Na samom jugu Srbije postoji jedinstven grad, čije vijugave kaldrmisane ulice u sebi nose duh nekih prohujalih vremena, grad boema i meraklija, koji svoje goste dočekuje raširenih ruku.
U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se banja sa lekovitom vodom, čiji su termalni izvori najtopliji u čitavoj Evropi, a očuvane srednjevekovne građevine, poput Pašinog konaka (danas Narodnog muzeja), Starog amama ili Belog mosta, svedoče o vremenu kada je Srbijom upravljalo Osmansko carstvo.
Reč je, naravno, o Vranju, rodnom mestu Bore Stankovića, našeg velikog književnika, koji je svojim delima proslavio melos i običaje ovog kraja, kao i specifičan vranjanski govor, po kojem je ovaj grad nadaleko poznat.
Baš kao što je poznat i po odličnim gastronomskim specijalitetima, koje služe kafane u Vranju. Samsa, banica, tepana pogača, ćulbastija, ili crvenci predstavljaju savršen spoj orjentalnih uticaja i srpske tradicije, u kojima će svaki pravi gurman istinski uživati.
Karakteristične ukuse juga, uz fenomenalno južnjačko gostoprimstvo, najbolje ćete iskusiti u vranjskim i niškim kafanama i restoranima, a izdvojili smo za vas one koji su se najviše svideli našoj redakciji.
Rapsodija ukusa u „Čaršiji“
Ukoliko ste prvi put u poseti Vranju, gotovo sigurno ćete posetiti rodnu kuću Bore Stankovića, koja je danas pretvorena u muzej i nalazi se u ulici koja je dobila ime po njegovoj baba Zlati.
Samo par koraka dalje smestio se restoran „Čaršija“, koji u prelepom ambijentu svojim gostima nudi autentične specijalitete ovog kraja, u vrhunskoj kulinarskoj izvedbi.
Preporučujemo da gozbu započnete samsom (porcija košta 250 dinara), pitom od sukanih kora, koja je zaštitni znak Vranja.
Reč je o piti bez nadeva, koja se zalije kiselim mlekom i belim lukom. Meštani je obično konzumiraju za doručak, uz po koju rakijicu za „dobro jutro“, a ukoliko ste ljubitelj jela od testa, nemojte propustiti ni domaću banicu.
„Čaršija“ je poznata po specijalitetima ispod sača, a mi bismo izdvojili dimljenu butkicu (1.500 dinara), koju krčkaju u sopstvenom soku sa povrćem i šampinjonima. Meso je toliko mekano, da se prosto topi u ustima.
Ljubitelji jela od divljači biće oduševljeni slasnom mućkalicom sa srnećim i svinjskim mesom (1.600 dinara), a po ukusu nimalo ne zaostaje ni srneći gulaš (1.600 dinara), kojeg serviraju u zemljanim posudama.
Hedonistički užitak u centru grada uz prvoklasna vina
Makedonija je blizu, međutim i u Vranju možete pojesti vrhunski pasulj na tavče, kojeg spremaju u posnoj varijanti, ili sa kobasicom, za one koji ne mogu bez mesa.
Poznavaoci dobrog roštilja biće više nego zadovoljni izborom špecija sa grila.
Gurmanska pljeskavica i domaći uštipci (od 425 do 750 dinara, u zavisnosti od porcije), koje spremaju od mešavine telećeg i junećeg mesa, „kidaju“, a ukoliko ste baš gladni, naručite „čaršijski miks“ (2.050 dinara) za 4 osobe.
Pored kuvanih jela, restoran u ponudi ima i veliki izbor jela od piletine, bifteka, ribe, pečenja, pa čak i italijanskih specijeliteta.
Bogatu vinsku kartu, koja savršeno nadopunjuje hranu, možemo uporediti sa najboljim restoranima u Sremskim Karlovcima, vojvođanskom gradiću poznatom po vrhunskom „napitku bogova“.
Kafica iz fildžana i repovi ispod sača u „Gradskoj meani“
Na nekih 5 miuta hoda od „Čaršije“, pronaći ćete još jedan gastro dragulj grada, gde možete i danas osetiti toplinu i duh starog Vranja i degustirati delikatese ovog kraja.
Skriven iza velike drvene kapije, u staroj porodičnoj kući u centru grada, smestio se restoran domaće kuhinje „Gradska meana“, a ambijent je u potpunosti odgovara imenu.
Uređen je u tipičnom južnjačkom stilu, a toplini samog mesta doprinosi drveni enterijer, sa uramljenim fotografijama poznatih gradskih porodica, kao i stari radio aparati, koji su izloženi na policama u lokalu.
