U srcu zelene Šumadije, u kotlini oko koje se ponosito uzdižu vrhovi Divčibara, smestilo se Valjevo, jedan od najvažnijih urbanih centara zapadne Srbije, ispod čijih mostova krivuda žustra Kolubara.
U neposrednoj blizini grada nalazi se banja Vrujci i veličanstveni manastiri. Tokom istorije, brojne ličnosti, poput Živojina Mišića, Alekse Nenadovića, ili Ilije Birčanina, ovde su ostavile neizbrisiv pečat.
Duh nekih prohujalih vremena najboje ćete osetiti ukoliko se prošetate Tešnjarom, očuvanim starim gradskim jezgrom. Nekadašnje zanatlijske radionice zamenili su brojni kafići i restorani, pa danas predstavlja omiljeno mesto za noćne izlaske Valjevaca.
Pored interesantne istorije, Valjevo može da se pohvali bogatom kulturom i gastronomijom, a meštani svoje goste dočekuju domaćinski – raširenih ruku i otvorenog srca.
Neki od tradicionalnih specijaliteta koji se vezuju za ovaj kraj su duvan čvarci (festival koji slavi ovaj delikates obično se održava u oktobru), gibanica gužvara i odlična rakija. Naravno, tu je i čuveno „Valjevsko pivo“, koje sa ponosom može da ponese titulu najboljeg u Srbiji.
Privučeni miomirisom fantastičnih đakonija, baš poput brojnih posetilaca željnih kvalitetnog zalogaja, obišli smo kafane u Valjevu i potrudili se da za vas izaberemo najbolje, po ukusu naše redakcije.
Živa pljeskavica i vrhunski kafanski ćevapi „Kod Bore“
Legendarna kafana „Kod Bore“ je mesto koje nijedan pravi ljubitelj roštilja ne bi trebao da propusti da poseti. Nalazi se u selu Sedlari, kraj puta, u neposrednoj blizini grada.
Reč je pravoj porodičnoj priči, koja se proteže kroz tri generacije, a traje već skoro pola veka, što je dovoljna preporuka za sebe. Ovde se na autentične đakonije sa grila poteže izdaleka, iako nemaju nikakvu reklamu.
Još jednom se ispostavilo da je najbolja preporuka ona koja ide „od usta do usta“. Isti kvalitet hrane i usluge održavaju već decenijama, pa nije retkost da na klopu svrate i brojne poznate ličnosti.
Ovde nema mesta nikakvom nepotrebnom fenseraju, već očekujte pravu „narodsku“ tradicionalnu srpsku kafanu, sa kariranim stolnjacima. Najpametnije je da jelovnik ostavite po strani i da se prepustite iskusnim konobarima.
Specijalitet kuće je neverovatna živa pljeskavica (ili pljeka, kako kažu u Valjevu). Ne radi se o tatarskom bifteku, jer, iako vizuelno podseća na ovo jelo, po ukusu mu nije ni slično.
Pravi se isključivo od najkvalitetnije krupno mlevene junetine, sa dodatkom luka, slatke mlevene i ljute tucane paprike, ulja i začina. Porcija, idealna kao predjelo za dve do tri osobe, košta 360 dinara.
Služi se uz prepečeni hleb, iz čuvene valjevske pekare „Savić“, na koji živo ćevap meso mažete poput najfinije francuske paštete. Očekujte pravu eksploziju ukusa na vašem cenjenom nepcu.
Ovaj delikates za prave gurmane, koji su spremni da probaju egzotiku zapadne Srbije, na meniju „Kod Bore“ se nalazi već preko 40 godina. Nije slučajno što mu je pažnju posvetio i renomirani restoranski vodič „Gault et Millau“.
Vanserijski kvalitet roštilja
U kafani služe klasična roštiljska jela, koje spremaju sa puno ljubavi i pažnje. Akcenat je namerno stavljen na kvalitet mesa, pa nema nepotrebnih namaza i pomfrita, već samo luk i eventulno kajmak i salata (probajte onu od mlevenog paradajza), po želji gostiju.
Ovde ćete pojesti verovatno najbolji srpski kafanski ćevap – tanak i nikako prepečen, da meso zadrži svu svoju sočnost. „Desetka“ košta 360 dinara, a porcije imaju nešto manju gramažu, pa ako ste baš jako gladni – naručite dve.
„Advokatsku pljeskavicu“ (480 dinara) nemaju na standardnom meniju i naručuju je samo pravi znalci. Onako puna luka, sa kajmakom, neminovno će vam izmamiti uzdahe zadovoljstva pri svakom zalogaju.
