže u skladu sa budućom namenom.

Počnite tako što ćete proceniti svoje potrebe i ciljeve. Da li želite da napravite kućnu teretanu ili radionicu? Da li vam je potreban prostor za kancelariju ili prosto želite da nastavite da čuvate automobil u garaži?

Kada odlučite koja će namena prostora biti, odredite budžet za preuređenje. U zavisnosti od vašeg nivoa veštine i budžeta, odlučite možete li čitavo renoviranje da izvedete sami ili je bolje da angažujete profesionalce i u ovom segmentu posla.

#3 Sredite pod

Naredni korak u procesu renoviranja garaže je preuređivanje poda.

Postoji nekoliko različitih vrsta podova koji dobro funkcionišu kao podloga u garažama. Na prvom mestu to je beton, ali se takođe veoma često stavljaju epoksid i pločice.

Beton je popularna i izdržljiva opcija, ali može biti sklona pukotinama i mrljama. Epoksidni pod je skuplja varijanta koja je otporna na mrlje i hemikalije, dok je pločice moguće izabrati u velikom spektru različitih boja i stilova, a njihovo montiranje je najjednostavnije.

#4 Preuredite zidove i plafon

Nakon podova, potrebno je srediti zidove i plafon.

Krečenje ili dodavanje zidnih obloga pomoći će u ulepšavanju prostora, a daće mu i svežiji izgled. Postavljanjem gipsanih ploča ili obloga, poboljšaćete izolaciju garaže i učiniti je primerenijom ukoliko u njoj želite da napravite prostor u kome ćete često boraviti.

Razmislite o stvaranju rešenja za skladištenje na zidovima i plafonima, poput regala za odlaganje iznad glave i ploče od drvenih letvica.

#5 Osmislite osvetljenje

Peti korak je dodavanje ili unapređenje osvetljenja i električne energije u vašoj garaži.

Razmislite o dodavanju električnih utičnica za električne alate i uređaje. Takođe, instaliranje dodatne rasvete može pomoći da se prostor bolje osvetli i olakša rad u njemu.

Izaberite pravi tip rasvete za svoju garažu, kao što su fluorescentna ili LED svetla. Ona pružaju dovoljno intenzivno, a energetski efikasno svetlo koje je savršeno za rad u garaži.

#6 Organizujte predmete u svom prostoru

Organizovanje vašeg prostora je od suštinskog značaja pri svakom preuređenju garaže.

Kada sve sredite, vreme je da organizujete ono što je preostalo. Investirajte u police, kante za skladištenje i ormare kako biste sve držali na svom mestu. Razmislite o kačenju alata i opreme na daske ili kuke da biste uštedeli prostor.Bez odgovarajućih rešenja za skladištenje, može biti izazovno održavati svoje alate i opremu organizovanom i lako dostupnom.

Još jedan odličan način da maksimalno povećate svoj prostor za skladištenje je dodavanjem gornjih regala ili zidnih ormara. Ove opcije pomažu da se stvari drže od tla, stvarajući više prostora na podu i olakšavajući kretanje. Regali za skladištenje iznad glave su posebno korisni za skladištenje velikih, glomaznih predmeta kao što su oprema za kampovanje, praznični ukrasi i sportska oprema.

Pegboard ili tabla za kačenje sitnica je takođe fantastično rešenje za skladištenje alata i opreme. Omogućava vam da okačite alate na jednostavan način, čineći ih lako dostupnim i organizovanim. Radni sto sa ugrađenim skladišnim prostorom je još jedna odlična opcija uz koju ćete dobiti mesto za razne projekte, u okviru koga su vam alati i oprema uvek na dohvat ruke.

Kada smišljate svoja rešenja za skladištenje, bitno je da uzmete u obzir vaše specifične potrebe i raspoloživo mesto u garaži. Korišćenje vertikalnog prostora i kreiranje oblasti za predmete iste namene može pomoći da vaša garaža bude organizovana i bez nereda. Uz odgovarajuća rešenja za skladištenje, možete maksimalno iskoristiti preuređenje svoje garaže i stvoriti veoma funkcionalan prostor.

#7 Renovirajte eksterijer

Poslednji korak je da uređenje spoljašnjosti vaše garaže.

Ako je njen eksterijer dotrajao, potrebno je prefarbati ga, dok je u određenim slučajevima neophodna i kompletna zamena vrata.

Kada birate vrata za garažu u okviru svoje kuće, obratite pažnju da se uklpi sa ostatkom eksterijera vašeg doma. Možete birati između različitih stilova, materijala i boja kako biste stvorili savršen izgled.

Prateći ovih sedam koraka, možete potpuno promeniti svoju garažu i od neurednog prostora napraviti odlično oragnizovan kutak.

Renoviranjem garaže ćete proširiti i srediti svoj životni prostor, a u određenim slučajevima mu dati i novu namenu – savršen kutak za za kućnu teretanu, radionicu, kućnu kancelariju ili sobu za goste. Uz malo truda i kreativnosti, možete stvoriti prostor koji zadovoljava sve vaše potrebe i koji takođe izgleda sjajno!

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
12 Shares
Share via
Copy link