Magazin

Kako će dve kamile i ostala biblijska čuda spasiti Lebane od siromaštva

Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Lebane usvojen je plan Turističke organizacije Lebana, prema kojem je u narednoj godini predviđena kupovina dve kamile.

S obzirom da je rasprava po svim tačkama dnevnog reda trajala tek deset minuta, ovakva odluka, kao ni ostale, nije detaljno obrazložena.

Da čitava situacija bude još bizarnija, niko nije ni tražio objašnjenje za ovu, poprilično neobičnu odluku, potvrdio je agenciji Beta jedan od odbornika.

Opština Lebane je jedna od najsiromašnijih u Srbiji i nema zoološki vrt.

Pitanja i besmisleni odgovor

Predsednik Skupštine opštine Srđan Jović i predsednik opštine Ivan Bogdanović nisu se javljalji na poziv Bete, a direktor TOL Bojan Jović, čiji je rođeni brat odbornik, a zet njegovog brata predsednik opštine, na pokušaj pitanja: Zašto se kupuju kamile, odgovorio je samo: “Važi” i spustio slušalicu.

Jedan od opštinskih većnika rekao je nezvanično Beti da se kamile kupuju za razvoj turizma, vezano za arheološki lokalitet Justinijana Prima odnosno, Caričin grad.

“Planiraju da prošire ponudu, da turistima ponude obilazak lokaliteta na kamilama, s obzirom da su areheolozi pre nekoliko godina tu pronašli kosti kamile”, kazao je ovaj većnik.

“Kamilama ulaz zabranjen”

Međutim, Caričin grad je pod zaštitom države, a njime upravlja Narodni muzej Leskovca u kome su, takođe nezvanično, rekli Beti da na taj lokalitet sa tri velika mozaika može da hoda samo ljudska noga.

Odbornicima Skupštine opštine Lebane nije predočen ni trošak predviđen za kupovinu kamila, međutim, poznata je njihova cena na tržištu i ona se kreće oko 3.000 evra, s tim što se i za transport životinje plaća ista suma.

Čekajući neka bolja vremena

Pošto su mediji objavili vest o tome da su odbornici skupštine Lebane usvojili plan i program rada turističke organizacije u toj opštini, koje predviđa i kupovinu dve kamile – zvaničnici ovog grada požurili su da je demantuju.

„Istina je da se radi o planu nabavke dva velika suvenira koja će radnici turističke organizacije sami napraviti, ili od drveta ili stiropora, koja bi bila i biće namenjena deci kada posećuju Caričin grad. I to je sve“, navodi se pisanom odgovoru iz kabineta ove opštine na jugu Srbije.

Ipak, u opštini ne demantuju potpuno da bi kamile mogle da budu nabavljene „kada se steknu uslovi za to“.

„Za nekoliko godina, kada Caričin grad po posećenosti bude na istom nivou kao recimo Viminacijum u čijoj blizini je napravljen pravi borbeni kamp, kada otvorimo nove pogone u Lebanu, kada još više podignemo životni standard naših sugrađana, sigurni smo da ćemo nabaviti i prave kamile kao još jednu turističku atrakciju“, navodi se u odgovoru SO Lebane.

Prizori iz Srbije na koje stranci gledaju s nevericom

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link