Magazin

Kako u nekoliko pasusa srušiti snove drugima, jer ništa nije kako smo se nadali

Dok sam čekao dvadesete zamišljao sam da ću se svaki dan viđati s društvom, obići pola planete, naučiti nekoliko svetskih jezika, imati svoj penthaus na vrhu zgrade i posao sa platom od 1.000 evra mesečno.

E, pa ništa nije tako ispalo… Upropastiću vam snove u narednih nekoliko pasusa.

Nisam još napunio jubilarnih 30, ali opasno sam se približio i već sam kao Džoi iz “Prijatelja” koji viče na boga i govori da to nije bio deo dogovora i da ja nisam od onih koji stare.

Jedan spoiler alert za mlađe od 20: Čim budeš zakoračio u treću deceniju osetićeš težinu sveta na svojim nejakim plećima. Odjednom će sve postati sumorno, iz nepoznatih razloga ćeš postati umoran i neuk – a nema matoraca da ti pomognu ili ih prosto zabole, što je skroz legitimno, piše portal 6yka.

Mislite da previše dramim?

Tekst koji je Kajli Anderson napisala za sajt 22 Words je odlična opomena da greške koje praviš u dvadesetim nikako ne ponavljaš posle tridesete, jer uvek je bolje učiti na tuđim nego na svojim greškama, je l’ da?

Uspostavi zdravstveni balans

Ali kako? To je uglavnom individualna stvar i važi isključivo od tebe. Sve dok si u stanju da kontrolišeš junk food, preterane količine alkohola i manjak sna, bićeš u dobroj formi do tridesete. Ali ko još to radi? Pokreni se na vreme i uplati već jednom tu teretanu prekoputa.

Neumereno trošenje

Sada kada si konačno ugrabio tračak slobode posle srednje škole, bićeš na iskušenju da probaš sve što do sada nisi, a to košta. Ali dugovi se nagomilaju dok kažeš keks i zato obrati pažnju na svoje finansije i spoznaj svoje granice.

Nauči da štediš

Ovo ima mnogo veze sa prethodnim savetom, jer nikada ne znaš kada ćeš ostati bez posla koji ti zapravo i ne donosi mnogo prihoda. Istina, o štednji je lakše pričati nego primeniti, ali ako je moguće – probaj nekoliko meseci da zaboraviš na određenu svotu, možda se iznenadiš.

Radiš posao koji te ne radi

Razumem, ponekad je to neizbežno, naročito kada na sve načine pokušavaš da stekneš radno iskustvo koje toliko traže na svim mogućim razgovorima. Nema svako od nas privilegiju da radi posao iz snova, ali isto tako ne trebaš da čekaš i radiš posao koji ne voliš zbog toga što, navodno, ne možeš da nađeš ništa bolje.

Ne izbegavaj nova poznanstva

Ako ne daj bože ostaneš bez posla, najbolji način da staneš na noge je povezanost i poznanstvo koje si ranije ostvario. Umesto što slobodno vreme na poslu trošiš na surfovanje po netu, razgovaraj sa ljudima i skreni pažnju na sebe, nikad ne znaš kada će se ukazati nova prilika da zasijaš.

Ne reaguj žustro

Kada jednom nađeš bolji posao, doći ćeš u iskušenje da na licu mesta izletiš iz kancelarije sa podignutim srednjim prstom. Ne radi to.

Čak iako je tvoj šef bio kreten, a kolege ti svaki dan krale ručak, završi posao na kraju isto kao što si radio na početku – kao profesionalac.

Ignorisanje zdravlja

Bilo da radiš previše ili blejiš previše, ako ne nađeš vreme za vežbanje i neki hobi verovatno će ti se u tridesetim sve obiti o glavu. Možda sada izgleda nebitno, ali nećeš zauvek imati dvadeset.

Ignorisanje mentalnog zdravlja

Stvari kojima si tokom dana zaokupljen mnogo utiču na tvoje mentalno zdravlje, i pogoršanje istog. To znači da bi trebalo na vreme da se obratiš terapeutu, odeš na meditaciju, jogu ili bilo šta što će ti pomoći da pronađeš mir. Jednom kada preskočiš barijeru, radovaćeš se svakoj prilici da se oslobodiš emocionalnog pritiska.

Ne poredi sebe sa drugima

Ovo je teško, naročito ako je život ostalih mnogo bolji od tvog na Instagramu. Ne dozvoli da te filteri zavaraju, iza svega toga svako od nas pokušava da skapira šta želi od svog života.

Prebrzo ulaženje u brak

Nema ništa loše u venčanju u dvadesetim. Samo budi siguran da to radiš iz pravog razloga. Pritisak od strane roditelja, partnera ili iz straha da ćeš zauvek ostati sam su samo neke od stvari na kojima možeš da poklekneš.

Zaboravljanje porodice i prijatelja

Ako zaboravljaš da pozoveš majku jer si bio previše mamuran, pokušaj da zanemariš to i prestani da ih zoveš samo kada ti treba usluga. Tvoja porodica neće biti tu zauvek, kao ni prijatelji.

Odvajanje vremena samo za sebe

Možda nemaš odvojenu sobu ili dovoljno novca za neki spa vikend, ali briga o sebi ne mora da bude skupa. Između posla, prijatleja, plaćanja računa i porodice, krucijalno je da imaš vremena za sebe i svoje potrebe.

Nikada nije bilo teže biti otac maloletnog deteta u Srbiji nego u doba Jale i Bube

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

249 Shares
249 Shares
Share via
Copy link