Debele domaće dimljene kobasice na žaru (400 dinara), na bazi svinjetine i sa malo junetine, neće razočarati nijednog poštovaoca mesa, baš kao ni ultra sočan dimljeni svinjski vrat (600 dinara), kojeg bi i mrtva usta jela.
U stvari, čitava ponuda roštilja je vanserijskog kvaliteta i šmekom podseća na jug Srbije i čuvene vranjske kafane. Cene su izuzetno povoljne, te nije ni čudo što se „Kod Bore“ uvek traži mesto više.
Moguće je da na hranu sačekate nešto duže, posebno ukoliko navrnete „u špicevima“ ručka i večere. Iz tih razloga, pametno je da rezervišete sto pre posete (014 3510900), ukoliko domaćini stignu da se jave na telefon od gužve.
Ako uspete, znajte da rezervaciju ne drže dugo, pa se potrudite da stignete na vreme, kako vam neko drugi ne bi zauzeo mesto.
Kafana „Usput“ – gastro raj kraj Jablanice
Ukoliko se provozate desetak kilometara van samog Valjeva prema Bajinoj Bašti, naići ćete na fenomenalan porodični restoran domaće kuhinje, prigodnog imena – „Usput“.
Pošto nemaju nikakvu reklamu, najpametnije je da uključite navigaciju, kako slučajno ne biste promašili ovaj gasto raj u netaknutoj prirodi, koji se ušuškao tik do Jablanice, u blizini brane.
Ako očekujete fine dining, ovo nije mesto za vas, iako je hrana koju imaju u ponudi zaista iz neke druge dimenzije.
Umesto fensi enterijera, akcenat je stavljen na celokupan dojam, pa ćete se osećati kao da ste navratili kod voljene tetke na ručak. Baš tako će vas i dočekati uvek nasmejana vlasnica Milena.
Nemaju fiksno radno vreme, kao ni standardni meni, već je najbolje da najavite svoju posetu makar pola sata pre dolaska i raspitate se šta se tog dana krčka na šporetu.
Zapravo, počeli su kao sendvič bar, a zatim unapredili ponudu domaćim specijalitetima od organski uzgojenih namirnica. Nabavljaju ih od lokalnih proizvođača – njihovih komšija, i spremaju po tradicionalnim receptima. Cene su malo „jače“, ali hedonizam koji vas čeka ih apsolutno opravdava.
Đakonijama nije odolela ni legendarna „Marka Žvaka“
Možda je najbolje da gozbu započnete platom izvrsnih sireva, koje neretko „bace“ na gril, da onako fino zaškripi pod zubima, dok ga degustirate uz domaću ljutenicu, ili pesto.
Svinjski file sa grilovanim kačkavaljem se naprosto topi u ustima, a stomak možete obradovati i jelima „na kašiku“, poput škembića, ili mesnatog svinjskog gulaša, kog znaju da serviraju u lepinji i potom zapeku u rerni.
Juneće repove dobićete u vidu rinflajša iz supe, pa za trenutak možete pomisliti da ste banuli na nedeljni ručak u neki od restorana Sremskim Karlovcima. Nikako nećete pogrešiti ni ukoliko se odlučite za dimljena pikantna rebra u medu i rakiji, ili kolenicu ispod sača, kuvanu u pivu.
Za ljubitelje pečenja tu je jaretina, ili sporo pečena jagnjetina, međutim, pravi pobednik je ribić u vinu, koji se više sati krčka na laganoj vatri, dok se ne dobije karamelizovan saft. Fantastičnom ukusu nije odoleo ni popularni dvojac emisije „Marka Žvaka“.
Poseban užitak je poseta kafani „Usput“ po toplom vremenu. Tada ćete tradicionalno valjevsko gostoprimstvo iskusiti uz poj ptica i huk reke, dok obedujete na prelepoj terasi, uz čašu ‘ladnog piva – „Valjevskog“, ili lokalne zanatske pivare.
Rezervacija je obavezna, što možete učiniti na telefon 062 9765360. Nisu slučajno izabrali moto „najslađe se jede usput“, pa odvojite nekoliko sati da se pošteno opustite u ovoj autentičnoj prirodnoj gurmanskoj nirvani – vaša čula će vam biti zahvalna.
Specijaliteti od divljači na ušću dve reke
Još jednu gastronomsku riznicu, koja je poznata pre svega po specijalitetima od divljači, pronaći ćete pored pritoke Kolubare – Obnice, u restoranu „Lovački dom“.
Ovo je savršeno mesto za „mini brejk“ ukoliko se vraćate sa Tare. Tu ćete u hladu stoletnih platana, uz šum reke u kojoj se brčkaju patkice, pronaći preko potrebni mir.