Najlepši pogled na baštu sa fontanom pruža se sa čardaka, koji je idealan za uživanje u čašici domaće rakije – taman da vam otvori apetit za gurmanluke koji vas očekuju.
Jelima koje imaju u ponudi bukvalno možete osetiti ukus i pre nego što ih probate, a nas su prosto omađijali juneći repovi – cepkano meso skuvano do savršenstva, da samo sklizne niz želudac.
Baš takva je i juneća kolenica, koja se odvaja od kostiju, a bogata vranjska mućkalica, sa svinjskim butom i plećkom, suvom paprikom i šampinjonima, lepo je začinjena i aromatična.
U vreme naše posete, cena nijednog od navedenih jela nije prelazila 1.000 dinara, a neka su koštala i koju stotinu manje.
Ljubitelje mesa će raspametiti svinjska rebarca na kajmaku, prava holesterolska bomba, baš kao i butkica ispod sača za 2 osobe.
Ukoliko ste raspoloženi za dijetalniji obrok, ne propustite vranjsku taranu sa piletinom, lokalni specijalitet, koji se služi sa domaćom testeninom od sukanih kora.
Pored špecija ispod sača (jagnjetine, junetine i jaretine) i majstorija sa grila uobičajenih za ovaj kraj, možete se opredeliti i za kuvana jela, a obrok upotpunite vinom iz lokalnih vinarija.
Za kraj vam predlažemo da se zasladite „gradskom baklavom“ ili orasnicama, uz kaficu, koju ćete tradicionalno popiti iz fildžana.
„Kod bake na ručak“ se dolazi izdaleka
Ako vam je dosta lutanja po kafanama i ukoliko ste konačno odlučili da posetetite baku i podsetite se njenih kuvanih specijaliteta, pravo mesto za to je Vranje.
Šalu na stranu, restoran simpatičnog naziva „Kod bake na ručak“, omiljen je među Vranjancima, ali i gostima iz Makedonije i Bugarske, koji obožavaju da se ovde opuste kao kod svoje kuće.
Prave odličnu samsu, koju je najbolje ukombinovati sa trljanicom, spržom i tepanom pogačom, pre nego što navalite na bogat mesni meni.
U pitanju je porodični biznis, a kvalitet mesa koji se služi je na vrhunskom nivou – imaju i sopstvenu pušnicu u kojoj sami dime meso i prave kobasice.
Roštilj majstori važe za jedne od najboljih u gradu i okolini, a posebno se izdvajaju dimljena rolovana vešalica (od 650 do 1.300 dinara, u zavisnosti od veličine porcije), dimljeni rolovani svinjski file (sa kačkavaljem ili kobasicom – 2.000 dinara), gurmanska pljeskavica i uštipci, kao i džigerica u skrami (300-600 dinara).
Najpoznatiji su po jelima ispod sača, pa nemojte propustiti da probate jagnjetinu (2.200 dinara po porciji) ili teletinu (700 – 1.400 dinara), kao i svinjski vrat pripremljen na ovaj način (600 – 1.200 dinara). Meso, koje se nekoliko sati krčka u sopstvenom soku sa povrćem, mekano je i sočno kao duša.
Ako ste došli da pojedete nešto „na kašiku“, nećete otići praznog stomaka – očekuju vas prvoklasni teleći repovi, glava u škembe ili gulaš, a porcija ovih jela košta od 500 do 1.000 dinara, u zavisnosti od veličine.
Naravno, kakva bi to bila južnjačka kafana da nema pečenja, a koliko vole i poštuju svoje goste, najbolje govori što svakog prvog četvrtka u mesecu nude besplatan ručak za sve (gulaš, kolenica i đuveč), gde mušterije samo plaćaju piće.
To zaista nema nigde osim „Kod bake“!
Kafana „Aleksandrija“ – sinonim za dobar roštilj
Retko ko može da odoli kad nozdrve zagolica miris vrhunskog mesa koje cvrči na ćumuru, a Vranjanci mogu da se pohvale malom kafanicom, koja važi za jedno od mesta u Srbiji gde možete da pojedete najukusniji roštilj.
Reč je o kafani „Aleksandrija“, u kojoj rado prave predah za ručak ili večeru i putnici namernici, koji su se zaputili za Grčku, jer se nalazi svega nekoliko kilometara od auto-puta, a opet je blizu centra grada.
Mesto je dosta malo, ima svega 5-6 stolova sa kariranim stolnjacima – očigledno se nije previše vodilo računa o enterijeru, već je akcenat stavljen pre svega na kvalitet hrane i odličnu, nenametljivu uslugu.
