Svet

Indija pretekla Kinu, ima skoro 1,5 milijardu stanovnika, može li postati supersila?

indijci

Prema procenama Ujedinjenih nacija, Indija je sada zemlja sa najvećim brojem stanovnika na planeti: ima ih tačno 1,425 milijardi.

Svetska organizacija u te svrhe procene koristi – kako popise stanovništva, tako i podatke o stopama smrtnosti i stopama prirodnog rasta. Prvi put od 1950. godine, otkako se vrši takva procena, Kina nije na prvom mestu po broju stanovnika.

Ta vest se, međutim, ne tumači svuda kao znak rasta Indije – kao svetske sile. Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Vang Venbin, izjavio je da “Indija sada, istina, ima više ljudi, ali da Kina još uvek ima više talenata”.

U Nemačkoj je nedeljnik Špigel s tim u vezi objavio karikaturu na kojoj se vidi pretrpan, zastareo “indijski” voz koji pretiče “kineski” moderan voz, koji vozi izuzetno velikom brzinom, piše DW.

Političari i komentatori u Indiji osudili su tu karikaturu kao rasističku.

Sarveš Kaušal, bivši ministar u indijskoj saveznoj državi Pendžabu, objavio je na Tviteru: “Zašto razvijeni svet ne propušta nijednu priliku da Indiju udari ispod pojasa i da ponižava njeno stanovništvo? Oni imaju razloga za zabrinutost: uživaju u slavnoj prošlosti, a gledaju u tmurnu budućnost”.

Ali, koje značenje osim simboličnog ima činjenica da je Indija sada zemlja s najvećim brojem stanovnika?

Izazov za Indiju: Demografska dividenda

Srikant Kondapali, profesor kineskih studija na Univerzitetu Džavaharlal Nehru u Nju Delhiju, kaže da su neke reakcije na takav razvoj zemlje – rasističke i opterećene predrasudama prema Indiji.

– Mislimo da naše stanovništvo predstavlja prednost, a ne problem – kaže on u razgovoru za DW. Pritom, ukazuje da je prosečna starost u Indiji 27 godina, što je ispod globalnog proseka. To, kaže, zemlji stvara “demografsku dividendu”.

– Bitni indikatori se poboljšavaju, stopa pismenosti raste, kao i zdravstvena nega. Trenutno smo peta najveća privreda na svetu, a 2030. želimo da budemo na trećem mestu – rekao je.

Indija ima jednu od najbrže rastućih privreda na svetu, i kompanije joj ukazuju sve više poverenja. Svetska banka je dala prognozu da će 2023. Indija zabeležiti rast od oko 6,9 odsto, dok MMF očekuje za iduću godinu rast indijske ekonomije od 6,1 procenat.

Prosečna starost stanovništva često se posmatra kao pozitivan faktor, ali Indija se bori i sa visokom nezaposlenošću mladih.

U decembru prošle godine nezaposlenost je u indijskim gradovima iznosila 10,1 odsto, što je sve veći problem kojem su doprinela i otpuštanja ljudi zbog pandemije.

Za mlade, visoko obrazovane ljude nedostaju pre svega bolje plaćena, kvalifikovana radna mesta. U industrijskoj preradi stopa nezaposlenosti je delimično čak 20 odsto.

Dakle, nezaposlenost i inflacija trenutno su najveći problemi u Indiji uoči sledećih izbora koji bi trebalo da se održe u maju 2024. godine.

Loši izgledi za Peking

S druge strane, kako dalje navodi DW, činjenica je Indija sada najmnogoljudnija država sveta za Kinu predstavlja više od simbolike.

Iako je kineska privreda četiri puta veća od indijske, Peking je, ipak, osetljiv kada se radi o smanjenju i starenju stanovništva.

Broj Kineza starijih od 65 godina do 2050. će se više nego udvostručiti, što će snažno opteretiti mlađe ljude. Recimo, vladajuća Komunistička partija Kine preduzela je različite mere kako bi zaustavila pad prirodnog rasta stanovništva.

Reakcije u kineskim državnim medijima na vest o Indiji – ukazuju na određenu frustraciju s obzirom na situaciju sa stanovništvom.

“SAD povećavaju nastojanja da zaustave razvoj Kine i novi povod su našle u izveštaju Ujedinjenih nacija“, navodi se u jednom komentaru kineske državne televizije CCTV.

„Pritom nedostaje osnovno razumevanje zakona razvoja stanovništva”, tvrdi CCTV.

Najviše stanovnika, ali nije supersila

Kondapali priznaje da je Kina i dalje u prednosti pred Indijom u pogledu ključnih indikatora kao što su pismenost i zdravstvena nega. Ali, razlika nije više toliko velika kako to predstavlja Peking.

Ipak, on naglašava da rast stanovništva ne znači da Indija postaje supersila.

– Supersilom se postaje na osnovu bruto društvenog proizvoda, na osnovu tehnologije, vojne sile ili ’meke moći’. Nijedna zemlja neće postati supersila na osnovu broja stanovnika – kaže Kondapali.

Između Delhija i Pekinga on uočava bitnu ideološku razliku “Indija nema ambicija da postane supersila. Od Sija Đinpinga smo čuli da bi Kina želela da bude u centru pažnje, ali nijedan indijski političar nikada nije rekao da Indija to želi”.

S obzirom na to da više nije zemlja s najvećim brojem stanovnika, Kina je izgubila jedan argument kojim je obrazlagala svoj status supersile.

A kada se Indija bude navikla na svoj novi status, i njene ambicije mogle bi da se promene.

40 zemalja potpisalo ugovor o ukidanju uglja, Vučić, Kina i Indija nisu

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link