Magazin Novi Sad

Od Štukine, preko Hitlerove do Nalakat ulice: Kako su novosadski šorovi menjali imena? (FOTO)

Novi Sad
Foto: Luftika

Istorija Novog Sad je zaista izuzetno živopisna, te su ovim gradom, tokom vekova, upravljali razni režimi i vlastodršci. Svaka vlast se trudila da ostavi neki svoj pečat, a to se najbolje može videti po čestim promenama naziva gradskih ulica, ali uklanjanju važnih istorijskih spomenika i postavljanja novih.

Kaže se da istoriju pišu pobednici, a kod nas je to obično značilo prepravku starih naziva ulica u pokušaju da se zatre prethodna istorija. Praktično se svaki režim ponašao kao da ona ranije nije postojala i da samo postojanje grada počinje baš od onog trenutka kada su došli na vlast.

Takav modus operandi zadržan je i do današnjih dana.

Još na prvom planu grada postojala ulica Zlatne Grede

Za početak gradnje Novog Sada smatra se 1694. godina, pa su tako nastajali i novosadski sokaci, a vremenom su dobijali i zvanični naziv. Da nije bilo mađarske okupacije u Drugom svetskom ratu i komunističkog slepila nakon toga, dosta ulica u Novom Sadu nikad ne bi menjalo ime, barem do novog doba i urbanističkog razvoja varoši podno Petrovaradinske tvrđave.

Pozorišni trg
Foto Luftika

Treba znati da je na planu Novog Sada iz 1745. godine, koji ujedno predstavlja najstariji izvor sa kojim se raspolaže, a tiče se naziva novosadskih ulica, upisano devet odonima: dva na srpskom, jedan na mađarskom i preostalih šest na nemačkom jeziku.

Na ovom planu nisu obeležene sve ulice, ni navedeni svi nazivi. Ovde su prvi put upisane ulice Zlatne grede i Velika čaršija na srpskom jeziku jer je u njima živelo stanovništvo pretežno srpske nacionalnosti.

Nazivi nekadašnjih ulica mogu delovati neobično

Vojislav Puškar je pre više od dve decenije napisao kapitalnu knjigu „Ulice Novog Sada 1745–2000“ u kojoj je obuhvatio blizu 800 šorova novosadskih. U nastavku teksta navešćemo ulice koje i danas postoje, a nekad su imale druge nazive koji danas možda deluju neobično. Krenućemo azbučnim redom.

Miletićeva
Foto: Luftika

Adi Endrea je bila Bagremova ulica, a Aleksandra Ostrovskog u Petrovaradinu Ribarska ulica. Alekse Šantića zvala Kamenička ulica dok je Streljačka ulica danas Antona Čehova, a to ime je imala jer je u dvorcu Ešđeg bila streljana. Arse Teodorovića je Šljukina ulica, a Krstova ulica je Arhimandrita Jovana Rajića.

Augusta Cesarca je više puta menjala naziva, pa je tako bila Tri violine ulica, Mala mađarska ulica, Špilerova ulica, Mala jevrejska ulica, Mađarska ulica i tokom Drugog svetskog rata – Ulica Luja Bartua.

Simpatična Nalakat ulica

Mišija ulica je danas Baranjska, Bele njive su u početku bile Čenejska ulica, a Branka Radičevića se u jednom periodu zvala Toranj ulica. Ćorsokak, Vašarska, Primorska su zapravo Ulica Bore Prodanovića, a u produžetku su Šanačka, Deakova, Bitoljska odnosno Ulica Branimira Ćosića. Braće Jovandić je bila i Piroška i Rumenačka ulica, a Braće Ribnikar je nosila ime Crvene kapije ulica.

Golubova ulica je Valentina Vodnika, Vardarska je bila Ševina i Bugarska dok se Vase Pelagića zvala Svilare ulica, Domobranski prolaz i Carinska ulica. Vojvode Bojovića je do 1918. godine bila Topovska ulica i Szebt Janos utca, a posle Drugog svetskog rata Ulica Ivana Milutinovića.

Vojvode Šupljikca je bila Tri čekića ulica, Vršačka se zvala Petlova i Stahanovska ulica, Vuka Karadžića je Stara kazandžijska ulica, a Gajeva je Nalakat ulica. Ruzmarinova ulica je Geri Karolja dok su Pekarska ulica, Atanackovićeva ulica, Dvorski prolaz i Ulica Mihajla Pupina zapravo Gimnazijska ulica.

