Magazin Putovanja

Turistička sezona u Hrvatskoj počinje 1. juna, čeka se dogovor sa ugostiteljima

hrvatska-more

U Hrvatskoj ove sedmice počinju dogovori o epidemiološkim merama za ugostitelje, hotelijere i privatni smeštaj kako bi tuistička sezona barem delimično mogla da počne 1. juna, piše zagrebački Jutarnji list.

Epidemiološke mere

Ugostitelji, hotelijeri i predstavnici udruženja privatnog smeštaja će na video sastancima s Ministarstvom turizma i Nacionalnim štabom civilne zaštite dogovarati epidemiološke mere s ciljem da, kako su rekli sagovornici lista i resornog ministarstva, turistička sezona, barem delomično, počne 1. juna, a najkasnije 15. jula, prenosi Tanjug.

Ugostitelji su već upozorili da restorane, barove i kafiće neće ni otvoriti 11. maja budu li ti uslovi prestrogi, budu li morali da imaju velike razmake među stolovima I da ugrađuju pleksiglase, jer će samo gomilati gubitke.

Zato su ugostitelji I turistički radnici Hrvatske obrtničke komore tražili da im se dopusti otvaranje i unutrašnjh prostora, prema uzoru na Austriju.

Pozivajući se na svoje informacije, Jutarnji piše da će se najverovatnije za početak ići samo na otvaranje objekata koji imaju terase, kako je i definisano vladinim zaključkom.

Popuštanje mera

Hrvatska danas ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sistema i početak rada delatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, berbernica i pedikera

Vladinim planom za pokretanje privrednih I drugih delatnosti u okolnostima epidemije korona virusa predviđeno je da se u drugoj fazi postupno normalizuje rad javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sistema, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mera, preneli su hrvatski mediji.

Osim toga, iako nije bilo najavljeno u planu za drugu fazu, danas se otvaraju i dečja igrališta i sportski teren, najavio je sinoć direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, podseća zagrebački portal Indeks.

Ministar Davor Božinović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog staba kazao da se mera zabrane okupljanja, koja je važila do danas, neće dalje produžavati.

U trećoj fazi popuštanja mera, koja bi trebalo da počne 11. maja biće omogućeno okupljanje do 10 osoba na jednom mestu, uz poštovanje mera fizičke udaljenosti te rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mera.

Saznajte kako će izgledati odlazak na plažu u Grčkoj i Crnoj Gori ovog leta

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link