Odlična šljivovica za aperitiv je uvek siguran izbor, jer pogađa baš tamo gde treba. Najbolje ide uz mezetluk u vidu pršute, sira i duvan čvaraka, dok vrhunski kajmak razmazujete po sveže ispečenim domaćim lepinjama.
Nećete pogrešiti ukoliko se potom opredelite za lovački ćerviš (1.090 dinara), kojeg spremaju od fazana, divlje svinje i srnetine, ili perfektan srneći gulaš (1.190 dinara) – jela po kojima su nadaleko poznati.
Kruna ponude „Lovačkog doma“ svakako su medaljoni od divljači (2.330 dinara), preliveni sosom od pečenih kostiju i servirani sa domaćim krompirom. Uz čašu kvalitetnog crvenog vina, zaista predstavljaju gastronomski masterklas, kojem je teško odoleti.
Ukusan obrok u srcu domaćinske Srbije
Za sve kojima divljač nije prvi izbor, preporučili bismo nežnu teletinu ispod sača (1.280 dinara), ili dimljenu svinjsku butkicu. Onako barena, pa zapečena i poslužena sa renom, fino će vas zagrejati u hladnim zimskim danima, baš kao i juneći gulaš (790 dinara).
Na meniju imaju i tradicionalna jela sa roštilja, šnicle od različitih vrsta mesa, ali i riblje specijalitete (šaran i pastrmka su odlični), a pljukanci na lovački način zadovoljiće ljubitelje testenine.
Ukoliko vam je ostalo mesta za desert, obavezno probajte frape od maline – imaćete utisak kao da jedete tečnu tortu.
Porcije su dosta obilne, da ni jednog trenutka ne zaboravite da se nalazite u srcu domaćinske Srbije. Osoblje je profesionalno i ljubazno, a jedini „minus“ je izostanak perfektnog „Valjevskog piva“ iz ponude.
Prava šteta, kad su već na „izvoru“, jer se pivara nalazi bukvalno preko puta.
Inače, lokal je, kako i samo ime sugeriše, uređen u lovačkom stilu i dekorisan brojnim trofejima. Boravak u velikoj bašti, na ušću Obnice i Jablanice, deluje zaista terapeutski i osvežavajuće, posebno u toplim letnjim danima.
Porodičan ručak pod platanima
Jedan od restorana gde Valjevci porodično dolaze na ručak preko pola veka su čuveni „Platani“ (ili „kod Laze“), kako je ova kafana još poznata. Nalazi se u neposrednoj blizini Valjevske pivare i obale Kolubare.
Reč je o tipičnom restoranu srpske kuhinje, koji gostima nudi fenomenalnu hranu, spremljenu sa dušom.
Ime nije nadenuto slučajno, pošto baštu prepunu cveća, sa drvenim stolovima i malom fontanicom, „nadgledaju“ dva velelepna platana, koji ogromnim krošnjama prave savršen hlad.
Preporučujemo vam da obrok započnete predjelom „nakoso“. Kombinacija goveđe i svinjske pršute sa duvan čvarcima i domaćim sirom, uz po koje parče sveže spremljene projare i gibanice, savršena je da vam otvori apetit.
Juneća čorbica (350 dinara) baš okrepljuje i predstavlja savršen lek za mamurluk. Od gotovih jela, možete uživati u „bezobrazlucima“ poput škembića u saftu, gulaša i špikovane glave, čija cena se kreće od 350 do 500 dinara po porciji.
U ponudi imaju veliki broj šnicli, a gosti se rado odlučuju za valjevsku, sa prelivom od belog vina, ili čuvenu karađorđevu (1.050 dinara), koja je pošteno nafilovana domaćim kajmakom.
Poznati su i po roštilju, posebno ćevapima, ali i ribljim specijalitetima na žaru, koje kafane u Valjevu takođe sjajno spremaju. Najlepše je ukusan obed zaliti velikom kriglom točenog „Valjevskog piva“ (180 dinara), friško dopremljenog direktno iz pivare.
Za desert vam preporučujemo da probate sočnu baklavu – poješćete je u slast sa domaćom kafom, koju služe uz neizostavan ratluk.
U „Platanima“ dvoje ljudi mogu da se bez problema fino najedu, za prihvatljivu sumu novca, od 2.500 do 3.000 dinara.
Ljubaznost konobara je za svaku preporuku, čak i tokom nedeljnog ručka, kada obično ni igla ne može da padne.
Ova kultna kafana „stare škole“ popularna je i za veće proslave, poput svadbi, krštenja i rođendana.
