Mnoge devojke širom Srbije su se priključile akciji Kilometar kose, a meni je zadovoljstvo što sam učestvovala, donirala kosu deci oboleloj od raka koju sam puštala 8 godina i što sam kao novinar medijski pomogla da se širom regiona čuje za ovu akciju. Međunarodni dan dece obolele od raka se obeležava 15. februara, a inicijativa Kilometar kose priprema još jedno humanitarno iznenađenje.

deca-rak
privatna arhiva

Humanitarna inicijativa Kilometar kose je nastala u cilju obezbeđivanja besplatnih perika za decu koja su zbog bolesti ili medicinskog tretmana izgubila svoju prirodnu kosu. Pokrenulo ju je dvoje studenata, pre tačno godinu dana, 15. februara 2015. godine, na Međunarodni dan dece obolele od raka.

Kako se približava kraj prve godine akcije Kilometar kose, a trenutni volonterski tim se priprema za povlačenje, organizatori ove akcije otkrivaju još jedno iznenađenje. Kompletan proces rada na ovoj inicijativi je dokumentovan i snimljen i biće predstavljen u vidu jednog dokumentarnog filma, čija premijera se očekuje 15. februara 2016. godine, na Međunarodni dan dece obolele od raka.

Perika-deca
privatna arhiva

Prvih 6 meseci akcije, preko 160 frizerskih salona u više od 55 mesta širom Srbije je besplatno šišalo sve one koji su želeli da svoju kosu doniraju za ove svrhe. Nakon toga, svi zainteresovani su imali prilike da svoju kosu doniraju slanjem poštom na neku od dostupnih adresa.

Pogledajte delić ovog filma.

Volonteri Kilometra kose planiraju organizaciju donatorske večere na kojoj će društveno odgovorne firme i pojedinci moći da daju svoj finansijski doprinos ovoj inicijativi, i na taj način obezbede da se napravi Kilometar kose baza perika od prirodne kose, iz koje će svako dete sa tom potrebom moći da uzme na korišćenje periku koja mu odgovara. Prikupljeni novac će se koristiti za nabavku potrošnog materijala, kao i za plaćanje zanatlija, vlasuljara, za svoj naporni rad.

Za sve informacije i načine na koje možete da postanete deo akcije Kilometra kose možete saznati preko njihove Fejsbuk stranice.

Više o novosadskim humanitarcima

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here