Novi Sad

Novosađani organizujte se na vreme, GSP ukida veliki broj polazaka

bus slika
Foto: JGSP "Novi Sad"

Gradsko saobraćajno preduzeće od 1. aprila redukuje polaske na gradskim i prigradskim linijama – pojedine linije ostaju i bez 20 do sada redovnih polazaka radnim danima.

Prema analizi aktuelnog i novog reda vožnje, koji će stupiti na snagu 1. aprila, autobusi će radnim danima saobraćati u brojnosti i razmacima u polascima kao što je trenutno subotom. Praktično, autobusi će radnim danima imati polazaka koliko imaju vikendom, a u nekim slučajevima i manje, javlja portal 021.rs.

Redukcije će se više osetiti na gradskim linijama, radnim danima.

Linija 1, koja spaja Liman I i Klisu, trenutno radnim danima ima 71 polazak, ali će od 1. aprila imati 55 polazaka. Subotom je saobraćalo 63 autobusa na liniji 1, a po novom redu vožnje saobraćaće 48 „jedinica“. Ukupno je ukinuto 16 polazaka radnim danima, a 15 polazaka vikendom.

I linija 2 je redukovana, pa će radnim danima imati 49 umesto 62 polaska. Ova linija ostaje bez ukupno 13 polazaka i putnici će nekoliko minuta duže čekati autobus na stanici.

Linija 3, naročito bitna stanovnicima Petrovaradina, ostaje bez ukupno 13 polazaka radnim danima i pet polazaka subotom.

Prometna linija 4 sa 67 polazaka radnim danima ide na 55 polazaka, sa većim razmacima između istih.

Linija 5 je do sada radnim danima imala 75 polazaka, ali će od 1. aprila imati 15 polazaka manje.

Linija 6 ostaje bez pet polazaka radnim danima.

Linije 7a i 7b – inače linije sa najviše polazaka u sistemu gradskog prevoza, ostaju bez ukupno 46 polazaka.

Konkretno, linija 7a trenutno radnim danima ima 84 polaska, a linija 7b ima 83 polaska. Od 1. aprila će linija 7a imati 61 polazak radnim danima, a linija 7b će imati 60 polazaka.

Najveći broj linija ukinuto je u jutarnjim i u večernjim satima.

Tako će linija 8 imati najviše redukcija posle 18 časova, a ukupno ostaje bez 13 polazaka radnim danima i bez 14 polazaka u vikend režimu. „Osmicu“ ćete nedeljom sada čekati duže od 40 minuta.

Linija 9 ostaje bez 12 polazaka i, kako pokazuje analiza 021.rs, razlog je povećanje razmaka između polazaka.

Isti razlog važi i za linije 11a i 11b, koje ostaju bez osam polazaka radnim danima i 11 polazaka vikendom.

Linije 13 i 14 ne menjaju svoje polaske, odnosno voze i dalje na svakih 30 minuta.

Redukovani su i polasci na liniji 17, koja spaja centar grada sa Tržnim centrom BIG.

Manje redukcije urađene su i na prigradskim linijama, mahom u jutarnjim i večernjim satima.

GSP: Vodimo računa o potrebama putnika i ekonomskom ponašanju

Na pitanje 021.rs zbog čega dolazi do ovih izmena, u Gradskom saobraćajnom preduzeću kažu za taj portal da je dugogodišnjim praćenjem utvrđeno da u prolećnom periodu i s početkom korišćenja alternativnih vidova prevoza, značajno opada broj građana koji koriste autobus.

„U skladu sa tim JGSP ‘Novi Sad’ primenjuje novi red vožnje, vodeći računa o potrebama putnika i racionalnom, ekonomskom ponašanju. Putnici će kao i uvek biti informisani putem saopštenja za javnost, kao i društvenih mreža“, navode u GSP.

Na pitanje koliko je, prema podacima preduzeća, polazaka iz reda vožnje ukinuto, u GSP poručuju da su smanjeni neki polasci na gradskim linijama u večernjim satima jer je evidentirano da se tada manje putnika vozi.

„Isto tako ukinuto je nekoliko ranih jutarnjih polazaka na kojima praktično nije bilo putnika“, dodaju u preduzeću za 021.rs.

Ove izmene će stupiti na snagu ove subote, 1. aprila i biće na snazi do kraja juna. Tada na snagu stupa letnji red vožnje, kad se očekuje da će broj polazaka biti dodatno redukovan.

Vozač GSP: Trpim mobing, stisle me godine, gde sad da odem

140 Shares
140 Shares
Share via
Copy link