Magazin Srbija

Funkcioneri SNS podržali istraživanje litijuma kod Gornjeg Milanovca, sakrili rešenje Ministarstva rudarstva

Ekološko udruženje „Suvoborska greda” iz Gornjeg Milanovca istrajno je u nameri da zaustavi geološka istraživanja firme „Jadar Lithium d. o. o.” na teritoriji ove opštine. Iz ovog udruženja poručuju da predsednik opštine zajedno sa ostalim funkcionerima zastupa interese stranke i velike kompanije. Pored toga iz udruženja kažu da lokalni funkcioneri SNS kriju rešenje Ministarstva rudarstva i energetike koijm su omogućena geološka  istraživanja firme “Jadar Lithium d.o.o. ”

Ekološko udruženje “Suvoborska greda”, koje okuplja meštane i vlasnike zemljišta na području Pranjana i okolnih sela, zatražilo je u julu od Skupštine opštine Gornji Milanovac hitnu zabranu svih geoloških istraživanja bora, litijuma i drugih metala na tom području. Prostornim planom, kako kažu iz ovog udruženja, ta istraživanja su omogućena firmi Jadar Lithium iz Beograda.

Rio Sava Exploration/Rio Tinto su se nakon ovoga oglsili saopštenjem za javnost u kojem tvrde da ne vrše nikakva istraživanja na području opštine Gornji Milanovac, niti imaju ikakve veze sa takvim eventualnim istraživanjima.

Udruženje “Suvobroska greda” koje je organizatori dva ekološka skupa (u Pranjanima i u Koštunićima) napomenuli su da su oba puta bili izričiti i obavestili građane da kada je reč geološkim istraživanjima da se radi o kompaniji „Jadar Lithium d. o. o.” registrovanoj na Čukarici, koju nisu dovodili u vezu s Rio Tintom.

Ponovo na dnevnom redu

Ekološko udruženje „Suvoborska greda” pokrenulo je građansku inicijativu s predlogom o izmeni Prostornog plana opštine Gornji Milanovac, a u nameri da spreči geološka istraživanja firme „Jadar Lithium d. o. o.” na prisustvo litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na prostoru tzv. „Pranjanskog basena” (istražni prostor 2427), koje je omogućeno Rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike po ovlašćenju ministarke br. 021-01-00069/3/2020-08.

suvoborska greda
Foto: Screenshot/ Facebook/ Ekolosko udruženje Suvobroska greda

Po predaji peticije koju je potpisalo oko 50 odsto meštana Pranjana i okolnih sela u kojima su planirana pomenuta istraživanja, SO Gornji Milanovac je na dnevni red desete redovne sednice (zakazane za 10. septembar) pod tačkom 6, uvrstila razmatranje informacije o vršenju geoloških istraživanja na teritoriji opštine Gornji Milanovac, a predsednik opštine Dejan Kovačević pritom je izjavio da je „sva dokumentacija kojom raspolažemo stavljena na uvid i iz nje se jasno vidi da nema radnji koje bi neko preduzeo na štetu životne sredine ili bilo čega drugog”, kažu iz ovog udruženja.

“Međutim, to je još jedna u nizu neistina (o neistinama koje je g. Dejan Kovačević izneo na račun našeg ekološkog udruženja smo već govorili), budući da među javno iznetom dokumentacijom, kao i u obrazloženju navedene tačke dnevnog reda, nema Rešenja Ministarstva s početka teksta, iako u napomeni istog stoji: „Rešenje dostaviti: (…) 2. SO Gornji Milanovac”.Stoga slobodno i nedvosmisleno možemo zaključiti da je navedena tačka dnevnog reda samo kukavičje jaje namenjeno obesmišljavanju rada našeg udruženja i lakšem otvaranju vrata geološkim istraživanjima, a u krajnjem slučaju rudniku litijuma na teritoriji naših sela”, navodi se u saopštenju udruženja “Suvoborska greda”.

Iz udruženja poručuju da treba imati u vidu da je zvaničan stav SANU, kao i stav brojnih univerzitetskih profesora o potencijalnom rudarenju litijuma i samim geološkim istraživanjima te vrste krajnje nepovoljan, ali da vladajuća garnitura taj stav odbacuje bez ikakve argumentacije.

Poziv za predsednika opštine

Istraživanjima na području Pranjana bi bilo ugroženo svih 6 reka ovog kraja, izjavila je predsednica udruženja Suvoborska greda Ljiljana Bralović. Ona je naglasila da bi istraživanje i eksploatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana njihove Mesne zajednice, a i šire.

Glavno pitanje građana okupljenih u Udružejnju je : ” ako je rudarenje litijuma zaista onakvo kakvim ga vladajuća garnitura predstavlja, zašto se pomenuto Rešenje u Opštini Gornji Milanovac uporno prikriva i negira? Čije, dakle, interese zastupaju predsednik Opštine Dejan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić i načelnik Odeljenja za urbanizam, komunalno-stambene i imovinsko-pravne poslove Zoran Drinjaković (kao izvestilac o predmetu pomenute tačke dnevnog reda)?”

“Pozivamo predsednika Dejana Kovačevića da konačno počne da zastupa interese građana umesto interesa (stranih?) kompanija, odnosno interesa stranke, a da prvi korak ka tome bude odstranjivanje kukavičjih jaja (ona u ovom slučaju ne mogu proći neopaženo) i javno iznošenje dokumenata od opšteg značaja, a potom uvažavanje stava o obustavljanju geoloških istraživanja na prisustvo litijuma na teritoriji naših sela!”, zaključuju iz ovog udruženja.

Srbija i nalazišta litijuma su lov u mutnom, ostaćemo i bez zemlje i bez para

120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link