Postojala je i ulica Slobodnog čoveka

Možda i najzanimljiviji naziv je imala Gogoljeva ulica koja se zvala Dželatova ulica, Slobodnog čoveka ulica, ali i Kralja Milana i Poenkareova ulica. Na Salajki je Vetrovita ulica-Graničarska, Baštenska i Studenička ulica su Grozde Gajišin, a Grčkoškolska je samo jedno vreme nosila ime Zmaj Jove Jovanovića ulica.

Daničićeva se prvo zvala Četiri krajcare ulica, Dimitrija Avramovića je bila Žabina ulica, Doža Đerđa je Dudarska ulica, a Dositejeva ulica je jedan period do 1918. godine bila Stara grobljanska ulica. Dunavska je do 1918. godine bila i Petrovaradinska ulica, a između dva svetska rata se zvala Ulica Jaše Tomića dok je tokom okupacije nosila ime dr Bardossy Laszlo.

Dunavska ulica
Foto: Luftika

Zovina ulica je Đurđa Brankovića, a Lazareva i Nikolajevska ulica su Đure Jakšića. Železnička je bila Magazinska, Kamenička i Zmaj Jovanović Jove ulica. Dok je čuvena Zmaj Jovina više puta menjala ime-Košut Lajoša, Glavna, Kralja Petra I, Musolinijeva, Maršala Tita.

Zmaj Jovina
Foto: Luftika

Džak ulica i Zapoljina ulica su Jadranska, Pitomog zeca ulica i Kamberova ulica su Jovana Cvijića, a Jevrejska ulica je bila Osečka, Futoška, Rakoczy Ferenc II, Kralja Petra II, Jugoslovenske armije, Jugoslovenske narodne armije.

Promena naziva centralne gradske ulice jasno označavala ko je na vlasti

Kisačka se zvala Subotička i Lenjingradska ulica, Koste Šokice je Rotkvina i Beogradska ulica dok je Kralja Aleksandra bila Glavna, Gospodska, regenta Aleksandra, Hitlerova, Generalisimusa Staljina, Aleksandra Rankovića i Narodnih heroja. Laze Kostića je nosila naziv Stara bolnička, Špitaljska i Sečenjijeva ulica. Crvenog srca ulica se zvala Masarikova, Lisičja ulica je Lukijana Mušickog, a Hanska, Sokolska i Irunyi Janos su Ulica Matice srpske.

Ulica Milana Rakića bila je Rodina, Tvornička i Despota Jovana, a Ulica Miroslava Antića se zvala Dubrovački put, Narodnog fronta i Borisa Kidriča. Lutrijska i Katoličke porte ulica je danas Mite Ružića dok su Kozija odnosno Batorijeva ulica danas Miše Dimitrijevića. Nikolajevska se zvala i Lovorova i Bolnička ulica, a Novosadskog sajma je bila Zelenog lovca ulica, Ustavska i Grobljanska ulica.

Riblja pijaca sumrak
Foto: Luftika

Ringišpilska i Ljubljanska ulica su stari nazivi Ulice Ognjena Price, a Štukina, Parčetićeva i Kneza Miloša su Partizanska ulica. Pašićeva ulica beše Velika čaršija, Đurčijska, Nikole Pašića, Jokai Mor utca, Svetozara Markovića. Radoja Domanovića se zvala Gavranska ulica i Kajmakčalanska ulica.

Nisu bili retki ni „životinjski“ nazivi

Crnog petla ulica je danas Save Vukovića, a Save Đisalova je nekad bila Orlovska ulica, Gladna ulica i Kumanovska. Liciderska i Jazavčeva ulica su zapravo Svetosavska dok je Gušterska ulica danas Sterijina.

Ulica Stefana Stefanovića zval se i Parnog mlina ulica, Koprivina, Rakocijev prolaz, Steve Stevanovića ulica, Toldijev prolaz i Feldijev prolaz. Sunčani kej je bio i Pariski kej i Istarski kej, a Tekelejina je bila Ružina ulica i Dugorepa ulica, ali i Podbarska i Kanalska ulica.

Izvor: Dejan Ignjić za Moj Novi Sad

Tako nastaju predrasude: Kontroverzna „šaljiva“ mapa Novog Sada

OGLAS

Share via
Copy link