Istraživači Univerziteta Klarkson u Njujorku otkrili su da kombinacija kafe i čokolade, napitak poznatiji kao moka kafa, povećava raspon pažnje i umanjuje negativne efekte čistog kofeina na raspoloženje.
Naučnik Univerziteta Klarkson Ali Bulani, u saradnji sa Univerzitetom u Džordžiji, ispitao je akutni efekat kuvanog kakaoa na pažnju, motivaciju za obavljanje kognitivnog rada i osećaj anksioznosti, energije i umora.
Bulani je objasnio moć moke: „Kakao povećava protok krvi u mozgu, što povećava moć spoznaje i pažnje. Sam kofein, bez ikakvih dodataka, može da poveća anksioznost. Ovaj projekat je utvrdio da kakao umanjuje efekte anksioznosti koje proizvodi kofein“.
U studiji koja je trajala skoro godinu dana, učesnici su pili ili kuvani kakao, kakao sa kofeinom, kofein bez kakaoa, ili placebo topli napitak u kojem nije bilo ni kofeina ni kakaoa. Nakon što su popili napitke, učesnici su obavili niz zadataka kako bi se ocenilo njihovo raspoloženje i kognitivne funkcije.
Istraživači su otkrili da su osobe koje su pile običan kakao pravile manje grešaka u vezi sa nedostatkom pažnje.
Ali nakon dodavanja kofeina u kakao, „kognitivni efekti“ su pojačani, a „efekti koji provociraju anksioznost“ kod osoba koje su pile samo kafu su smanjeni.
„Rezultati testova pokazuju da su kakao i kofein dobar izbor za studente i bilo koga ko treba da poboljša pažnju“, navodi Bulani.
Dodaj komentar