Još nekoliko valjevskih kafana sa odličnom domaćom klopom
Ukoliko poželite da pojedete ukusnu klopu u samom centru grada, a da pritom osetite ukus tradicije duže od jednog veka, ne propustite da navratite u gradsku kafanu „Kraljević Marko“. Osnovana je davne 1885. godine.
Reč je o restoranu domaće kuhinje, čiji enterijer odiše retro stilom. Brojne slike na zidovima ilustruju istoriju Valjeva, a pravoj kafanskoj atmosferi doprinose i karirani stolnjaci.
Ovo je sjajno mesto za „čašicu razgovora“ sa starim prijateljima, uz odličnu dunjevaču. Ukoliko ste pri apetitu, očekuju vas obilne porcije i odlična usluga. Cene su prosečne, tako da ručak neće previše oštetiti vaš kućni budžet.
Pored teleće čorbe, izdvojili bismo fenomenalan prebranac, sočnu karađorđevu šniclu i specijalitete sa roštilja. Poseban hajlajt su kobasice iz sela Šetonje, koje zaista „izuvaju“, što bi rekli današnji klinci.
Često vikendima u večernjim satima imaju živu muziku.
I klinci vole da zameze „Kod Belog“, a „Skadarlija“ rezervisana za one sa većim kapacitetom
Još jedno mesto koje ljubitelji roštilja ne bi trebali da zaobiđu je restoran „Beli“, koji se nalazi u širem centru grada, u ulici Jovana Dučića.
Od enterijera kafane ne očekujte neki poseban luksuz, iako imaju lepu baštu. Meni je vrlo jednostavan – osim kuvanih jela, šnicli i pečenja, ovde se dolazi na đakonije sa grila, po povoljnim cenama.
Za samo 1.000 dinara pošteno ćete se najesti, a usput popiti i po koje pivo. Dimljena vešalica, ražnjići i ćevapi na ćumuru su zaista prvoklasni, baš kao i špikovana glava, valjevska šnicla i punjeni batak.
Dovoljna je preporuka što čak i klinci, koji ponekad znaju da budu „teški“ na hrani, obožavaju da pojedu mekan i sočan roštilj kod gazda Belog.
Porcije su obilne, a konobarice brze i ljubazne, tako da je ovo mesto pun pogodak.
Ukoliko tražite šmek prave zadimljene kafane u srcu grada, posetite „Skadarliju“, lep restoran sa klasičnim specijalitetima ovog kraja.
Ukusno aranžiran enterijer predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, a najbolje je da jelovnik ostavite po strani i prepustite se profesionalnom osoblju. Konobari su uvek raspoloženi da pomognu gostima u odabiru klope.
Pored fantastične rakije, preporučili bismo kuvana jela, poput škembića u saftu, junećeg gulaša i prebranca. Đakonije sa roštilja su takođe odlične – dimljeni vrat na skadarlijski način, kao i skadarlijska pljeska, punjena čedar sirom.
Cene su vrlo pristupačne, a pocije izuzetno bogate, pa osobi sa prosečnim „kapacitetom“ neće trebati više od 1.500 dinara za ukusan ručak, ili večeru.
Ponešto za prefinjena nepca uz pogled od kojeg zastaje dah
„Paviljon Markova stolica“ smestio se u na brdu iznad grada, u parku Vidrak. Legenda kaže da je Marko Kraljević baš ovde zastao da se odmori, nakon što je oprao noge u brzoj i hladnoj Kolubari.
Da li je zaista tako – ne znamo, ali smo sigurni da ćete u ovom ugostiteljskom objektu, okruženim zelenilom, uživati u odličnoj usluzi i finoj hrani.
Dodatni bonus je vidikovac, sa kog „puca“ fantastičan pogled na čitavo Valjevo.
Sam enterijer je poprilično luksuzan i urađen je u modernom minimalističkom stilu. Međutim, pravi ugođaj je obedovati u pokrivenoj bašti, dok uz lagani povetarac guštate lelićku šljivovicu i vina iz vinarije „Pusula“ iz Miličinice.
Izbor gurmanluka je zaista veliki – od standardne roštiljske ponude, preko specijaliteta od ćuretine i piletine, teletine ispod sača, stekova i bifteka, do ribljih specijaliteta i pasta.
Primera radi, porcija ćevapa košta 800, ćureći file u gorgonzola sosu 1.200, a svinjski file „Paviljon“, u sosu od tarufa i pistaća – 1.400 dinara.
U odnosu na druge recenzirane kafane u Valjevu, cene jesu nešto više, ali su u skladu sa celokupnim ugođajem – hranom, uslugom i pogledom.
Ovde Valjevci rado dovode svoje goste, a restoran je pogodan za organizaciju proslava do 200 ljudi.
