Lifestyle Magazin

Kako jutarnja kafa može doprineti dugovečnosti?

Foto: Freepik

Stručnjaci tvrde da jedno određeno piće ujutru može da vam pomogne da živite duže. Međutim, to isto piće nema isti efekat posle podneva – neki čak sugerišu da bi moglo imati suprotan efekat.

Milioni ljudi započinju dan šoljicom kafe. Za mnoge je to nezaobilazan deo jutarnje rutine. Ljudi koji piju bar jednu šolju kafe ujutro mogli bi produžiti svoj život za nekoliko godina – ali samo ako je u pitanju crna, nezaslađena kafa, srednje pržena. Svetlije pržene kafe obično sadrže više antioksidanasa, a izbegavanje šećera, mleka i pavlake održava njen niskokalorični profil, piše Magazin.hr.

To tvrdi američki istraživač i autor koji se bavi dugovečnošću – Dan Betner.

„Mislim da je kafa jedno od najboljih pića za dug život, ali jedna od najvažnijih tajni jeste da je treba piti pre podneva. Ako popijete jednu ili dve šolje pre podneva, to zapravo može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti“, rekao je.

„S druge strane, ako pijete kafu popodne ili uveče, efekat nije isti. Kafa kasno u toku dana može poremetiti san – a loš san znači kraći život“, dodao je.

Betner nije jedini koji ima ovakav stav. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u European Heart Journal-u, nije važno koliko kafe pijete, već kada je pijete.

U istraživanju je analizirano koliko su kofeinske i dekofeinske kafe konzumirali oko 40.000 odraslih osoba. Na početku studije niko od njih nije bolovao od srčanih ili krvnožilnih bolesti.

Podaci su pokazali da je više od trećine (36%) učesnika uglavnom pilo kafu ujutru, navodeći da im je prva šolja bila između 4 i 12 časova.

Otkriveno je da su oni koji su pili kafu ujutru imali 31% manji rizik od smrti izazvane srčanim ili krvnožilnim bolestima u periodu od oko 10 godina, u poređenju sa onima koji uopšte nisu pili kafu.
Studija je takođe ispitivala povezanost kafe i rizika od raka, ali nije pronašla značajan uticaj vremena konzumiranja kafe na pojavu malignih bolesti.

Istraživači su naveli da je jutarnje ispijanje kafe možda korisno za smanjenje upalnih procesa u telu, jer i kafa sa kofeinom i bez kofeina sadrže materije koje mogu da umanje upalu.
Hronične upale povećavaju rizik od nakupljanja masti u krvnim sudovima (plakova), što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.
Smanjivanje rizika od ovih bolesti, uz zdravu i izbalansiranu ishranu, može pomoći da živimo duže.

Naučnici su takođe naglasili da oni koji piju kafu ujutro mogu imati najveću korist od njenih protivupalnih efekata, jer su molekuli koji uzrokuju upale aktivniji ranije tokom dana.

„Već znamo da umeren unos kafe – oko 4 do 5 šolja dnevno – uglavnom ne šteti većini ljudi i ne utiče negativno na zdravlje srca.
Međutim, ova studija ukazuje na to da je i vreme konzumacije važno“, rekla je Trejsi Parker, viša dijetetičarka iz Britanske fondacije za srce.

„Važno je napomenuti da ovakva studija ne može dokazati uzročno-posledičnu vezu, pa ne možemo sa sigurnošću reći da će ispijanje kafe uz doručak direktno smanjiti rizik od smrti izazvane srčanim ili moždanim udarom.“

Kafa ipak nosi i određene rizike, uglavnom povezane sa sadržajem kofeina. Prekomerna konzumacija može dovesti do problema poput anksioznosti, glavobolja i ubrzanog rada srca.

Izvor: Magazin.hr

Kafa i tri namirnice nisu najbolji spoj i trebalo bi ih izbegavati

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link