Lokalna kuhinja, restorani, male porodične taverne, novi ukusi… Većini ljudi gastronomija je jedan od najvažnijih elemenata svakog putovanja.
Bezbroj je razloga za posetu nekoj novoj zemlji i gradu, tu su arhitektura, istorija, spomenici, muzeji, noćni život… Ali i upoznavanje lokalne gastro scene definitivno je jedan od njih. Bilo da se radi o klasičnim, regionalnim specijalitetima, restoranima s Michelinovim zvezdicama, street foodu ili inovativnim kuvarskim eksperimentima, hrana je velik deo iskustva sa svakog putovanja.
Čitatelji prestižnog Conde Nast Travellera svojim su glasovima odabrali najbolje, a grad s najboljom hranom na svetu po njihovom je mišljenju San Sebastian u Baskiji.
San Sebastian je jedan od dragulja Baskije i nesumnjivo jedna od najboljih evropskih destinacija za turiste koji uživaju u hrani. Kuhinja regije vrti se oko autentičnih i lokalnih proizvoda kao što su jagnjetina na žaru, suhomesnati proizvodi, bakalar, ovčji i kozji sir, piquillo papričice, artičoke, sveži inćuni… San Sebastián ima više Michelinovih zvezdica po kvadratnom kilometru nego bilo koji drugi grad na svetu, osim Kjota u Japanu.
No ne morate tako duboko posegnuti u džep da biste uživali. Niz je malih porodičnih restorana s fantastičnom hranom, barova koji nude slavne “pintxose”, male zalogaje slične tapasima, u kojima možete probati slavna baskijska jela i popiti cider ili txakoli, penušavo belo vino koje se obično poslužuje kao aperitiv.
Gurmani iz svih krajeva sveta neretko dolaze u San Sebastian samo kako bi uživali u hrani i obilazili restorane u ovom malom primorskom gradu. To ne znači da se u njemu nema šta i videti!
Stari grad je atraktivan i sadrži mnoge zanimljive građevine uključujući crkve i tradicionalne kuće. S obzirom na to da je relativno mali, San Sebastian iznenađuje i oduševljava turiste velikim brojem festivala i kulturnih događanja. Ova španska i evropska prestonica hrane dobila je sad i priznanje na sveskom nivou i iza sebe ostavila brojne svetske gradove poznate po izvrsnoj kuhinji.
Na drugom mestu našao se izraelski Tel Aviv, grad s više od 4000 restorana, a na trećem italijanski Napulj. Njega zahvaljujući direktnoj avionskoj vezi sa Beogradom posjećuje sve više naših sunarodnika, koji se redom vraćaju oduševljeni hranom. Čak ako im grad sam po sebi ne sedne, o pizzi, sladoledu i italijanskim specijalitetima većina ima samo reči hvale.
Na četvrtom je mestu Mexico City, a na petom još jedan grad koji turisti obožavaju: španska Malaga. Nedavno je proglašena jednim od najprijateljskijih gradova u Evropi, a se našla i među najboljim gradovima za hranu. U Malagi svakako vredi probati sardine, savršeno pečene i poslužene chiringuitosima, koji se prodaju na plažama. Probajte i ajo blanco, poznat i kao beli gazpacho, hladnu supu s hlebom, bademima, belim lukom i maslinovim uljem ili gazpachuelo, riblju čorbu, plus mnogo tradicionalnih tapasa.
Na listi su se našli još i Quebec u Kanadi na šestom mestu, australijski Melbourne na sedmom, a kanadska Victoria zauzela je osmo mesto. Na devetom je mestu “večni grad” Rim, a na desetom korejski Seul. Za italijansku metropolu, magazin preporučuje čitateljima uživanje u testenini, ali i druge specijalitete. Neki od njih su njoki alla Romana, carciofi alla giudìa, saltimbocca…
Dodaj komentar