Magazin

Ideje za užinu koju će vaša deca obožavati

U stalnoj ste dilemi šta da pripremite detetu za užinu, i šta bi sve moglo biti dobra opcija. Kada je u pitanju užina za dete, važno je odabrati hranu koja je ukusna, hranjiva i zdrava. Evo nekoliko stvari koje možete uključiti u užinu svog deteta i koje će mu se sigurno dopasti.

Jogurt i kaše

Jogurt je izuzetno koristan i hranljiv izbor za užinu dece. Balans + proizvodi za dobro varenje su odličan izbor za ovu priliku, pored toga što su ukusani, imaju i mnoge prednosti za zdravlje vašeg deteta. Probiotski jogurti su posebno korisni jer sadrže korisne bakterije koje podržavaju zdravu crevnu floru. Ove bakterije pomažu u održavanju zdravog varenja i jačaju imunološki sistem deteta.

Kada birate jogurt za svoje dete, obratite pažnju na deklaraciju kako biste se uverili da sadrži probiotske kulture. Probiotske kulture u jogurtu su žive i aktivne bakterije koje pomažu u održavanju ravnoteže crevne flore. Ove bakterije pomažu u varenju hrane i apsorpciji hranljivih materija.

Pored probiotskih kultura, jogurt može biti obogaćen i drugim dodacima koji dodatno poboljšavaju nutritivnu vrednost užine. Na primer, možete dodati žitarice poput ovsenih pahuljica ili integralnih žitarica u jogurt kako biste uneli više vlakana i proteina. Ovo će pomoći u održavanju sitosti deteta i pružiti mu energiju za ostatak dana.

Jogurt sa žitaricama je takođe odličan izbor za doručak. Ovas, na primer, je bogat vlaknima i ima nizak glikemijski indeks, što znači da će dete duže ostati sito i imati stabilan nivo šećera u krvi. Ovakav doručak je idealan za decu koja imaju dugu školsku ili sportsku aktivnost ispred sebe.

Važno je napomenuti da je jogurt takođe bogat kalcijumom, koji je ključan za rast i razvoj kostiju kod dece. Redovno konzumiranje jogurta može pomoći u održavanju jakih kostiju i sprečavanju problema poput osteoporoze kasnije u životu.

Da biste dodatno poboljšali ukus i teksturu jogurta, možete dodati voće poput jagoda, banana ili borovnica. Ovo će pružiti dodatnu slatkoću i vitamine koji su neophodni za zdrav rast deteta.

Neodoljivi kolači

Ponekad je dozvoljeno da slatkiši budu užina između obroka, ali treba biti umeren. Uživanje u slatkim poslasticama može biti poseban trenutak za decu, ali važno je da se ne pretera.

Ukusna štrudla sa makom može biti odlična opcija. Ova tradicionalna poslastica je omiljena mnogoj deci i može biti pripremljena na zdraviji način. Umesto belog šećera, možete koristiti prirodne zaslađivače poput meda ili javorovog sirupa. Takođe, možete koristiti integralno brašno umesto belog brašna kako biste dodali više vlakana u štrudlu. Dodavanje suvog voća poput brusnica ili sušenih šljiva će takođe uneti dodatnu nutritivnu vrednost.

Pored štrudle sa makom, postoje i druge poslastice koje mogu biti prikladne za užinu. Voćni kolačići su odličan izbor jer sadrže prirodne šećere iz voća i mogu biti bogati vlaknima ako se koristi integralno brašno. Možete eksperimentisati sa različitim vrstama voća, poput banane, jabuke ili borovnice.

Još jedna opcija su energetske kuglice koje se prave od orašastih plodova, semenki i suvog voća. Ove kuglice su bogate proteinima i zdravim mastima, što ih čini idealnom užinom koja će deci pružiti energiju i održati ih do sledećeg obroka.

Važno je napomenuti da ovakve poslastice treba da budu povremena užina, a ne svakodnevna. Preterana konzumacija šećera može dovesti do zdravstvenih problema, kao što su gojaznost, karijes i poremećaji u metabolizmu. Roditelji treba da budu svesni količine šećera koju njihova deca unose i da podstiču raznovrsnu ishranu koja uključuje i druge hranljive sastojke poput voća, povrća, proteina i zdravih masti.

Kada pripremate užinu, možete uključiti decu u proces kako bi se osećala važno i naučila mnogo više o hrani. Možete zajedno istraživati nove recepte, birati sveže sastojke i zajedno pripremati poslastice. Ovo je odličan način da se deca edukuju o zdravoj ishrani i razviju veštine kuvanja.

Ukusno voće

Voće je ne samo ukusno, već i veoma korisno za naše zdravlje. Ono je prirodni izvor vlakana, vitamina i minerala koji su neophodni za pravilan rad našeg organizma. Kada je u pitanju užina za decu, voće je odličan izbor jer je lako dostupno, jednostavno za pripremu i može se konzumirati na različite načine.

Jedan od načina da uključite voće u užinu svog deteta je da napravite voćni smuti ili sok. Smuti je osvežavajući napitak koji se pravi od svežeg voća i tečnosti kao što je voda ili mleko. Možete koristiti omiljeno voće vašeg deteta, poput banane, jagode, maline ili breskve, i blendirati ga sa tečnošću po izboru. Dodavanje malo meda može poboljšati ukus smutija i učiniti ga još primamljivijim za decu.

Pored svežeg voća, suvo voće može biti odlična alternativa za užinu. Suvo voće je bogato prirodnim šećerima i vlaknima, a pritom je i praktično za nošenje i konzumiranje. Možete ponuditi vašem detetu suve kajsije, suve šljive, suve brusnice ili suve grožđice kao zdravu i slatku užinu. Ovo voće će pružiti deci energiju i zadovoljiti potrebu za slatkišima.

Važno je napomenuti da je voće najbolje konzumirati u svežem stanju, jer se tada zadržavaju svi njegovi hranljivi sastojci. Međutim, ako vam sveže voće nije dostupno, zamrznuto voće može biti odlična alternativa. Zamrznuto voće zadržava većinu svojih hranljivih sastojaka i može se koristiti za pripremu smutija ili kao osvežavajuća užina.

Kada nudite voće kao užinu svom detetu, važno je da mu pokažete koliko je ono važno za zdravlje. Možete ga uključiti u proces pripreme užine, dopustiti mu da bira omiljeno voće i uživa u njegovom ukusu. Takođe, možete mu objasniti koje su koristi od konzumiranja voća, poput jačanja imuniteta, poboljšanja varenja i održavanja zdrave kože.

Ovo su samo neke od opcija koje možete pripremiti deci za užinu. Veoma je bitno da dete ima tri glavna obroka i dve užine tokom dana kako bi na pravi način izgradilo imunitet i metabolizam. Ovo je bitno i kako bi dete imalo dovoljno energije za sve školske i sportske aktivnosti. Budite kreativni i osluškujte želje svog deteta kada pripremate ukusne užine.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link