Magazin

Jung: „Niko ne može uništiti muškarca kao majka“

majka-dete-dijagnoza

Psihologija muškog deteta prema Jungu je jednostavna: „Ako majka ne oseća emocionalnu povezanost sa mužem, ona to traži u sinu“ a to za muškarca znači celoživotnu nezrelost i nemogućnost ostvarenja u punom smislu.

A što se tiče vaspitanja muške dece, Jung je smatrao da vaspitanje koje ne odgovara pravilnom razvoju deteta može dovesti do formiranja takozvanog kompleksa „muškarac-dete“.

Na primer, ako otac majci ne pruža emocionalnu podršku i pažnju, ona ih može početi tražiti u detetu, stvarajući tako dublju vezu nego što je potrebno. Dakle, majka može postati previše brižna i svojom pažnjom „zagušiti“ sina, vezajući ga za sebe i onemogućavajući da se on reši osećanja zavisnosti od nje.

Kao dete tako kompulzivne majke, jednostavno ne možete da živite sami. Stalno će ispravljati sve vaše greške i donositi sve važne životne odluke za vas sve dok joj to dopuštate. Knjiga Moderna Jungova Klinička praksa kaže:

– I evo čoveka koji stoji ispred vas, živi u prošlosti i pokušava da pobegne iz ovog hladnog i surovog sveta, koji ne može da razume. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin trebalo da odraste kao muškarac, i ne čini ništa da mu pomogne da odraste i zasnuje svoju porodicu.

Svedok ste neke vrste zavere između majke i sina i vidite kako njih dvoje pomažu jedno drugom da prevare stvarni život.

On čini samo niz malih pokušaja da se oslobodi, jer su njegova inicijativa i izdržljivost paralizovani trajnim sećanjem da se mir i sreća mogu dobiti samo od majke…

To nameće određene zahteve čovekovoj muškosti, njegovoj revnosti i, iznad svega, njegova hrabrost i odlučnost da sve stavi na kocku. Da bi to uradio, biće mu potrebna podrška izdajničkog Erosa, koji je u stanju da zaboravi majku i preživi prekid “s prvom ljubavlju svog života“.

Sinovi ovakvih majki nisu u stanju da pronađu pravu sreću izvan majčinog krila, jer ih majke ometaju na svaki mogući način. Sam majčin kompleks, kada se detaljno ispita, prilično je šokantan. Neki muškarci zaista nisu u stanju da postignu psihološku zrelost zbog nedostatka oca i onoga što im je potrebno od njega. Ali za uspešan i samostalan život takvi muškarci treba da se reše zavisnosti koju njihova majka oseća prema njima.

Izvor: stil.kurir.rs

Jung: Zadatak škole je da mladog čoveka učini svesnim sebe

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

23 Shares
Share via
Copy link