Za grilom rade pravi majstori, pa se često već oko podneva traži mesto više, a svraćaju svi – od radnika na građevini, do ulickane gospode, jer je teško odoleti umešnosti majstora roštilja, koji ovde hranu spremaju sa dušom.
Zaista je teško opredeliti se za neki poseban specijalitet, u tolikom izobilju grilovanog mesa, ali hajdučki ćevap (420 dinara) je zaista bez premca. Šta tek reći fenomenalne za uštipke, koji su veličine kao omanja glava, prodaju se za 150 dinara po komadu.
Ako ste baš jako gladni, opredelite se za gurmansku pljeskavicu od 600 grama čistog mesa (620 dinara), koja može da „stane na crtu“ onoj koju pripremaju restorani u Valjevu, gurmansku vešalicu (1.080 dinara), ili rolovano pileće belo (950 dinara).
Ukoliko želite da iskusite autentični šmek juga, probajte spržu (1.600 dinara za kilogram), ili džigericu u maramici (400 dinara).
Porcije su zaista abnormalno velike, pa dobro procenite sopstvene kapacitete prilikom naručivanja, a kako se roštilj uglavnom služi bez pomfrita, „mesni udarac“ možete da ublažite sa nekom od ukusnih salata.
U svakom slučaju, uživaćete u pravoj kafanskoj atmosferi, uz odličan kvalitet hrane, koji je pristupačan i onima sa tanjim buđelarom.
Romantična večera uz tradicionalne specijalitete
Ukoliko tražite ugostiteljski objekat u kojem ćete uživati u nešto elegantnijem ambijentu, koji predstavlja odličan spoj tradicionalnog i modernog, preporučujemo da posetite restoran „Stari bunar“, koji se nalazi u samom centru grada.
Smešten je u ulici koja nije previše prometna, a ukusno uređena bašta, prepuna zelenila i osvetljena fenjerima, pruža intimni ugođaj, idealan za romantičan izlazak sa boljom polovinom ili poslovni sastanak sa partnerima.
Meni je izuzetno šarolik, pa se možete opredeliti za klasične specijalitete sa grila i one ispod sača, jela od mesa koje spremaju po porudžbini i iznenađujuće dobar izbor kvalitetne ribe.
Spremaju i špecije italijanske kuhinje, poput pasti i rižota, koje nisu baš „klasične“ za kafane u Vranju.
Usluga je odlična i brza, a konobari će vas rado posavetovati ukoliko imate poteškoća da se odlučite.
Teletina ispod sača je zaista preukusna (porcija košta 1.000 dinara), baš kao i vranjska mućkalica sa svinjskim butom i povrćem (850 dinara), koja će vam svojom ljutinom lepo zagolicati nepce.
Ukoliko ste ljubitelj šnicli, preporučujemo „srpsku klasiku“ – karađorđevu. Ovako bogato punjenu i slasnu (960 dinara) probali smo po domaćinskim restoranima u Zrenjaninu, a u Vranju za prilog predlažemo moravsku salatu, tipičnu za jug Srbije.
Izbor vina je zaista fantastičan, a čitav ugođaj upotpunjuje pevač sa gitarom, uz kojeg je pravi užitak odmoriti dušu uz slasne zalogaje.
Kako se u „Starom bunaru“ često organizuju proslave, a nije retkost ni da navrate veće grupe turista, preporučujemo vam da pre posete rezervišete sto.
Još neka kultna meraklijska mesta u Vranju
Za kraj, bio bi greh ne spomenuti još par kultnih mesta, koje obožavaju lokalci, poput restorana „Morava“, koja i dalje čuva duh starog Vranja.
Meštani joj tepaju „Moravče“ i obožavaju ovde da svrate na pivo ili čašicu rakije, a u najstarijijoj gradskoj kafani (osnovanoj davne 1968. godine) brk možete omastiti uz mućkalice, đuveč, pečenje, dobar roštilj, ali i kuvana jela poput junećih repova.
Ne kaže se za džabe – ko nije bio u „Moravče“, nije ni bio u pravo kafanče – pravi vranjanski merak u svoj svojoj slavi.
Još jedan favorit Vranjanaca, kada je roštilj u pitanju, svakako je Mrkela Tekija – porcije su ogromne, kvalitet mesa i usluge uvek na vrhunskom nivou, a cene prihvatljive za svačiji džep.
Dobar provod, uz tradicionalne specijalitete i živu muziku, pronaći ćete i u restoranima „Stari dani“ i „Tri lepe“.
Ako želite da proverite šta imaju da ponude modernije kafane u Vranju, ne bi trebalo da zaobiđete ni Brankovu ulicu u centru grada, prepunu kafića, čiji ćete pravi šmek osetiti kad sunce zađe i čaršija oživi.
Dodaj komentar