Magazin

Ucene, pretnje i botovi na vratima – kako se odbraniti (VIDEO)

sns aktivisti

Naoružajte se strpljenjem i upoznajte se sa svojim pravima. Izborni haos je počeo.

Poslednjih dana, na društvenim mrežama sve su češća svedočenja građana o članovima SNS koji dolaze na vrata domova, u nameri da saznaju za koga će ljudi glasati na predstojećim izborima.

Utisak je da među građanima vlada pravi mali pokret koji poziva građane da odbrane svoje domove, snime kamerom SNS aktiviste i oteraju ih iz zgrade.

Iz vladajuće stranke ovakve aktivnosti pravdaju time da je reč o “kampanji od vrata do vrata”, koja je praksa u mnogim zemljima i kako kažu, legitiman je način političkog delovanja.

Možda bi ovo i imalo nekog smisla, da nije činjenice da ti ativisti poseduju naše lične podatke, uključujući i brojeve telefona.

– Ako obrađujete podatke bez pristanka građana, onda se time krši zakon i čini prekršaj. – kaže za RTS pomoćnik generalnog sekretara poverenika Zlatko Petrović.

– Ono što svaki građanin može da uradi je da poseti Internet stranicu poverenika, gde će skinuti određeni formular sa zahtevom koji će podneti političkoj stranci i tražiti da njegovi podaci budu izbrisani. – dodao je on.

I dok poverenik predlaže kako da rešimo ovaj problem pojedinačno, javnost Srbije ostaje bez odgovora na pitanje odakle Srpskoj naprednoj stranci ti podaci i zbog čega nadležne institucije ne reaguju.

– Ukoliko bi neko zloupotrebio pravo pristupa biračkom spisku i zloupotrebio birački spisak za potrebe kampanje “od vrata do vrata”, onda možemo govoriti o krivičnoj odgovornosti za koju su nadležni tužilaštvo i policija. – zaključio je Petrović.

Pored toga što nam zvone na vrata sa pitanjem da li ćemo glasati za SNS, ova izborna kampanja će, sudeći prema narednim fotografijama, staviti na ispit i mnoga lična prijateljstva.

Lider PSG Sergej Trifunović okačio je na svoj Twitter profil screenshoot, kao dokaz kapilarnog sakupljanja glasova.

Nakon toga, javili su se i drugi sa porukama sličnih sadržina.

Ispovest bivšeg bota podigla je čitavu „armiju“ na noge, ali i otkrila gde im je baza

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Zasto se druge stranke ne snimaju kada to rade,a rade svi to znamo.Pozivanjem na telefon i slanjem vozila za prevoz na glasanje.Budite objektivni i pokazite celu sliku Srbije ne samo deo koji Vama odgovara.

131 Shares
131 Shares
Share via
Copy link