Magazin Novi Sad

Pogrebnici iz Sremskih Karlovaca sahranili pogrešnog čoveka, živ pronađen u Novom Sadu

karlovci-groblje
Foto: mapio.net

Čovek iz Sremskih Karlovaca Saša Stankov, poznat kao Isus, proglašen je mrtvim 15. jula i dan kasnije navodno sahranjen u porodičnoj grobnici na tom lokalnom groblju. Nekoliko dana ranije još jedan Karlovčanih čije je ime istih inicijala takođe je proglašen mrtvim, ali porodica neko vreme nije mogla da ustanovi gde je i kada on preminuo. Ubrzo im je javljeno iz opštine da je napravljena „greška“, te da je on živ, ali je pogrešno identifikovan.

U međuvremenu, porodica „pokojnog“ Stankova saznaje, a kasnije policija potvrđuje, da je on takođe živ iako je zvanično sahranjen dan ranije. Ostala je misterija ko je onda sahranjen u porodičnoj grobnici 16. jula.

Institucije za ovaj propust prebacuju odgovornost jedna na drugu, ali je najodgovornije JKP „Belilo“ iz Sremskih Karlovaca koje je zamenilo identiete dvojice sugrađana i proglasili jednog živim, a drugog mrtvim, pa obrnuli. Sve je počelo kada je porodica pokojnog čoveka 12. jula dobila informaciju o tome da im je rođak preminuo, a oni nisu mogli nikako da potvrde to. Sve to je na Fejsbuku prenela rođaka preminulog B. I.

-U proši ponedeljak (12.07.) dobili smo informaciju da nam je brat S. S., iz Sremskih Karlovaca, preminuo. Javile komšije ujaku, javio ovaj onaj, svi javljaju, niko ne zna odakle je tačno informacija. Kažu da je bila Hitna i odnela ga. Zovemo hitne službe, Kamenicu, sva odeljenja (i patologiju). Niko ga nije ni primio, a kamoli da je tamo preminuo, piše ona.

S obzirom na to da nisu ništa mogli da saznaju, na kraju im je iz Opštine javljeno da nije u pitanju njihov rođak, već Saša Stankov Isus, takođe iz Sremskih Karlovaca, a oni ostaju u čudu jer ne znaju kako se takve greške prave. Potom, zvanično sahranjuju navodno preminulog Sašu Stankova Isusa u porodičnoj grobnici, a zatim, kako ona piše u svojoj objavi, saznaju da je isti ipak živ, te da je policija celu situaciju shvatila veoma neozbiljno.

-Da cela stvar bude tragičnija, Saša (Isus) je viđen u Novom Sadu. Ne viđen – slikan je! Rođaka Saše (Isusa) odlazi u policiju i pokazuje sliku živog ujaka, kojeg je tek sahranila. Žena se trese. U policiji dobija odgovor da je to nemoguće, uz neslanu šalu pripadnika policije da je taj koji je slikao bio pijan. Čovek koji je slikao se nadovezao: „Ako sam ja bio pijan, nije telefon“, nastavlja ona priču.

Novosadska policija je veoma brzo pronašla Sašu Stankova (Isusa) i potvrdila da on stvarno jeste živ, ali je onda nastalo pitanje koga je njegova porodica sahranila u porodičnoj grobnici. Kako kaže rođaka preminulog S.S. oni su tek prolazili kroz šok zbog saznanja da je umro, a zatim otkrivaju da ipak nije, ali ga niko ne može naći niti dobiti na telefon.

Posle ekshumacije odrađene u subotu, 17. jula, uveče, potvrđeno je da je u porodičnoj grobnici Stankov sahranjen sugrađanin istih inicijala i rođak B. I., žene koja je ovu priču i ispričala, S.S.

-U međuvremenu, ujak dobija poziv iz opštine da je došlo do greške. Izgleda da nam je ipak brat preminuo. Ekshumacija tela je odrađena u subotu uveče (17.07.). Uveče? Po mraku? Šta se krije? Odrađena je DNK analiza. U pitanju je naš brat. Naš brat je greškom sahranjen u tuđoj porodičnoj grobnici pod tuđim imenom“, nastavlja šokirana B. I.

Saznanje o načinu kako je pronađeno telo preminulog govori da je ponovo došlo do velikog propusta policije. Naime, komšija je pronašao preminulog u njegovoj kući i pozvao policiju. Oni su identifikovali čoveka, bez da su pokušali da pronađu bilo kakva dokumenta, a lična karta mu je stajala na stolu u jednoj prostoriji.

-Hej čoveče, nađu te na tvojoj adresi, tu gde godinama živiš i svi znaju da TI tu živiš, sa svojim dokumentima na stolu i napišu da nisi ti. Kako? Zašto? Ko je i na koji način odradio identifikaciju?“, piše ona dalje.

Nakon toga, nastalo je prebacivanje krivice sa institucije na instituciju i, iako se za glavnog krivca smatra komunalno preduzeće u Sremskim Karlovcima koje je dva puta pomešalo dve osobe, rođaka preminulog Saše smatra da su svi krivi.

-U opštini tvrde da nije imao uopšte dokumenta. Brat i sestra im donose. Opštino, policijo, komunalno, pogrebno, šta vi radite? Da li su mogući ovakvi propusti? Uskratili ste nam pravo da ga normalno sahranimo, da ga normalno ožalimo. Ko će da odgovara za to? Svi krivicu prebacujete jedni na druge, a svi ste krivi.

Dve porodice ste istraumirali i neko treba da preuzme odgovornost, zaključuje u svojoj objavi B. I.

Namerno zarazio koronavirusom preko 20 osoba: “Sve ću vas inficirati”

Čitajte Luftiku na Google vestima

104 Shares
104 Shares
Share via
Copy link