Lifestyle Magazin

3 hebrejska imena koja roditelji u Srbiji često daju deci misleći da su srpska

beba

Izbor imena predstavlja zabavan deo pripreme pre dolaska bebe na svet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dete kroz život i u isto vreme izdvajati ga od drugih.

Trendovi se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice koja imaju što neobičnija značenja.

Pored pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće deca dobijaju imena bliskoistočnog porekla, piše Telegraf.

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju ženskoj deci u Srbiji, kao i njihova prelepa značenja:

1. Sara

Ime je izvedeno od reči sarai a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna“.

Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i jevreja i muslimana.

U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u poslednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano devojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim ćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

2. Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja.

U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira.

Izvedeno je od nemačke reči ermen – što znači ceo i univerzalan. Ovo ime je zaista prelepo za dete.

3. Hana

Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači „milost“.

Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzustepljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah.

Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka je bilo umereno popularno ime u Češkoj i zemljama severne i centralne Evrope, a posebno u Nemačkoj

Poznajete li neku Saru, Emu ili Hanu? Da li vam se dopadaju ova popularna imena?

10 predivnih starinskih imena za devojčice koja više nisu u modi

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Imena nisu muslimanska. Bukvalno nista u clanku nema veze sa muslimanima.
    Kada vec prepisujete od gamadi, barem malo ukljucite mozak, i razmislite o tome sto pisete, umesto sto sudelujete u sirenju mrznje.

  • Sara (שרה) i Hana (חנה) su imena jevrejskog (hebrejskog) porekla, a ne muslimanskog. Pojavljuju se u Starom Zavetu. Sara je i prva od 4 majke, Avramova žena, a Hana (Ana) majka proroka Samuila (otvorite Bibliju, ako ne verujete), par hiljada godina pre rodjenja Islama.

    Ako pokušavate da „obrazujete“ čitaoce, barem se potrudite da malo proučite materiju pre nego što objavljujete netačne podatke (nadam se iz neznanja a ne namernom propagandom).

Share via
Copy link