Punjene prženice i jagnjeći medaljoni kraj Kolubare
Za sve gurmane koji su u potrazi za ukusnim zalogajem, a žele nešto modernije od „standardnih“ gradskih kafana, predlažemo da svrate u restoran „Hemingvej“ , koji se ušuškao između obale Kolubare i Narodnog muzeja Valjeva.
Čitava unutrašnjost lokala je u znaku ovog čuvenog pisca, pa zidove krase zanimljive fotografije iz njegovog života i replike iz njegovih romana. Pravi užitak je sedeti na divno uređenoj terasi pored reke i posmatrati užurban ritam grada.
Ovde se već od ranog jutra traži mesto više, jer uz kafu služe fantastičan doručak. Na vama je da proverite zašto su punjene prženice sa sosom od njeguške pršute i paprike (500 dinara) pravi hit među meštanima.
Na meniju ovog prilično ekskluzivnog restoran nalaze se pice, paste, burgeri i razni specijaliteti od mesa. Imaju i dosta širok izbor veganskih opcija, a za predjelo vam savetujemo da izaberete sočne bruskete.
Od glavnih jela izdvojili bismo jagnjeće medaljone sa povrćem, koje služe sa mladim lukom i pireom sa lešnikom (1.200 dinara) i ćuretinu sa domaćim mlincima, kačkavaljem i povrćem (1.090 dinara).
Naravno, nećete pogrešiti i ukoliko se opredelite za njeguški stek preliven čedar sirom (1.270 dinara), ili svinjski vrat na šumadijski način (1.090 dinara).
Idealno pečeni bifteci, u medium rare varijanti, savršeno pašu uz po koju čašu vrhunskog vina iz vinarije „Jelić“.
Konobari su brzi, nasmejani i vedri, a porcije obilne i lepo aranžirane. Tokom vikenda, dobar štimung dodatno pojačavaju svirke bendova koji nastupaju uživo.
Gde pojesti dobro pečenje
Kakav bi to bio gastro izlet u srce zapadne Srbije bez dobrog pečenja, a mi vam predlažemo mali izlet iz centra Valjeva u dva okolna mesta.
Meštani, a i putnici namernici, dobro znaju za restoran „Duga“, koji je redovnim gostima bolje poznat pod imenom „Kod Velinke“. Lociran je u neposrednoj blizini restorana „Usput“, o kojem smo već pisali.
Ovo je redovna stanica na putu za Taru, Podrinje i Višegrad, svima koji žele da pojedu vrhunsko jagnjeće pečenje (kilogram košta 2.400 dinara), a i prasetina (2.000 dinara) je na dobrom glasu.
Međutim, pored pečenja, ova kultna kafana pored puta je poznata po lepinjama u raznim kombinacijama (sa pretopom, kajmakom, pečenicom, šunkom, pršutom, čvarcima, pečenjem, kao i čuvena komplet – sa jajetom). Kao da se nalazite u užičkom kraju – bukvalno sve šta vam srce poželi, a i izbor kuvanih jela i roštilja je zaista odličan.
Tako možete naručiti različite varijante čorbica, gulaš od džigerica (250 dinara), ili onaj u mesnoj varijanti (400 dinara), a sve to zaliti sjajnom domaćom šljivovicom.
I cene roštilja su više nego povoljne, a kada pošteno omastite brk, možete se u kućici sa suvenirima, koja se nalazi u blizini, počastiti medom, vinom i rakijom, ali i proizvodima od vune iz domaće radinosti.
Jagnjetina iz zidane furune „Kod Vula“
Ako ste se namerili isključivo na jagnjetinu, alternativa je da svratite u legendarnu kafanu „Kod Vula“, u selu Pričević. Nalazi se na putu između Valjeva i Loznice, a spada u najbolje pečenjare u zapadnoj Srbiji.
Kada uđete, imaćete osećaj kao da ste se teleportovali vremeplovom u neka bolja, davno prošla vremena. Na meniju kafane postoji samo jedna stavka – pečenje. I to kakvo.
Gazda Radivoj jaganjce nabavlja isključivo od lokalnih proizvođača i istinski je majstor svog zanata. Tačno zna kada da pečenje izvadi iz zidane furune, da meso bude savršeno sočno.
U pitanju je višedecenijsko iskustvo, a mnogi se kunu da je baš njegova jagnjetina najbolja u Srbiji. Ne bismo im protivrečili, već radije proverili šta imaju da ponude niške kafane.
Zrenjaninske kafane, salaši i čarde stvorene za istinsko gurmansko uživanje (FOTO)
Dodaj komentar