Lifestyle

Inteligentni ne mogu da se uvrede, a život je prekratak da bi bili ogorčeni

sreca

Često poželimo da progutamo neku čudotvornu pilulu koja će učiniti da svi naši problemi nestanu. To su situacije kada nam se čini da sve ide u krivom smeru i kada imamo utisak da se ceo svet urotio protiv nas.

Još uvek čovečanstvo nije pronašlo način kako da ubrza vreme do svetle budućnosti, iako bi to svi žarko želeli.

Uvreda je ružan osećaj koji dugo vremena ostavlja gorak ukus u ustima i često se osećamo kao da gubimo dah.

Ipak, ove ogorčenosti možete da se oslobodite tako što ćete razumeti njenu suštinu i početi da živite jednostavim životom, što je neverovatan luksuz. Ovo zahteva svakodnevan i uporan rad. Ali se na kraju i te kako isplati, piše portal Stil.

Odakle dolazi osećaj gneva?

Nezadovoljstvo se javlja kada neko ne neispuni vaša očekivanja. Međutim, ta očekivanja su često uzaludna:

– Očekujete da će voljeni čovek sam shvatiti kada vam je potrebna njegova pomoć i pažnja i mislite da ne morate o tome da govorite naglas.

– Očekujete da se otac deteta seti kada dete ima proslavu u vrtiću/školi i uvređeni ste što je zaboravio na to.

– Očekujete da vam roditelji pomognu u vaspitanju dece, a oni vam kažu da su oni sami podigli svoju decu.

– Očekujete da prijatelj razume sve vaše probleme, a on je okupiran rešavanjem svojih.

Postoji još puno primera, ali u svakom od njih postoji neopravdano nadanje, i na kraju – gorko razočaranje. Šta više, što više nešto očekujete, duže će vas vaše nezadovoljstvo držati.

Odakle dolaze očekivanja?

Ljudi koji se često uvrede, nesvesno veruju da svi oko njih uvek moraju da im izađu u susret:

– Muž mora da vam donosi kafu u krevet svako jutro…

– Deca moraju da slušaju roditelje i vredno uče…

– Prijatelj mora da vam pomogne u teškim vremenima…

– Roditelji moraju da vole i podržavaju svoju decu…

Ovo treba da shvatite:

Kada događaji počnu da se odvijaju suprotno našim težnjama, osoba doživljava veliko razočarenje. Razlozi za ovo razočarenje se često traže van samog problema i gotovo uvek pronalaze! Ali malo je verovatno da u ovom trenutku neko shvati šta je zapravo razlog za ovo.

Da sumiramo: Kada se uvredite, vi sami sebe povređujete tako što očekujete da ćete od druge osobe dobiti ono što sami sebi niste dali.

Evo jedne priče koja će vam pomoći da bolje razumete ovo:

Jednog dana učenik je pitao svog duhovnog učitelja:

– Učitelju, vi se shvatili Veliku Mudrost, uvek ste u stanju potpunog mira i dobrog raspoloženja. Niko vas ne nervira, niste ljuti ni na koga. Naučite me da postanem takav.

– Dobro, naučiću te, ali za to ti je potrebna jedna kesa i krompir.

Učenik je sve uradio kako mu je učitelj rekao. „Kada se naljutiš na nekog ili se urediš zbog nečega, napiši ime te osobe na krompir i stavi ga u kesu“, rekao je učitelj.

– Da li je to sve što treba da uradim? – učenik je bio zbunjen.

– Ne, uvek treba da nosiš ovu kesu sa sobom gde god da odeš. I svaki put, kada te neko uznemiri ili uvredi, moraš da dodaš krompir u kesu.

-Dobro, reče učenik.

Prošlo je neko vreme. Kesa svesnog učenika je dobila na težini. Pored toga, prvi krompiri su počeli da trule i proizvode neprijatan miris.

Tada je učenik došao do svog učitelja i rekao: – Više ne mogu da nosim ovaj teret i smrad sa sobom. Dajte mi nešto drugo.

Na ovo je mudrac odgovorio: – Da li nosiš nešto drugo u svojoj duši kada si uvređen i ljut na ljude? Kada se jednom uvrediš, ne primećuješ da je kamen pao na tvoju dušu. Vremenom, ovo kamenje se taloži. Dela postaju navike, navike postaje karakter, što dovodi do nemoralnog ponašanja. Dao sam ti priliku da pogledaš sve od spolja. Mislim da ćeš drugi put razmisliti o tome da li ti treba još jedan kamen. Uvreda je nešto što je samo u tvojoj glavi. Nauči da oslobodiš glavu od ovog trulog smrada i postaćeš istinski srećna osoba.

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


26 Shares
Share via
Copy link