Magazin Novi Sad

Radnici novosadskog GSP-a spremni za štrajk, gradska vlast ih ne zove na pregovore

gsp-ns
Foto: 021.rs

Zaposleni u javnom gradskom saobraćajnom preduzeću “Novi Sad” u sredu ujutru održali su skup na kojem su izrazili nezadovoljstvo trenutnim primanjima i najavili štrajk ukoliko im se zarade ne uvećaju. Gradska vlast, međutim, još uvek nije kontaktirala radnike ovog preduzeća.

Vozači su se mimo sindikata organizovali i najavili da će u ponedeljak ujutru prestati sa radom ukoliko ne dobiju povišice, jer nisu zadovoljni minimalnim povećanjem najavljenim za 2022. godinu.

Predstavnik radnika Vladimir Andrić je rekao za 021.rs da se nadaju da neće morati da obustave polaske, ali dodaje se spremaju na protest, jer za sada nema ni poziva od gradske vlasti, samim tim ni pregovora.

– Nama se niko nije javio i izrazio želju da se razgovara i da se upozna sa našim zahtevima. Ujutru u tri sata počinje izlaz autobusa iz garaže i imamo signale mnogih radnika da su spremni da dođu na posao i da u tri sata obustave rad, te da ne izađe nijedno vozilo na ulice. Svi koji su nezadovoljni stanjem u firmi treba da obustave rad, ali svako ima pravo da donese svoju odluku – da li su spremni da trpe ovu tiraniju – poručio je Andrić.

On je dodao i da je direktor preduzeća Ivan Radojičić navodno imao razgovor u Gradskoj kući, ali nisu dobili nikakvu povratnu informaciju o kakvom razgovoru je reč i da li je išta zaključeno.

Radnici su nezadovoljni time što je za ovu godinu najavljeno povećanje plate od sedam odsto, uz dodatak od stimulacija, što, smatraju, na platu od 60.000 do 70.000 dinara, ne bi predstavljalo veliko uvećanje i ne bi ispratilo rast cena. Oni zahtevaju značajnije povećanje plata, kao i to da im se isplata zarada garantuje gradskim budžetom.

Iz Kabineta gradonačelnika do sada nije bilo nikakvih reakcija.

Direktor preduzeća Ivan Radojičić poručio je da je uprava svesna toga da bi plate trebalo da budu veće, ali da to ne zavisi od njih, već od osnivača – Grada Novog Sada, dodajući da su započeli pregovori između sindikata i predstavnika grada u vezi sa kolektivnim ugovorom.

Izvor: 021.rs

Novosadski GSP pred kolapsom, radnici najavili štrajk ako ne dobiju veće plate

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

38 Shares
Share via
Copy link