Svet Vesti

Grčka uvela dobrovoljnu šestodnevnu radnu nedelju

lenjost
Foto: ilustracija

Grčka je uvela dobrovoljnu šestodnevnu radnu nedelju u odabranim industrijama da bi podstakla ekonomski rast i povećala produktivnost, uprkos protivljenju sindikata.

Kako navode grčki zvaničnici, šestodnevna radna nedelja se odnosi samo na privatna preduzeća u Grčkoj koja pružaju usluge 24 sata dnevno.

U okviru produžene radne nedelje, osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima imaće mogućnost da radi dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmočasovnu smenu, uz naknadu od 40 odsto na redovnu dnevnicu, prenosi Guardijan.

Vlada Grčke predvođena premijerom Kirjakosom Micotakisem kaže da pomenuta mera, koja je juče stupila na snagu, neophodna zbog smanjenja broja stanovnika i nedostataka kvalifikovanih radnika u Grčkoj.

Procenjuje se da je oko 500.000 mladih obrazovanih Grka napustilo zemlju od početka dužničke krize koja je izbila krajem 2009. godine, a Micotakis je označio ove demografske podatke za „tempiranu bombu“.

Sindikati su se žestoko usprotivili ovoj meri koju su označili za „varvarsku“ u trenutku kada deo evropskih zemalja razmišlja u suprotnom pravcu i eksperimentiše sa četvoročasovnom radnom nedeljom.

– Ove mere je usvojila vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većeg profita za kapital. Bolja produktivnost dolazi sa boljim uslovima rada, boljim kvalitetom života zaposlenih, a to je, sada znamo, manje radnih sati, a ne više – izjavio je član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedi, Akis Sotiropulos.

Izvor: Tanjug

Nemačka uvodi četvorodnevnu radnu nedelju: Testirali model u 45 kompanija – ovo su rezultati

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link