Uncategorized

Kako će Novi Sad izgledati u budućnosti?

Novi podzemni prolaz, novi tržni centar, novi most, nove zgrade. Evo kako će Novi Sad, buduća Evropska prestonica kulture 2021. godine, izgledati.

Novi podzemni prolaz u Novom Sadu

Planira se višespratna garaža,a ruši se autobuski terminal u Šafarikovoj. Planom generalne regulacije blokova oko Srpskog narodnog pozorišta, u Šafarikovoj ulici planira se izgradnja višespratne garaže, kao i podzemnog prolaza na uglu Uspenske i Jevrejske ulice. Plan je do početka ove nedelje bio na ranom javnom uvidu. Kako se navodi u nacrtu plana, poslovni objekat i javna garaža gradiće se po rešenju koje je izabrano na arhitektonsko-urbanističkom konkursu na osnovu kojeg je realizovan i hotel „Centar“ na uglu Uspenske i Jevrejske ulice.

Novi Sad dobija novi tržni centar – pored pruge kod Železničke stanice

Tržni centar trebalo bi da nikne na parceli omeđenoj prugom
Bulevarom Jaše Tomića i ulicom Jovana Hranilovića čime bi trebalo da bude rešen problem na koji se žale stanari ovih ulica.
Na osnovu fotografija koje su se pojavile možemo samo da zamislimo.

Na Youtube se pojavio snimak arhitektonskog projekta budućeg tržnog centra pored Spensa od 115.000 kvadrata.

trzni-centar-novi-sad
youtube.com

Iako ovo još uvek nije konačno rešenje, iz arhitektonskog projekta se vidi šta će Novosađani moći da vide na uglu Bulevara cara Lazara i Bulevara oslobođenja. Pogledajte i video.

Umesto trščara i parka, soliteri u kraljevića Marka

Kako piše portal 021.rs, trščare u Ulici kraljevića Marka uskoro će zameniti betonski kompleks solitera, a nacrt projekta se pojavio na sajtu NSbuild.

kraljevica-marka-soliter
http://www.nsbuild.rs/

Prošle godine je skinuta zaštita sa kuća trščara, a uskoro će se umesto najstarijih kuća u Vojvodini i predviđenog parka će se ovde naći soliteri. Trščare su bile stare 250 godina, a 1989. godine su stavljene pod zaštitu kao spomenici kulture.

Novi Žeželjev most

Ovaj most je trebalo da bude završen još 2013. godine. Stari je srušen u NATO bombardovanju, a njegovi lukovi bili su jedan od simbola Novog Sada.

Zezeljev-most-Novi-Sad

Kažu da bi gradnja Žeželjevog mosta u Novom Sadu trebala da bude završena do kraja sledeće godine. Isto tako kažu i da će Novi Žeželjev most biti dug 474 metra, a i da će imati dva železnička koloseka, dve saobraćajne trake za drumski saobraćaj i dve biciklističko-pešačke staze.

Jedno je sigurno Novi Sad će u budućnosti biti Evropska prestonica kulture i to 2021. godine, a o tome kako će izgledati, u bliskoj ili daljoj budućnosti, možemo samo maštamo.

Više o najlepšim pesmama o Dunavu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

446 Shares
446 Shares
Share via
Copy link