Magazin

Pismo Vladi desetine građana Srbije zatočenih u Indiji od početka pandemije

gradjani srbije indija

Desetine građana Republike Srbije zatočeno je u Indiji od početka pandemije, sa sve manjim mogućnostima da se u skorije vreme vrate jer se mere u Indiji sve više pooštravaju, a situacija sve više zaoštrava do nemogućnosti opstanka.

Ne zbog monsuna koji počinju, ne zbog nesnošljivih vrućina i opasnosti od zaraznih bolesti, ne zbog toga što su ostali bez novca, ne zbog leoparda koji sve češće vrebaju oko njihovih kuća, ne zbog toga što je većina blokirana i ne sme van prostora u kojem spava, ne zato što sve češće nemaju struje a tako ni mogućnosti da imaju kontakt sa porodicama i svetom, već pre svega zbog toga što kao graađani Srbije imaju pravo da se vrate u svoju zemlju.

Napisali su otvoreno pismu predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić, a u kojem su ih obavestili o tome koliko je građana Srbije u Indiji zatočeno te zatražili od njih da nađu načina da ih vrate kući.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani predsedniče Vučiću, premijerko Brnabić,

Obraćam vam se u ime nekoliko desetina građana Republike Srbije koji su pre četiri meseca, zbog epidemije virusa korona i uvođenja karantina u skoro svim državama širom planete, ostali zaglavljeni u Indiji, bez mogućnosti povratka kući u skorije vreme.

U Indiji se ni u ovom trenutku tačno ne zna do kada će trajati karantin, niti se zna kada će profunkcionisati međunarodni avio-saobraćaj. Broj zaraženih raste i opet se gradovi stavljaju u karantin, a ponovno uspostavljanje avio-saobraćaja odlaže se iz nedelje u nedelju.

Na samom početku karantina u Indiji, mi smo se uz pomoć Ambasade Srbije organizovali u jednu grupu preko koje smo razmenjivali informacije i to uglavnom o evakuacionim letovima drugih država koje su iz dobre volje i kurtoazije obaveštavale našu ambasadu o povremenim letovima iz nekih većih gradova Indije. Ti letovi su nekad bivali otkazivani, a neki su bili potvrđivani na sam dan leta, zbog čega je veoma teško organizovati se u tom slučaju. Tih je letova sada nažalost sve manje, i čekanje na njih je lutrija.

Tokom protekla četiri meseca neki građani Srbije uspeli su da se evakuišu, ali jedan deo nije, jer su ti letovi bili izuzetno skupi, a i rizični zbog transfera preko drugih država. Negde čak nisu bili ni mogući, jer u transfer državama nije funkcionisao avio-saobraćaj, a iz Indije nema drugog načina da se izađe do avionom.

Mi razumemo da je trenutna situacija teška, ne samo u Indiji, nego i u Srbiji, da mnogo pažnje i energije ide na borbu protiv virusa, ali istovremeno smatramo da Vlada Republike Srbije ne sme da zaboravi ni svoje građane koji su ostali izvan Srbije i koji žele da se vrate u svoju zemlju. Na to čekamo četiri duga meseca.

Stoga se obraćamo vama, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić, da nađete načina da se mi, preostali građani Republike Srbije koji su zaglavljeni u Indiji, čim pre moguće, vratimo svojim kućama.

Ovim pismom obraćamo se vama i javnosti u Srbiji kako bismo sve vas obavestili o trenutnoj situaciji u drugoj najmnogoljudnijoj državi na svetu, u kojoj sve teže opstajemo.

Napominjemo da su neki od građana Srbije koji su zaglavljeni ovde u finansijskim neprilikama jer ne mogu da rade i da se situacija sa širenjem virusa iz dana u dan pogoršava, kao i to da je za strance situacija prilično nepovoljna.

U nadi da ćete svojim građanima pomoći da se vrate svojoj kući, pozdrav iz Indije.

Potpisnici:

Kristian Al Droubi
Božidar Miković
Jelena Mikinčić
Kristina Karan
Nada Rogić
Aleksandar Denić
Marko Živanović
Jasmina Jovanović
Sumit Kodasi
Bogdan Marković
Michael Philips
Strahinja Obradović
Zorana Trifković
Anastasija Radmilović
Nemanja Ćosić
Siniša Stojčevski
Dario Ivanović
Andrea Milanović
Ljubica Lazić

I još tridesetak gradjana koji nisu bili u mogućnosti da se potpišu”

Bračni par ostao zaglavljen na beskrajnom medenom mesecu na Maldivima

2.3K Shares
2.3K Shares
Share via
Copy link