Putovanja

Indija – zemlja razlika: 10 mesta koja morate da vidite

Glavni indijski grad nije baš za svakoga. Podjednako lud i haotičan ovo je grad koji je prepun siromaštva. Ipak, Delhi je kao azijski Rim, sa nebrojeno mnogo istorijskih lokaliteta.

Indija je jedna od onih država koje svi imamo na listi destinacija koje želimo da posetimo barem jednom u životu. Predivni pejzaži, prekrasne plaže, verski centri i gradovi koje milioni ljudi zovu svojim imenom. Dobrodošli u Indiju, najšareniju zemlju na svetu.

No, jedno treba znati unapred. Indija nije za svakoga. Ovo će vas mesto gurnuti do vaših granica, pa čak i dalje od toga, a putovanje će vam ostati urezano duboko u sećanje. Jedno je važno znati pre nego što otputujete u Indiju. Nemojte previše analizirati i upoređivati. Indija je jednostavno neuporediva. Ova država pružiće vam magične trenutke koji će promeniti način na koji gledate na svet.

Indija je ogromna država sa mnogo destinacija koje možete istraživati. Velik broj istorijskih lokaliteta, raštrkanih po celoj državi, prava su muka svakom putniku koji želi maksimalno da iskoristi svoje putovanje. Ako vas istorija ne privlači previše, tu je mnoštvo prirodnih lepota. Od plaža u Goi preko himalajskih planina do metropola kao što je Mumbaj ili uspavanih malih sela. Ovde ćete pronaći sve što možete da zamislite.

Agra

Agra je najposećenije mesto u Indiji i dom mističnom Tadž Mahalu. Verovali ili ne, ova je građevina toliko magična kao i sam njen naziv. Tadž Mahal jedna je od najlepših građevina na svetu, a uvrštena je i na spisak Sedam svetskih čuda. Ali, Agra ima puno više da pruži uz Tadž Mahal. Tu su Fatehpur Sikri i mnoge utvrde i grobnice.

Kašmir

Kašmir je potpuna suprotnost od ostatka Indije. On je kao indijska verzija Švajcarske sa niskim temperaturama i pejzažom koji uveliko podseća na Alpe. Neke od najlepših atrakcija u Kašmiru uključuju pogled na snegom prekrivene planinske vrhove tokom zime, prekrasne zelene doline leti, svevremenske manastire, slapove, jezera i vrtove. Ipak, jednu stvar morate iskusiti pod obavezno. Voziti se brodom po jezeru Dai. Jezero je izuzetno fotogenično, s plutajućim pijacama, taksi brodovima i drvenim plovnim kućama s mističnim planinama u pozadini.

Amritsar

armitsar

Zlatni hram ili Sri Harmandir Sahib mistični je hram zbog kog se isplati doći u Amritsar. Holističko i religijsko središte sikto i pravi simbol bratstva i jednakosti. Ovo svetište jedan je od najpoštovanijih hramova u zemlji, a osim zlatne boje, karakterišu ga i 4 ulaza iz 4 smera, čime se simbolizuje da su svi jednako dobrodošli. Posetite ga u ranim jutarnjim satima kako biste mogli da uživate u izlasku sunca koje se diže iznad samog hrama.

Džajpur

Predivno mesto prepuno istorijskih lokaliteta za istraživanje. Posetite utvrdu Amber koja izgleda kao da je došla pravo iz bajke. Ne propustite ružičaste saće Hava Mahala, poznatijeg kao “palata vetrova”. Oba mesta su izuzetno popularna kod lokalnog stanovišta i turista te je najbolje da ih posetite rano ujutro kako biste izbegli gužve.

Džodpur

Dobrodošli u Plavi grad, dom utvrdi Mehrangarh, spektakularnom arhitektonskom remek delu koje je izgrađeno na kamenoj litici visokoj 122 metara. Ovo je jedna od najvećih tvrđava u Indiji, spomenik velikoj moći, prestižu i istoriji.

Goa

indija goa

Ako su egzotične plaže i velnes opuštanje više za vas, onda je Goa mesto na koje jednostavno morate doći. Fantastično za relaksaciju, upoznavanje sa drugim putnicima, surfovanje, skijanje na vodi ili razgledanje brojnih utvrda koje se ovde nalaze. Plaže su jednostavno predivne, a šta je lepše od uživanja u pogledu na zalazak sunca ispod kokosa dok ispijate koktel?

Nju Delhi

Glavni indijski grad nije baš za svakoga. Podjednako lud i haotičan, ovo je grad koji je prepun siromaštva. Ipak, Delhi je kao azijski Rim, s nebrojeno mnogo istorijskih lokaliteta. Od predivnog Lotusovog hrama do Kutb Minar, najvišeg minareta na svetu, Delhi je dom fascinantnim mestima koje svakako valja posetiti i istražiti.

Hampi

Ako ste u potrazi za mirnim mestom, ne morate tražiti dalje. Ovo je pravi dragulj, nestvarno vilinsko naselje sa ruševinama, jezerima, stenovitim gromadama i zelenim pirinčanim poljima. Veličanstveno okruženje ostaviće vas bez daha kada budete istraživali drevne ruševine i hramove ili kad se budete penjali do majmunskog hrama s kog se pruža spektakularan pogled na okolinu.

Dardželing

indija Dardzeling

Ako volite čaj onda jednostavno morate posetiti Dardželing koji se nalazi na obroncima Himalaja i na kojem se uzgaja je jedan od najpopularnijih čajeva na svetu. Ako pak ne volite čaj, svejedno ga morate posetiti zbog budističkih manastira i kolonijalne arhitekture.

Mumbaj

Mumbaj, pre poznatiji kao Bombaj, grad je sa mnogo lica. Od blještavog Bolivuda do najvećih slamova u Aziji, ovaj grad ostaviće veliki utisak na svakog putnika. Uvek glasan i dosta zagađen, Mumbaj je grad s neprekidnom energijom. Ovde nema između – ili ga volite ili ga mrzite.

Ovo je najljubaznija zemlja na svetu

punkufer

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
22 Shares
Share via
Copy link