Magazin Novi Sad

Na izborima za MZ Vučić i Vučević, rešavaju glasove kafom i čarapama

sns-kafa
Printscreen/Twitter

Izbori za savete mesnih zajednica u Novom Sadu i okolini održaće se u nedelju, 13. juna u 42 od 47 mesnih zajednica (MZ). S obzirom da se u MZ širom Novog Sada kandidovalo na desetine nezavisnih građana, Srpska napredna stranka (SNS) je u cilju privlačenja glasača osmislia novu kampanju deleći kafu i čarape.

Više neformalnih grupa građana skupilo se oko Inicijative za mesne zajednice koja promoviše nezavisne kandidate za savete MZ u Novom Sadu. Njihova akcija, kao i sve veće medijsko pokriće ovih izbora, ohrabrilo građane da se kandiduju, ali i njihove komšije da ih promovišu, te da u nedelju izađu na biračka mesta i zaokruže sva imena koja nisu politički obojena.

Inicijativa koja se suprotstavlja politizaciji MZ zastrašila je vladajuću partiju SNS koja trenutno vodi kampanju jednakom žestinom kao što su to radili i na drugim, većim izborima. Oni sa njom žele da osiguraju da će se njihovi predstavnici ipak zadržati u savetima MZ u Novom Sadu i naredne četiri godine. Naime, SNS je za ovu priliku spremio reklamne flajere, poklone i negativnu medijsku kampanju protiv nezavisnih kandidata.

Pokloni se sastoje iz brendirane kafe, upaljača, hemisjkih olovki i čarapa i kako je za N1 rekla nezavisna kandidatkinja za Savet MZ „Ivo Andrić“ na Limanu Aleksandra Tadijin, „obećani su im i mali pokloni nakon glasanja“. Ova kandidatkinja rekla je da se na njih, njihove komšije i predlagače povodom izbora vrši i pritisak, a prisutna je i negativna kampanja na lokalnim portalima.

Pre dva dana, portal „NS uživo“ objavio je tekst u kom neosnovano optužuje kandidata u MZ „Prva vojvođanska brigada“ Dimitrija Nikolića da je učestvovao u napadu na Vladičanski dvor prošle godine. Dan kasnije, isti medij objavio je je tekst u kom navodno stanovnici MZ „Gavrilo Princip“ „masovno povlače potpise“ koje su dali za nezavisne kandidate okupljene oko neformalne grupe građana „Za zeleno Novo naselje“. Portal „NS uživo“ tvrdi da su oni obmanuli građane koji su mislili da svoje potpise daju za uređenje fasada i očuvanje zelenih površina.

Drugu priču poriču kandidatkinja za MZ „Gavrilo princip“ Dragana Pribišev koja je kaže da zna samo za jedan povučen poziv, dok se iz neformalne grupe „Za zeleno Novo Naselje“ oglasila Marija Prijić Sladić koja kaže da oni potpise za mesne zajednice nikada nisu ni prikupljali.

Podsećamo, izbori za članove mesnih zajednica u 42 MZ u Novom Sadu održaće se u nedelju, 13. juna od 7 do 20 časova. Spisak nezavisnih kandidata, kao i sve ostale bitne detalje o izborima možete da pronađete na Fejsbuk grupi Inicijativa za mesne zajednice.

Novi Sad pred najbitnijim izborima za mesne zajednice u svojoj istoriji

OGLAS

695 Shares
695 Shares
Share via
Copy link